Magyar poloskacsapda hősugárzóval

Mesterséges hőforrást alkalmazó poloskacsapdát fejlesztettek ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK Növi) kutatói. A környezetbarát módszer ígéretes védekezési lehetőséget jelent a növénytermesztésben nagy kárt okozó inváziós poloskák gyérítésére.

2023. 03. 30. 8:00
null
Budapest, 2019. április 6. Egy Ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthonainkat szép számban ellepő, hívatlan poloskák nem csípnek, csak egyszerűen ősszel behúzódnak a lakásokba a hideg elől. A kiskertekben, a növénytermesztő fóliasátrakban azonban teljesen más a helyzet, mert ott nagy kárt tudnak tenni a paradicsom-, a paprika- és a többi vetemény szívogatásával. Az utóbbi időben több inváziós poloskafaj – márványos poloska, vándorpoloska – is érkezett hazánkba, és mivel jól érzik magukat nálunk, szaporodtak.

Az ATK Növi kutatói teljesen új csapdázási módszert fejlesztettek ki e poloskafajták ellen. Az eljárás azon alapszik, hogy ezek a fajok szeptemberben, októberben, vagyis a telelőre vonulás időszakában olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést biztosítanak számukra. Ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember építette tereptárgyak, lakások. A kutatók által kifejlesztett csapdák mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására. 

A csapda belsejében elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapot, amelynek segítségével a kísérleteik alapján meghatározott megfelelő hőmérsékletet folyamatosan lehet biztosítani, ezzel a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak.

A csapdákat a poloskák által kedvelt telelőhely előtt helyezték ki, ahol főként márványos poloskák gyülekeztek nagy egyedszámban. A mesterségesen fűtött csapdák mellé fűtetlen kontrollcsapdákat is tettek. Egy átlagos csapdázási napon, mindössze ötórás működés során a márványos poloskák átlagos egyedszámának a 13 százalékát csalogatták be a fűtött csapdákba.

 

A szezon folyamán a növénytermesztésben alkalmazott illatanyagos csapdákon túl a most kifejlesztett új módszer ígéretes védekezési lehetőséget jelent a poloskák gyérítésére. Az új csapda teljesen környezetbarát, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot, és a lakosság is alkalmazhatja. (A publikáció az Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg.)

Kontschán Jenőtől, a Növi igazgatójától megtudtuk, hogy eszközük prototípus, ebben csupán összegyűlnek a poloskák. Ha ebből terméket fejlesztenek, akkor dolgozzák ki a poloskák elölésének módszerét vagy elterelésüket valamilyen szeparált gyűjtőedénybe.

További fejlesztésekre van szükség, míg a koncepcióból termék lesz, de az elv és a prototípus az igazgató szerint nagyon reménykeltő.

Borítókép: Mivel jól érzik magukat nálunk, a poloskák szaporodtak (Fotó: MTI/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.