Az Iliászt eleveníti fel ennek a római villának a padlója

A Történelmi Anglia és a Leicesteri Egyetem régészei egy második mozaikot tártak fel a korábbi, 2020-as mozaikfelfedezés helyén, az angliai Rutland-ben. Utóbbi esetben a szakemberek egy olyan maradványra bukkantak, amely az Iliász legendás hősének, Akhilleusznak és a trójai Hektor herceggel vívott harcának történetét ábrázolja. A műalkotások egy nagy villaépület étkezőjének padlóját képezik, amelyet a Krisztus utáni 3. és 4. században, a késő római korszakban laktak – olvasható az Origo cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 30. 9:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iliász (amelyet Ilion énekeként is emlegetnek) egy ókori görög költemény daktilos hexameterrel, amelyet hagyományosan a szerző és költő Homérosznak tulajdonítanak. Az Iliász a trójai háború idején játszódik, ahol Agamemnon király vezette mükénéi görög királyságok koalíciója ostromolja Trója városát. Az Iliász a nyugati irodalom legrégebbi fennmaradt alkotásai közé tartozik, és Agamemnon és Akhilleusz viszályairól mesél.

A 2020-as geofizikai vizsgálat és a további régészeti értékelések számos, úgynevezett alátámasztó épületet találtak, köztük folyosós istállókat, egy lehetséges fürdőházat, kör alakú építményeket és egy sor határárkot.

A 2022-ben zajló ásatások most feltártak egy nagy csarnokot is a fő villaépülettől 50 méterre, amely valószínűleg egy ősi pajtaépület lehetett, amelyet eredetileg fából építettek, majd a Krisztus utáni 3. vagy 4. században alakították át kővé. Az építmény egyik végét mezőgazdasági vagy kézműves munkákra használták, míg a másik végét egy kiterjedt háztartási terület képezte, melyben fürdőrészleg volt, meleg (laconicum) és hideg (frigidarium) helyiségekkel.

A tudósok bizonyítékokat találtak a kifinomult padlófűtésről, amely különböző technikákat alkalmazott a változó hőmérséklet fenntartására és a falakba épített fűtőcsatornákat.

Feltételezések szerint az épületen kívül elhelyezett víztartály padlóját használták fel a víz összegyűjtésére a tetőről.

A teljes cikket az Orgón Az Iliászt eleveníti fel ennek a római villának a padlója címmel olvashatja tovább.

A római villa feltételezett étkezőjében az Iliász jeleneteit ábrázolják a mozaikok (Fotó: University of Leicester)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.