Magyar színházból román opera

A Kincses Kolozsvár évtizedek óta az egyik legfontosabb erdélyi román „műveleti területnek” számít.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 05. 18. 8:00
Kolozsvár, Nemzeti Színház, 1916. Kiadó: Vasúti Levelelezőlapárusítás, Budapest. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)
Kolozsvár, Nemzeti Színház, 1916. Kiadó: Vasúti Levelelezőlapárusítás, Budapest. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye) Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kincses Kolozsvár évtizedek óta az egyik legfontosabb erdélyi román „műveleti területnek” számít. Mátyás király és Bánffy Miklós városának kiemelt adag jutott azokból a sebekből, amelyeket az I. világháború után megjelent új gazda okozott. Többek között lecserélték a nevét, majd minden lehetséges módon megpróbálták megfosztani magyar múltjától. Ma is ugyanez zajlik, csak modernebb álruhába bújtatva.

Az 1906-ban felavatott Magyar Nemzeti Színházra, amely ezen a több mint százéves képes levelezőlapon is látható, 1919-ben tette rá a kezét a román állam. Bukarest ezt az „átmenetet” nemes egyszerűséggel „impériumváltásnak” szokta nevezni, amitől a jóérzésű magyar hátán feláll a szőr.

Az 1940-ben bekacsintott magyar időket leszámítva, a Román Nemzeti Színház (Teatrul National Cluj-Napoca) és a román opera (Opera Națională Română Cluj-Napoca) lakja az impozáns épületet. A régi magyar társulatot a kisebb, szerényebb Nyári Színkörbe költöztették. Ma is itt kell meghúznia magát az 1792-ben alapított Kolozsvári Állami Magyar Színháznak, amely az első „erdélyi magyar nemes” színtársulatnak, vagyis a Kárpát-medence legrégebbi hivatásos – és jogfolytonos – magyar színtársulatának az otthona. Hogy a magyar társulat a régiek nyomvonalán jár, azt persze mindenki maga döntse el…

Az Időutazás a magyar múltba 92. részében visszatérünk a magyar Adriára.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Kolozsvár, Nemzeti Színház, 1916. Kiadó: Vasúti Levelezőlapárusítás, Budapest (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.