A Perseverance marsjáró fotóiból készült lenyűgöző videót tett közzé a NASA

A NASA Perseverance (Kitartás) marsjárója jelenleg egy becsapódási kráter szélén áll, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre. A marsjáró irányítói a rover segítségével fantasztikus videót tettek közzé a kráterről.

2023. 05. 25. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Perseverance tudományos misszió arra szeretne választ adni, hogy a Mars alkalmas volt-e valaha az élet bármilyen formájára. A küldetés kulcsfontosságú eleme olyan minták begyűjtése és bekapszulázása, amelyek az ősi mikrobiális élet jeleit tartalmazhatják. (A marsjárón összesen 38 mintagyűjtő tartályt helyeztek el.) A NASA az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve űrjárműveket küld majd a vörös bolygóra, hogy összegyűjtsék ezeket a mintákat a felszínről, és visszahozzák azokat a Földre.

A bolygó geológiáját és múltbéli klímáját kutató rover – a különleges jármű maximális sebessége óránként 120 méter – a kőzetgyűjtés mellett alapvető információkkal szolgál a Mars majdani, emberekkel tervezett felfedezéséhez. 

A Mars tele van kisebb és nagyobb kráterekkel, amelyeket a vörös bolygóba csapódó égi vándorok hoznak létre. A közel egy kilométer átmérőjű Belva-kráter is így keletkezett. A kráter tetejéről vizsgálódó Perseverance rover korábban meggyőző bizonyítékot talált egy évmilliárdokkal ezelőtt létezett mély folyóra. Akkoriban a Mars melegebb és nedvesebb volt, és vastagabb légkör óvta. A bolygótudósok azon tűnődnek, vajon virágozhatott-e primitív élet ezeken a nedves folyóparti helyeken?

A Belva-kráter a jóval nagyobb Jezero-kráter része. Azt már korábban tudták a szakemberek, hogy a Jezero-kráterben mintegy 3,5 milliárd évvel ezelőtt egy tó vize hullámzott, a tavat tápláló folyó vize a kráter falát áttörve jutott annak belsejébe. Ma kietlen homok- és kősivatag ez a mélyedés.

Miközben a Mars sivatagjában a múltbeli élet nyomait kereste a 2020 júliusában útnak indított és 2021 februárjában a vörös bolygóhoz megérkező Perseverance, 152 képet készített a Belva-kráterről, amiket az űrügynökség munkatársai összefűztek, és egy csodálatos, 45 másodperces videó formájában közzétettek.

– A marsjárók küldetései általában az alapkőzet feltárását végzik – idézte a NASA honlapja Katie Stack Morgant, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársát, a Perseverance program helyettes kutatóját. A becsapódási kráterek nagyszerű lehetőséget kínálnak a geológiai viszonyok tanulmányozásához, olyan perspektívával és olyan léptékben, amelyet ritkán tapasztalni.

A Földön a geológusok gyakran viszik diákjaikat autópálya-bevágásokhoz – olyan helyekre, ahol az építők belevágnak a sziklába, hogy kivéssék az utak nyomvonalát. Ezek a bevágások lehetővé teszik a geológusok számára a kőzetrétegek és más, a felszínen nem látható geológiai jellemzők megtekintését. A Marson az olyan becsapódási kráterek, mint a Belva, egyfajta természetes útvágást jelentenek.

A Perseverance április 22-én készítette a képeket a medencéről (a küldetés 772. marsi napján), miközben a Belva-kráter peremén leparkolt egy világos tónusú sziklás kiemelkedésen. A meteorit becsapódása által keletkezett, körülbelül 0,9 kilométer széles kráterben az alapkőzet több ponton kiválóan látszik, valamint egy olyan régió is feltűnik, ahol az üledékrétegek szintén jól láthatók.

Az üledékből álló marsi homokpadot évmilliárdokkal ezelőtt a Jezero-kráterbe egykoron beömlő folyó rakta le.

Borítókép: A Perseverance marsjáró a vörös bolygón (Forrás: NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.