Egy új jelentés arra figyelmeztet, hogy kétmillió rovarfajt fenyeget a kihalás veszélye, kétszer annyit, mint amennyiről az ENSZ korábbi becslése beszámolt. Sokak szerint a rovarok azok az élőlények, amelyekkel a legkevésbé törődünk – miközben ezek nyújtják a legnagyobb szolgáltatásokat az emberiség számára: beporozzák a növényeket, segítenek az egészséges talaj megőrzésében és a kártevők elleni védekezésben.
Simon Potts professzor, a Reading Egyetemről a theguardian.com-nak azt mondta: „ha kevesebb a beporzás, akkor kevesebb lesz a termés. De nemcsak a hozam csökken, hanem a termék minősége is romlik… az eper alaktalan formájú lesz, és nem lesz tele cukorral. Ez a beporzási hiány.”
Egyre rosszabb lehet a gyümölcsök minősége
A Padovai Egyetem kutatói Batáry Péterrel, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos tanácsadójával arra vállalkoztak, hogy (elsőként) számszerűsítik globális szinten a beporzóknak a termények minőségére gyakorolt hatását. Módszerük lényege: összehasonlították a beporzókkal és anélkül termesztett termések minőségében – alak, méret, megjelenés, íz – mutatkozó különbségeket.
A nyár végén közölt eredményeik azt mutatják, hogy az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termények minőségében – az általuk beporzott gyümölcsök átlagosan 23 százalékkal jobb minőségűek, mintha ugyanezt a feladatot csak a szél végezte volna el, vagy önbeporzás történt volna. Szebb volt az alakjuk, nagyobb volt a méretük, a rovarok porozta gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig tarthatók el. A szakemberek szerint a kevésbé eltartható és furcsa kinéző gyümölcsök valószínűleg növelik az élelmiszer-pazarlást, hiszen ezekből a fogyasztók nem kérnek.
A Harvard Egyetem által vezetett, az Environmental Health Perspectives folyóiratban megjelent kutatás szerint világszerte a zöldség-, gyümölcs- és diótermelés három-öt százaléka vész el a nem megfelelő beporzás miatt. E veszteségek gazdasági következményei jelentősek: az Egyesült Királyság almatermésében a beporzás hiánya 5,7 millió font kiesést jelenthet.