időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Több mint nyolcmilliót utalt át a csaló egy kazincbarcikai ügyfél számlájáról

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu
2023.02.13. 16:52 2023.02.13. 17:31
Több mint nyolcmilliót utalt át a csaló egy kazincbarcikai ügyfél számlájáról

Csalás vétség megalapozott gyanújával folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Az eddigi információk szerint az elkövető 

megszerezte egy kazincbarcikai sértett adatait, és több mint nyolcmillió forintot utalt át egy idegen számlára.

A rendőrök a bejelentés után telefonon állították meg az átutalt pénzösszeghez való hozzáférést az érintett bank bankbiztonságának ügyeletes munkatársával együttműködve. Intézkedtek a számlapénz lefoglalásáról is.

Egyre több jelzést kapnak a rendőrök úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához és a pénz csalárd módon való megszerzése – figyelmeztet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök azt tanácsolják, hogy biztonságban legyünk a világhálón, hogy

  • vásárlás előtt tájékozódjunk az eladóról, webáruházról,
  • ellenőrizzük és vigyázzunk, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor.
  • Gyanakodjuk, ha nagyon alacsony árral találkozunk: ha valami túl olcsó, túl szép, hogy igaz legyen.
  • Soha, sehol, senkinek ne utaljunk előre pénzt.

Figyelmeztetnek, hogy a bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is próbálják megtéveszteni az embereket, hogy bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél – mutatnak rá a rendőrök, akik hasznos megelőzési tanácsokat tettek közzé a csalások megelőzése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.