időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Az idei volt a legcsapadékosabb év Sydneyben

Forrás: MTI
2022.10.06. 09:47 2022.10.06. 10:08
Az idei volt a legcsapadékosabb év Sydneyben

Az idei volt a legcsapadékosabb év az ausztráliai Sydneyben, csütörtökön megdőlt az 1950-es rekord – közölte az ausztrál meteorológiai szolgálat.

1950-ben 2194 milliméter csapadék hullott a legnépesebb, ötmilliós ausztrál városra. Csütörtökön, helyi idő szerint 12 óra 30 perckor már 27,2 milliméter eső esett reggel óta az Observatory Hill mérőedényébe. A megfigyelőállomáson 1859 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket az időjárásról.

Szombatig várhatólag folytatódik a heves esőzés Délkelet-Ausztráliában – tájékoztattak a meteorológusok.

 

A sok csapadék oka a La Nina időjárási jelenség, amely a következő év elejéig gyakorolhat hatást az ország időjárására. Ausztráliában - amely a déli féltekén helyezkedik el - jelenleg tavasz van.

 

A La Nina az ismertebb El Nino jelenség párja. Akkor fordul elő, amikor az egyenlítői passzátszelek megerősödnek, megváltoztatják az óceán felszíni áramlatait és hűvösebb víztömeget hoznak a felszínre a mélyből. Ez már a harmadik La Nina 2019 óta, amely Ausztrália eddigi legforróbb és legszárazabb éve volt. Akkoriban a bozóttüzek több mint négyszáz ember halálát okozták, legalább háromezer otthont pusztítottak el és 19 millió hektárnyi területet perzseltek fel.

Az ötmillió lakosú Sydneyben a július hónap sem volt még soha ilyen nedves: összesen 404 milliméter csapadék hullott. Márciusban 554 milliméterrel szintén rekordot döntött az eső mennyisége.

A záporok miatt áradások várhatóak Új-Dél-Walesben, egyebek között Tamworth, Dubbo és Bathurst környékén – mondták el a helyi hatóságok.

Borítókép: Vihar készülődik Sydney felett (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.