A fiumei Grand Hotel a Szapáry rakparton

Trianonig 16 hotel működött Fiumében, a szomszédos Susakon pedig öt, amely ugyancsak a Magyar Királyság része volt, ma Fiume városrésze.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 05. 22. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor ez a fiumei képeslap napvilágot látott a múlt század fordulóján, már igen sok szálloda, kávéház, étterem, korcsma és matrózcsárda működött a magyar tengerhajózás bölcsőjében. 

A szállásadó helyek egyik legkiválóbbika volt a Grand Hotel Europe, amely két háztömbnyire az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. palotájától várta a vendégsereget a Szapáry rakparton. És íme, egy újabb Zágrábot zavarba hozó fiumei magyar vonatkozás, hiszen a Szapáry grófok fontos szerepet játszottak Fiume történetében: a különleges státusú magyar kikötővárosnak három kormányzót is adott a család.

Trianonig 16 hotel működött Fiumében, a szomszédos Susakon – amely ugyancsak a Magyar Királyság része volt, ma Fiume városrésze –, pedig további öt helyen szállhattak meg.

Dr. Pelles Márton, a Fiume-kutatások ifjú úttörője írta le nemrégiben egy tanulmányban, hogy a fiumei szállodák egymáshoz közel, három csoportban helyezkedtek el. A vasútállomás környékén épült meg a Hotel Deák, a Hotel Bristol, a Hotel Hungaria, a Hotel della Ville és a Hotel Imperial. 

A tengerparti mólóknál a már említett Grand Hotel Europe, a Hotel Adria, a Hotel Lloyd és a Hotel Quarnero. A történelmi belvárosban pedig ott volt az Albergo Popolare, a Hotel alla Cittá di Milano, a Hotel alla Cittá di Fiume, a Hotel alla Marina Mercantile, a Hotel Bonavia és a Hotel Royal.

Berendezésüket tekintve e szállodák a legmodernebb elvárásoknak is megfeleltek: volt bennük elektromos világítás, néhol lift, a szobák kényelmesek, komfortosak voltak. Többnyire saját éttermeik és kávézóik is voltak a fiumei hoteleknek, amelyekben a magyar, a német és a francia konyha szerint készítettek ételeket, elérhetővé tették a helyi borokat, sőt a Kőbányai Polgári Sert is itallapjaikon. 

Az Európa szálló földszinti részén ráadásul egy kedves régi ismerős, maga Gerbeaud Emil üzemeltette a Confiserie Francaise-t, avagy a fiumei francia cukrászdát és kávézót.

Az Időutazás a magyar múltba 93. részében tovább bóklászunk a régi Magyar Királyság tájain.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Fiume. Riva Szapáry (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.