Több mint nyolcmilliót utalt át a csaló egy kazincbarcikai ügyfél számlájáról

A rendőröknek a bejelentés után sikerült időben megakadályozni, hogy az elkövető hozzáférjen a pénzhez.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu2023. 02. 13. 16:52
null
20220310 Eger Bankkártyás fizetés telefonnal. illusztráció Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás vétség megalapozott gyanújával folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Az eddigi információk szerint az elkövető 

megszerezte egy kazincbarcikai sértett adatait, és több mint nyolcmillió forintot utalt át egy idegen számlára.

A rendőrök a bejelentés után telefonon állították meg az átutalt pénzösszeghez való hozzáférést az érintett bank bankbiztonságának ügyeletes munkatársával együttműködve. Intézkedtek a számlapénz lefoglalásáról is.

Egyre több jelzést kapnak a rendőrök úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához és a pénz csalárd módon való megszerzése – figyelmeztet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök azt tanácsolják, hogy biztonságban legyünk a világhálón, hogy

  • vásárlás előtt tájékozódjunk az eladóról, webáruházról,
  • ellenőrizzük és vigyázzunk, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor.
  • Gyanakodjuk, ha nagyon alacsony árral találkozunk: ha valami túl olcsó, túl szép, hogy igaz legyen.
  • Soha, sehol, senkinek ne utaljunk előre pénzt.

Figyelmeztetnek, hogy a bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is próbálják megtéveszteni az embereket, hogy bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél – mutatnak rá a rendőrök, akik hasznos megelőzési tanácsokat tettek közzé a csalások megelőzése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.