Gaudi-Nagy Tamás szerint primitív, magyar- és kereszténygyalázó fércmunka a Mi kis falunk

Reményi Jánost azért helyezhették a sorozatba, mert a forgatást ellenzők egyik meghatározó alakja volt.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 01. 26. 10:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon aljas dolognak tartom, hogy valakik abból csinálnak pénzt, hogy egy népből és ennek a népnek az életmódjából, hitéből lejárató sorozatot készítenek

 – mondta Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Mandinernek, aki szerint az RTL-es széria primitív, magyar- és kereszténygyalázó fércmunka.

Nem először indult per

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt: megsértette Reményi János képmáshoz fűződő jogát a Content Factory Kft., A mi kis falunk című, az RTL Klubon látható filmsorozat gyártója, amikor korábban a férfi engedélye nélkül készített róla felvételt, amit – szintén az ő tudta nélkül – néhány másodperc erejéig be is emelt a műsorba, ezért jogerősen elmarasztalták. A Győri Ítélőtábla jogerős ítélete alapján a Content Factory Kft. köteles jogsértést elismerő és bocsánatkérő levelet küldeni Reményi Jánosnak, továbbá a határozat értelmében az alperes köteles megfizetni a felperesnek 300 ezer forint összegű sérelemdíjat, valamint perköltségként 2,6 millió forint összegű ügyvédi munkadíjat és 154 ezer forint illetéket viselnie kell.

A Mandiner felidézte: nem először indult per A mi kis falunk kapcsán. 2018-ban Morvai Krisztina támadta a gyártó céget, mondván: a sorozat egyszerre sérti a nemzeti büszkeséget, az emberi méltóságot és a hely szellemét. A mostani ügy kapcsán a portál Gaudi-Nagy Tamás ügyvéddel, Európa jogi szakjogásszal, a felperes jogi képviselőjével beszélgetett. 

Gaudi a lapnak elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban a jogsértett kereste meg, továbbá felidézte, hogy korábban a Nemzeti Jogvédő Szolgálattal is megkeresték a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot és a Nemzeti Filmintézetet, hogy ellenőrizzék a forgatási gyakorlatot. Az ügyvéd elmondta: azt tapasztalták, hogy az évnek nagyjából a felére élhetetlenné tette a településrészt a forgatás. Érdemi változást azonban nem sikerült elérniük – mondta. 

Az emberek többsége megelégelte a forgatást

Az akkori hatósági eljárás indítványában megfogalmazták: 

A mi kis falunk című igénytelen, magyar gyalázó és vallásos érzületet is sértő, RTL Klub tévécsatornán bemutatásra kerülő szappanopera közterületi filmforgatására,amely aránytalan és szükségtelen mértékben korlátozza az érintett közterülettel érintett ingatlanok használatát és aránytalan terheket okoz a tulajdonosok számára. 

 

Gaudi kifejtette a Mandinernek azt is, hogy a probléma a sorozattal jóval túlmutat a peren. Úgy véli, hogy az emberek többsége már megelégelte a forgatást, köztük az ő megbízója is, aki értékrendű alapon kifogásolja. 

Azt is fontosnak tartotta megjegyezni az interjúban, hogy a forgatás egy ikonikus pálos kolostortól nem messze található településen zajlik. Megbízójával együtt úgy látják: 

a kereszténységet, a magyarság értékeit és a vidéki embereket sokszor gyalázó, primitív módon ábrázolja. Mindezt úgy, hogy közben próbál vicces lenni


Gaudi azt is kifejtette, szerinte Reményi Jánost azért helyezhették a sorozatba, mert a forgatást ellenzők egyik meghatározó alakja volt. Úgy véli, egy többmilliárdos árbevétellel rendelkező szakvállalat szegte meg az alapvető szabályokat azzal, hogy nem szerezte be a megfelelő engedélyeket a férfi szerepeltetéséhez. Ráadásul – világított rá – a forgatás bejelentett területhasználatainak mértéke messze alulmúlja a valóságban ténylegesen használt területek mértékét, ezért az önkormányzat sokkal csekélyebb bevételhez jutott, mint kellett volna. 

Egy ikonikus település válik élhetetlenné

Ez a mostani eset egy határozott jel; igazolása annak, hogy a gyártó cég – és közvetett módon az RTL – törvénytelen módszerekkel forgatott filmet gyárt és azt sugározza. Illetve, amiről már fentebb beszéltünk: az sem érdekli őket, hogy a helyben élők életviszonyai hátrányosan alakulnak. 

– mondta el Gaudi-Nagy Tamás. 

Gaudi meglátásai szerint egyébként a sorozatot egy úgynevezett díszletfalu felállításával lenne célszerű folytatni, hiszen egy élő településen a forgatás az év felében okoz nehézségeket a mindennapokban. Ráadásul hétvégente rengeteg nem Pilisszentléleken élő is kilátogat a faluba a forgatást megfigyelni. 

Az ügyvéd úgy fogalmazott: a sorozatot gyártók úgy telepedtek rá Pilisszentlélek életére, mint egy megszálló hadsereg. Szerinte 

a gyártó cég profitéhsége összekapcsolódott a magyar- és keresztényellenességgel, s mindennek egy olyan ikonikus pilisi települést választottak helyszínéül, ahol egy pálos kolostorrom is található.  

Az ügyvéd emlékeztetett arra is az interjúban, Reményi János kezdettől fogva jelezte, hogy a sérelemdíjat a kolostorrom rendbetételére kívánja majd fordítani, tehát kizárható a profitszerzési szempont a férfi részéről. 

Borítókép: Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.