Elképesztően drágán vették meg egy kötelező olvasmány első kiadását

Nem kevesebb mint 700 ezer forintért kelt el egy hazai licitálós oldalon Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című klasszikusának egyik első kiadású kötete.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A licit végösszege igen meglepő, még annak ellenére is, hogy azt a védőtokot is hozzá adták a jó állapotú könyvhöz, amelyben anno postázták – írja a Mandiner. A 700 ezer forintos vételár azért is szokatlan, mert Molnár Ferenc legsikeresebb könyve több ezres példányszámban jelent meg 1907-ben a Franklin Társulatnál, és számítani lehetett a sikerre, hiszen a regény első közlése a Tanulók Lapjában sikert aratott az ifjúság körében.

A Pál utcai fiúk első kiadása, amelyhez az eredeti csomagolást is mellékelték. Fotó: Vatera

A Pál utcai fiúk egy-egy jobb állapotú első kiadásáért már adtak százezer forint feletti összeget, de ennek hétszeresét még soha. A Mandiner által megkérdezett könyvszakértő szerint A Pál utcai fiúk első kiadása ma sem számít különleges ritkaságnak,

 

a piaci értéke reálisan 50 ezer forint körül mozog, de egy gyűjtőnek persze többet ér.

 

Fotó: Vatera

A szakértő szerint nem történt más, mint hogy valószínűleg a Vaterán összecsapott két-három jómódú gyűjtő, s ennek az eredménye a 700 ezres végösszeg. Akkor, ha Molnár Ferenc aláírása vagy dedikációja szerepelt volna a könyvben, máris reális lett volna a hétszázezres vételár.

Azonban nem egyedi esetről van szó – írja a portál. Volt olyan könyvárverés itthon, ahol egy 80 ezer forintra taksált könyv végül 3 millió feletti áron kelt el, mert két tehetős gyűjtő is hazavitte volna. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.