Befalazott történelem Murgán

Szenzációs lelet került elő a Tolna vármegyei Murga evangélikus templomának felújításakor: a szószékoltár mögötti falba rejtett alapkő és abban egy viaszpecséttel lezárt üvegcse, benne pénzérmék és nem túl jó állapotú papírok.

2023. 03. 16. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A murgai templom országos jelentőségű épített örökségünk – a karzatmellvéd festményei közül az egyik II. Józsefet, egy másik pedig Luther Mártont ábrázolja. – Kicsit bumfordi, de bájos alkotás egy hajdani vándorpiktortól, aki feltehetően az akkori murgaiakat használta modellnek. Habsburg uralkodóról kép/festmény előfordul más templomban is, de együtt II. József és a vallásalapító nincs másutt – említ egy érdekességet Balogh Margit történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) általános főigazgató-helyettese.

A kőláda előlapján németül olvasható, hogy az a murgai evangélikus templom alapköve, amit 1796. november 20-án falaztak be. A 226 éves feliratok a Murgára 1745-ben beköltözött német telepesek legrégibb történelmének emléke. A leletről a BTK honlapján beszámoló Balogh Margit szerint a murgaiak evangélikus hitüket évtizedeken át csak magánházaknál gyakorolhatták, mígnem II. József uralkodó 1781. október 25-én kibocsátott türelmi rendelete nekik is engedélyezte a szabad vallásgyakorlást. 1784-ben megalakult a kétyi gyülekezet, amelyhez két év múlva a maga 450-470 lelkével hozzácsatolták Murgát.

1787. január 1-jétől már saját gyülekezeti anyakönyveket vezettek.

A kétyi templom alapkövét 1786. október 4-én rakták le, feltehetően Murgán is ekkortájt kezdődött a templom építése. A most fellelt kőládán szereplő 1796-os dátum ugyanis nem az alapkő elhelyezésének, hanem a templom felszentelésének a dátuma: egy évtizedbe telt, mire Isten háza mindkét faluban felépült. A templom építési dátumát általában a toronyban elhelyezett zárókövön szokták megörökíteni. Ez a murgai kőláda súlyánál fogva is alkalmatlan lett volna ilyen célra, ezért a falba süllyesztették, megörökítve rajta a templomszentelés időpontját és az építkezést támogató földbirtokos, Jeszenszky György nevét.

A ládát rejtő falat az idők során kétszer bontották ki. Először 1898. május elsején. Akkor a kőládában három darab ezüst és négy darab rézpénzt találtak. Ekkor határozták el, hogy a kőládába időkapszulát tesznek a templom és vele a falu krónikájával, az építés óta eltelt események leírásával és akkori pénzérmékkel. 1966-ban kíváncsi helybéliek másodszor is kibontották a falat. Egyikőjük lemásolta az időkapszula német szövegét. Eszerint 1898-ban az evangélikus közösség vezetőségét négy, a falu elöljáróságát kilenc férfiú alkotta. A kétyi anyaközség lelkésze minden negyedik vasárnap, valamint jeles egyházi ünnepnapokon és a templomszentelés ünnepén meglátogatta a murgaiakat, ekkor németül beszédet mondott és úrvacsorát szolgáltatott ki. Az év többi vasárnapján a kántortanító tartotta a szertartást.

 

Ha 1966-ban kinyitották, akkor miért szenzáció a láda 2022. decemberi megtalálása? – A falu emlékezete nem őrizte meg a felnyitást, évtizedek óta nem él senki azok közül, akik erről tudtak. Vitéz Zsolt murgai születésű, nyugdíjas szekszárdi tanárember említette, hogy hallott valamit az oltárba rejtett iratokról. A fából készült szószékoltárban a restaurátor nem talált semmit, viszont az oltár mögötti falszakaszban egy elfalazott fülkéből előkerült a kőláda. A méretei alapján a fülkét vélhetően kifejezetten a kőláda elhelyezésére alakították ki – tudtuk meg Balogh Margittól.

Azt, hogy valójában mit is rejt a 226 éves kőszarkofágba helyezett időkapszula, mit üzennek a sok generációval ezelőtti murgaiak, a 21. században élő embereknek, egyelőre titok. Az időkapszula viaszpecsétjét csak képzett restaurátor törheti fel. 

A történész szerint ez időigényes dolog: előbb el kell jutni egy képzett papírrestaurátorhoz, forrást kell keríteni a restauráláshoz, ha egyáltalán alkalmas rá az üvegcse – időkapszula – tartalma.

– Az eredeti papírok ott vannak, illetve ott kell lenniük az üvegcsében, hacsak az idő – vagy az 1966-os felnyitás – nem tette tönkre és olvashatatlanná a szöveget. Ehhez kell majd a papírrestaurátor – összegezte a helyzetet Balogh Margit.

Borítókép: a kőládán szereplő 1796-os dátum a templom felszentelésének időpontja (Fotó: Szász Norbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.