Vejsze, réti csík – talán már hallottuk e szavakat, amelyek jelentése megelevenedik a Kis-Balatonnál. A Diás-szigeti kirándulás során megismerjük az ősi halászati módokat és a védett halfajokat is. A csak szakvezetővel látogatható terület megközelítése is élménydús: mehetünk autóval vagy elektromos golfbusszal, s a különprogramnak is beillő vízitúrán is evezhetünk.
A vízi út után néhány perces sétával jutunk el a kis szigetig, melynek bejáratánál egy különleges halfogó eszközt pillantunk meg. A vejsze, vagyis egy különleges halcsapda működési elvét Fejes Éva, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai munkatársa mutatja be nekünk. A vejsze már az Árpád-kor óta szerepel az oklevelekben, használatának joga királyi adományozáshoz volt kötve.

Fotó: MEK.NIIF.HU
A Diás-szigeten található Fekete István-emlékházban számos, a halászathoz kötődő régi foglalatosságot, már-már feledésbe merült szavakat is felelevenítenek a látogatók előtt. Így például a vejszén kívül a pákász és a csikász is felidéződik.
– Mi vagy ki a pákász?
– Maga a szó egy életmódot jelent, ezen belül voltak mesterségeik az embereknek. A nádas, mocsaras, lápos területen lakó emberek nagyon szorosan együtt éltek a természettel. Nádkunyhót építettek, halászattal, rákászattal, csikászattal foglalkoztak, voltak közöttük állattartók, nádvágok, sásszedők.

Fotó: Wikipedia Commons
– Ki volt a csikász?
– Egy speciális halász, aki a csík hal fogására szakosodott. Nagyon sok volt ebből a halból a Kis-Balatonon, a réti csík egy tömegétel volt, sokan, sokféle módon elkészítve fogyasztották. Maga a hal kicsi, 20-25 cm hosszú, ujjnyi vékony állat, rendkívül ügyesen mozog a növényzetes vizekben, de még a nedves réten is. Kígyózó mozgással igyekszik a víz felé, a testét nagyon vastag nyálkaréteg borítja, így tud gyorsan mozogni, de ez a réteg szinte megfoghatatlanná is teszi, speciális szerszámok kellettek a halászatához. Amikor kifogták, akkor először sóval oldották le róla ezt a nyálkaréteget. A káposztás csík nem egy káposztás tésztát, hanem ezt a halételt jelenti, nagyon kedvelt volt az ecetben elkészített változata is.