Hatalmas csontos halat találtak

Gigantikus, háromtonnás elpusztult óriás naphalat találtak a Portugáliához tartozó Azori-szigetek közelében. Ez a valaha begyűjtött legnagyobb tömegű csontos hal.

2022. 10. 21. 9:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halaknak két nagy csoportjuk van: a porcos és a csontos halak. A porcos halak teste porcokból épül fel, amit a beépülő mészsók szilárdítanak. Úszóhólyagjuk nincs, ezért vagy szüntelenül úsznak, vagy pihennek a tenger fenekén. Ebbe a csoportba tartoznak például a cápák és a ráják, illetve néhány édesvízi faj. A csontos halaknak van úszóhólyagjuk – ez egy gázzal telt zsák –, aminek köszönhetően nem kell folyamatosan úszniuk. Az úszóhólyag térfogatának változtatásával érik el, hogy adott vízmélységben tetszőleges ideig lebegnek.

Az óriás naphalként vagy dudorfejű naphalként (Mola alexandrini) ismert pikkelyes behemót élettelenül lebegő testét 2021. december 9-én fedezték fel az Azori-szigeteki Faial-sziget partjainál. A helyi hatóságok kiemelték a termetes tetemet, a kikötőbe vitték, hogy alaposan tanulmányozhassák. A szakemberek elemezték a naphal gyomortartalmát, és DNS-mintát is vettek. (A boncolás eredményét a Journal of Fish Bio­logy folyóiratban most tették közzé.) A Faial-szigeten működő nonprofit természetvédelmi és kutatószervezet, az Atlantic Naturalist Association közleménye szerint a hal körülbelül 3,6 méter magas és körülbelül 3,5 méter hosszú volt, tömege pedig 2744 kilogramm. A legnehezebb csontos hal eddigi világrekordját egy másik, 1996-ban Japánban fogott óriási naphal tartotta, amely a Guinness World Records szerint körülbelül 2300 kilogrammot nyomott.

– Az elhullott hal valóban fenséges példány – mondta a Live Science portálnak José Nuno Gomes-Pereira, a tanulmány vezető szerzője.

Az Atlantic Naturalist Association tengerbio­lógusa szerint a tetemről készült képek nem adják vissza, hogy milyen hihetetlen látványt nyújthatott ez a lény a vízben úszva.

Az óriás naphalakat korábban tévesen a gyakoribb óceáni naphal (Mola mola) szokatlanul nagy egyedei közé sorolták. Az Ichthyological Research folyóiratban megjelent tanulmány után a Mola alexandrinit 2018-ban önálló fajként határozták meg. Óriás naphalak az egész világon megtalálhatók, de pontos számuk nem ismert. Nevüket nem kör alakú testükről kapták, hanem azért, mert a napfényben sütkéreznek az óceán felszínén, vélhetően azért, hogy így melegítsék fel magukat a hideg, sötét vizekbe való hosszú merülés előtt, hogy ott táplálékot keressenek.

A közelmúlt másik halas rekordja a kambodzsai halászok júniusi fogása: a világ legnehezebb édesvízi hala, egy négy méter hosszú óriás édesvízi rája háromszáz kilogrammot nyomott.

Borítókép: Europress/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.