idezojelek

Liberális demokrácia

Az biztos, hogy vidám parlamenti ülések elé nézünk, ha áprilisban esetleg győz a liberális demokrácia.

Cikk kép: undefined

Volt már egy kis hiányérzetem az orosz–ukrán háború kapcsán, mert Gyuri bácsi (Soros) még nem nyilvánult meg a témában. Szerencsére ez most megtörtént, és sok egyéb mellett megtudhattuk tőle, hogy Ukrajna egy liberális demokrácia.

Erről egy régi vicc jutott eszembe, a kommunista időkből.

1. pont: Lenin elvtársnak mindig igaza van.

2. pont: Amennyiben Lenin elvtársnak mégsem lenne igaza, automatikusan az 1. pont lép életbe.

Nos, valahogy így vannak Sorosék a liberális demokráciával.

1. pont: Liberális demokrácia minden ország, amit mi akként definiálunk.

2. pont: Ha valamelyik országról bárki mégis felvetné, hogy az nem liberális demokrácia, automatikusan az 1. pont lép életbe.

Hát nem tudom. Ukrajnáról sok dolog eszembe jut, de az, hogy liberális demokrácia lenne, még soha nem merült fel bennem. Valószínűleg hasonlóan vélekednek a kárpátaljai magyarok is, akik hosszasan tudnának mesélni azokról a jogsérelmekről, amelyeket ebben a „liberális demokráciában” naponta elszenvednek. Persze ha a liberális demokráciának az az ismérve, hogy egy ország parlamenti képviselői rendszeresen utcai ketrecharcosok módjára esnek egymásnak a törvényhozás ülésén egy-egy közéleti vitát eldöntendő, akkor Ukrajna igen előkelő helyen áll a liberális demokráciák rangsorában, erős versenyben néhány közép-afrikai köztársasággal.

Lehetséges azonban, hogy hamarosan egy sokkal keményebb ellenfélre akad Magyarország személyében, amennyiben a magát Egyesült Ellenzéknek nevező moslékkoalíció valamilyen baleset folytán megnyerné a választásokat. Történt ugyanis, hogy az egyesült ellenzék gyáli fórumán – ahol Dobrev Klára szokás szerint elmondta, hogy majd ők jól helyreállítják a demokráciát – a résztvevők kaptak egy kis ízelítőt liberális demokráciából, amikor két ellenzéki politikus némi kölcsönös anyázás, majd köpködés után összeverekedett. Az egyikhez kijöttek a mentők, a másikról meg Dobrev Klára közölte, hogy a DK „elindította a hivatalos kizárási eljárást, mely folyamat végén ki fogjuk zárni a pártból.” Ez is egy olyan szép liberális demokrata szokás: még zajlik az eljárás, de már tudjuk, mi lesz a vége („bocsánat, Pelikán elvtárs, ez már az ítélet”). Az biztos, hogy vidám parlamenti ülések elé nézünk, ha áprilisban esetleg győz a liberális demokrácia.

Szerencsére abban mindenki egyetért, hogy Oroszország nem liberális demokrácia. Amikor ugyanis egy valódi liberális demokrácia rohan le egy szuverén országot, ahogyan tette ezt az Amerikai Egyesült Államok Irakkal, akkor az agresszor liberális demokrácia nem tárgyalásra hívja annak vezetőjét, hanem rövid úton elfogja, majd néhány évnyi bírósági színjáték után a helyi pribékjeivel kivégezteti. Ez történt Szaddám Husszeinnel. Oroszország olyannyira nem liberális demokrácia, hogy egyelőre nemcsak nem fogta el Ukrajna elnökét, de még tárgyalásra is hívta. Úgyhogy van még hová fejlődniük, mielőtt valódi liberális demokráciává válnának. Persze nem kizárt, hogy néhány nap múlva e tekintetben is felzárkóznak az USA-hoz.

Borítókép: Dobrev Klára lakossági fórumot tart (Fotó: Havran Zoltán)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.