Kárpátalja színeváltozása

Az 1941-hez viszonyított csaknem százezer fős magyar veszteség oka a görögkatolikus magyarság önkényes módon történt ukránná (és görögkeletivé) való átminősítése.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 03. 09. 8:00
Munkács. Vár. 1917-ben postázott képeslap. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye) Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kedves mama! Már nemsokára a magyar határt elhagyjuk. Talán könnyezik a szemem? Csak Isten látja elszomorkodott bánatomat. Amint haladunk, rossz hírek, és így tudjuk, hogy mily ütközetek várnak reánk. Kézcsók. Fiad, Béla.” Az első világégés forgatagában indult el Munkácsról ez a sokatmondó üzenet egy temesvári anyának a frontra utazó fiától. Egyik város sem Magyarország része már, s a történelem kereke akkorát fordult, hogy jelenleg Munkács és Temesvár is két különböző idegen országhoz tartozik.

Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye

Amikor e lap útra kelt 1917-ben (ezt az évet sejteti a bélyegző), döntő többségében még magyarok lakták a 17 ezres Bereg vármegyei várost. A legutóbbi 2001-es összeírás alapján Munkács 81600 főre nőtt lakossága durván átalakult: 62 900 ukránra 7300 orosz, 1100 cigány és csak 6900 magyar jutott.

Mégis hogyan jutottunk idáig? Kocsis Károly, A népesség változó etnikai arculata a mai Kárpátalja területén című tanulmánya megadja a választ: „Az eltávozott, eltávolított városi zsidók, németek és magyarok helyére – túlnyomórészt a rendkívüli stratégiai fontosságú Ungváron és Munkácson – szinte azonnal megindult az oroszok és ukránok, az 1944–1947 közötti földreform keretén belül az alföldi magyar etnikai blokk területét behálózó telepesfalvakba pedig újabb hegyvidéki ruszinok betelepítése. A háború utáni első szovjet népszámlálás 1959-ben Kárpátalja 920 ezres össznépességéből 686 ezret tekintett ukrán, 146 ezret magyar, 30 ezret orosz és 12 ezret zsidó nemzetiségűnek. 

 

Az 1941-hez viszonyított csaknem százezer fős magyar veszteség oka – a fentiekben említett okok mellett – a görögkatolikus magyarság önkényes módon történt ukránná (és görögkeletivé) való átminősítésében, az 1944–45-ös megtorlások idején megrettent magyarok egy részének (kb. tízezer fő) szlovák nemzetiségűnek történt önbevallásában, a kétnyelvű, bizonytalan identitású ugocsai magyar–ruszin lakosság ezúttal ukránná (ruszinná) válásában keresendő. Ugyanakkor meg kell említenünk, hogy az egyébként kedvező természetes szaporodású magyarság hatóságilag táplált bűntudat érzésének fokozásával, kisebbrendűségi komplexusának kialakításával, református és római katolikus egyházaik működésének szinte lehetetlenné tételével, a görögkatolikus hívőiknek a görögkeleti (ortodox) egyházba történt 1949-es átterelésével, a magyar oktatási és kulturális hálózat elsorvasztásával a természetes asszimiláció különösen a városokban magyarok ezreit olvasztotta be az új államalkotó nemzet, az ukránok soraiba.”

Ezért sem a mi háborúnk az, ami most zajlik a nagy Oroszország és Ukrajna között.

Az Időutazás a magyar múltba 72. részében tovább bóklászunk Kárpátalja csodás tájain.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Munkács, vár. 1917-ben postázott képeslap. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.