Ismeretlen vírustól fél a világ a kínai beteg gyerekek láttán

A betegekkel zsúfolt kínai kórházi várótermekről készült képek sokakban félelmet keltettek. A koronavírus-járvány kitörésekor adott nem teljesen korrekt kínai tájékoztatók, a problémát nem kellően részletező nyilatkozatok emlékei felkeltették a világ figyelmét. Esetleg egy újabb ismeretlen vírus fertőz ezúttal Észak-Kínában?

2023. 12. 04. 14:53
Children With Respiratory Infections in Chongqing
Kína kórház
Parents and children with respiratory infectious diseases are waiting to see a doctor at the Children's Hospital in Chongqing, China, on December 3, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben a pekingi kórházak teli várótermeiről készült képek terjedtek el a közösségi médiában, valamint történetek az aggódó szülőkről, akik órákat vagy akár napokat vártak, hogy orvoshoz jussanak gyerekeikkel. A kínai állami CCTV novemberben a Mycoplasma okozta tüdőgyulladásos esetek számának robbanásszerű emelkedésére hívta fel a figyelmet. Sokan új, ismeretlen vírus megjelenésétől tartottak.

Ismeretlen vírus helyett ismerős kórokozók betegítenek meg

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság november közepén számolt be a légúti megbetegedések országos növekedéséről, amelyek elsősorban a gyermekeket érintik. A kínai hatóságok a növekedést a Covid–19-járványhoz kapcsolódó korlátozások feloldásával és a hideg évszak beköszöntével, valamint ismert kórokozók, mint például az influenzavírus, a Mycoplasma pneumoniae, az RSV – ez a virulens vírus cseppfertőzéssel terjed – és a koronavírus terjedésével indokolta. (A Mycoplasma pneumoniae és az RSV gyakrabban fertőzi a gyermekeket, mint a felnőtteket.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos kérést intézett Kínához, hogy adjon pontos epidemiológiai és klinikai információkat, laboratóriumi eredményeket és adatokat a keringő légúti kórokozókról. A kulcsfontosságú cél annak megállapítása volt, hogy Pekingben és Liaoningban előfordultak-e különleges esetek.

A válaszok alapján a kínai hatóságok nem észleltek szokatlan, illetve ismeretlen kórokozót vagy meghökkentő klinikai esetet, csak a légúti megbetegedések számának általános növekedését több ismert kórokozó miatt. A kínaiak szerint a jelentett tünetek számos légúti betegségre jellemzőek. A téli szezon beköszöntével a légúti megbetegedések növekvő tendenciája várható: a vírusok együttes keringése növelheti az egészségügyi intézmények terheit.

A jelenlegi helyzet felelevenítette a nem olyan távoli, a koronavírus-járvány kirobbanásával kapcsolatos rossz emlékeket Kínáról és a WHO-ról. 2020 elején az egészségügyi adatok átláthatóságával kapcsolatos problémák miatt kritizálták az említetteket a világjárvány korai szakaszában. (A pandémia 2019 végén kezdődött a közép-kínai Vuhan városában.)

Dong-Yan Jin, a Hongkongi Egyetem professzora azt mondta a Dw.com-nak, hogy a kínai közegészségügyi tisztviselők rossz üzenetei hozzájárultak a jelenlegi pánikhoz és zavarodottsághoz. Sok szülő kórházba vitte gyermekét, mert össze van zavarodva, és aggódik a helyzet miatt. Mindenki a legjobb kórházakba megy, még akkor is, ha a gyerek enyhe influenzás.

A legtöbb betegnek ugyanakkor nem kellene orvoshoz mennie, de a tüdőgyulladás (pneumonia) kifejezés a Mycoplasma pneumoniae nevében – az aítpusos bakteriális tüdőgyulladás, a mycoplasma pneumonia egyik formájának kórokozója – megijesztette az embereket. Akkor is orvoshoz mennek, ha a beteg tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak, amelyek nem igényelnek kórházi kezelést. (A mycoplasmával fertőzöttek három-tíz százalékánál alakul ki enyhe tüdőgyulladás.)

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi osztályának megbízott igazgatója november végén adott interjújában elmondta, hogy Kínában a fiatalabb korosztályban jelenleg alacsonyabb a légúti megbetegedések száma, mint a koronavírus előtt.

Amerikai republikánus szenátorok egy csoportja múlt pénteken felszólította Joe Biden elnököt, hogy tiltsa meg a beutazást Kínából, hogy megvédjék a gyermekeket a légúti megbetegedésektől. Amerikai egészségügyi tisztviselők szerint azonban nincs jele egy új kórokozónak. Az eddigi bizonyítékok az ősi fertőző kórokozók, például az influenza okozta esetek növekedésére utalnak, amit a hidegebb időjárás és a szigorú kínai Covid-zárlatok feloldása okoz.

Mandy Cohen, az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ igazgatója szerint az amerikai tisztviselők kínai hatóságokkal, tudományos szakértőkkel is kapcsolatba léptek. „Amit mindannyian meg tudtunk állapítani, az az, hogy nincs új kórokozó. Ez mind összefügg az ismert vírusok és baktériumok felszaporodásával a gyermekpopulációban.”

Mi bántja a gyerekeket Kínában?

Kínában október óta nőtt az influenzavírus, valamint az RSV miatt kórházba került gyermekek száma, míg május óta a Mycoplasma pneumoniae okozta fertőzések száma emelkedett. A tél beköszöntével ugyanezen kórokozók némelyike már az Egyesült Államokban is megbetegít embereket.

A Mycoplasma pneumoniae évente több millió amerikait betegít meg, három-hét évente jelentősen megnő a fertőzések száma nem teljesen ismert okok miatt. „Nincs olyan hely a világon, ahol ne lenne mikoplazma, ne lenne rhinovírus és influenzavírus” – mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora a Nytimes.com-nak.

Az egyes országok az elmúlt években feloldották a Covid-zárlatokat, ezzel párhuzamosan általában megnőtt a rutinszerű légúti megbetegedések száma a gyermekek körében. Ez tavaly igaz volt az Egyesült Államokra, ahol a vártnál korábbi téli hármas járvány – Covid-, influenza- és RSV- – esetei rengeteg feladatot adtak a kórházaknak. Ezt megelőzően Ausztrália is kifejezetten rossz influenzaszezonon esett át. Egyébként az idei légúti megbetegedések szezonja a szokásosnál kicsit korábban kezdődött az Egyesült Államokban.

A tudósok ezeket a járványokat azzal magyarázzák, hogy a gyermekek immunrendszere késésben van, miután a koronavírus-zárlat miatt az érintettek évekig nem kerültek kapcsolatba kórokozókkal, az immunrendszerük nem tanulta meg, hogyan kell leküzdeni a mindennapi vírusokat. Az iskolák és a napköziotthonok közösségeitől távol tartották őket, amelyekben egyébként hamarabb átestek volna a fertőzésen.

A kínai gyerekek különösen sérülékenyek voltak az ottani bezárások hossza miatt, ami logikusan jelentősebb fellendülést idézhet elő a rutinfertőzésekben. Kiderült, hogy Kínában nőtt a Mycoplasma pneumoniae antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, ez a probléma fokozhatja a járványok súlyosságát.

Még ha a kínai járványok nem is jelentenek globális fenyegetést, a kutatók szerint az ismert légúti megbetegedések elég széles körben terjednek az Egyesült Államokban ahhoz, hogy az embereknek be kell oltaniuk magukat a Covid, az influenza és az RSV ellen. November közepéig az Egyesült Államokban tíz felnőttből kevesebb mint négy kapott influenza elleni védőoltást.

William Schaffner professzor szerint Kína sokkal informatívabb volt a legújabb járvánnyal kapcsolatban, mint a korai Covid-eseteknél, de az átadottnál több adat kell a fertőzöttek életkoráról, a betegségek terjedéséről és a tüdőgyulladásos esetek okairól.

Azaz, úgy tűnik, hogy nincs új kórokozó Kínában, csupán az ismertek betegítenek meg sok gyereket, akik a korábbi zárlatok miatt most esnek át bizonyos fertőzéseken.

Borítókép: Ismeretlen vírus miatt aggódnak a kínai szülők, pedig úgy tűnik, nincs ok a félelemre (Fotó: NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.