Azért kaphat szobrot a világ első doktori címet szerző nője, mert túl sok a férfiszobor

Élénk viták után jóváhagyta az észak-olaszországi Padova város önkormányzata, hogy Elena Cornaro Piscopiának, az első nőnek, aki doktori címet szerzett a világon, szobrot állítsanak a város főterén, ahol csak neves férfiak szobrai állnak.

Forrás: MTI2022. 02. 02. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemesi származású velencei filozófus 1678-ban szerzett doktorátust a Padovai Egyetemen. Neki azonban nem állítottak szobrot a padovai Prato della Valle téren – Európa egyik legnagyobb közterén –, ahol olyan jeles történelmi személyiségek kaptak emlékművet, akik vagy a városból származtak, vagy kapcsolatban álltak vele.

Az ellipszisalakú teret eredetileg 88 szobor díszítette. A szobrok egytől egyig híres férfiaknak, köztük Galileo Galilei csillagásznak, Antonio Canova szobrásznak és több pápának állítanak emléket.

Bár a Padovai Egyetemen felállítottak egy szobrot Piscopia tiszteletére,

Anna Piva padovai nőjogi aktivista kezdeményezésére két balközép városi tanácsos javasolta, hogy a Prato della Valle egyik üres talapzatán is legyen szobra.

Az előterjesztés azt követően született, hogy egy országos felmérésből kiderült: az ország közterületein felállított, olasz személyiségeket ábrázoló szobrok közül mindössze 148-at szenteltek nőknek.

A javaslat azonban vitát váltott ki, az ellenzők szerint Piscopia szobra

nem illeszkedne a tér történelméhez.

Carlo Fumian, a Padovai Egyetem történészprofesszora szerint

drága és bizarr az ötlet, amely divatos ugyan, de kulturálisan nem következetes. A műemlékek mozgatása, mintha legók lennének, veszélyes és értelmetlen játék.

Davide Tramarin művészettörténész szerint a két üres talapzatnak úgy is kellene maradnia, mivel a Napóleon csapatai által okozott pusztítást jelképezik.

Elena Cornaro Piscopia után szóba kerülhet, hogy szobrot kapjon a padovai főtéren Elisabetta Benato Beltrami (1812–1888) festőnő és Gualberta Alaide Beccari (1842–1906) írónő is.

Borítókép: A Prato della Valle tér padovában (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.