A magyar konyha egyik alapvető hozzávalója, szinte minden fogásba belekerül. Ennek ellenére sokan azt gondolják, hogy a fokhagyma bármilyen formában mehet az ételbe, pedig nagyon nem mindegy, miként aprítjuk fel! Ha eddig egyféleképpen vágta a fokhagymát, most figyeljen, a Mindmegette elárulja, hogyan hozza ki belőle a legtöbbet!

Biztosan ön is szembesült már azzal főzéskor, hogy a leírásban egyszerűen csak annyi szerepelt, „hozzáadjuk a fokhagymát”. De mégis hogyan? Egészben? Szeletelve? Aprítva vagy zúzva? Sokan úgy gondolják, hogy a fokhagyma minden formában egyforma ízt ad az ételhez, valójában azonban az aprítás módja jelentősen megváltoztathatja az aromáját – a lágy és édeskéstől egészen a csípős, intenzívig –, és a különbség óriási lehet. Ha a legtöbbet szeretné kihozni a fokhagymából, érdemes tudnia, mikor hogyan aprítsa fel. Nézzük hát, miként befolyásolja az aprítás a fokhagyma intenzitását!
A fokhagyma aprítása: tippek és trükkök
Egy ízletes krémleves vagy egy szaftos pörkölt sem az igazi fokhagyma nélkül. De melyikbe hogyan aprítsuk fel a fokhagymát? Nos, az attól függ, mennyire erősen szeretnénk érezni az ízét.
- Egészben hagyva: enyhe és visszafogott
Ha a fokhagymát egészben hagyjuk, vagy csak nagyobb darabokra vágjuk, az íze enyhébb és lágyabb marad. Ilyenkor a fokhagyma sejtfalai alig sérülnek, így kevesebb allicin – az a vegyület, amely a fokhagyma erős, csípős ízét adja – szabadul fel. Ez a módszer tökéletes, ha csak leheletnyi fokhagymás aromát szeretnénk adni az ételhez. A bruschetta elkészítésekor például jó ötlet néhány egészben hagyott fokhagymát tenni a paradicsomok mellé. Ezek sütés közben aromásítják a paradicsomot, sütés után pedig, kinyomva a héjából, kellemes édeskés, krémes állagú lesz.
A teljes cikket és további tippeket a Mindmegette oldalán olvashatja el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)