Ütemtervnek megfelelően halad a kivitelezés a Csepel-sziget északi részén épülő, új szivattyútelepen (x)

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, a Kohéziós Alap és a Magyar Állam által társfinanszírozott, összesen 13,2 milliárd forintból új szivattyútelep épül a Csepel-sziget északi részén, a Ráckevei (Soroksári)-Duna torkolatánál. Az új létesítmény fő célja, hogy rendkívül alacsony dunai vízállás esetén is biztosítani tudja a Duna-ág megfelelő vízpótlását.

2023. 05. 23. 12:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018. évben rekord alacsony szintet ért el a Duna Budapesten, az október végén mért legalacsonyabb vízszint 33 cm volt. 

Ez, és az azt megelőző nyári, csupán néhány 10 cm-rel magasabb, de szintén rendkívül alacsony vízállás rámutatott arra a problémára, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) északi irányból történő vízpótlásának fizikai korlátai vannak. 

A Kvassay-vízlépcső 60 éve (1963-ban) épült, reverzibilis szivattyú-turbina gépegységei a mai kor kívánalmainak nem felelnek meg, alacsony dunai vízállás esetén pedig nem képesek vizet beemelni a Dunából az RSD-be, mert a szivattyúüzem során a légbeszívás miatt kavitáció alakult ki.

A térségben folyamatosan jelentkező újabb igények, a különféle kormányzati fejlesztések, a tisztított szennyvizek elkevertetése, a folyamatosan növekvő térségi öntözővíz biztosítása, az üdülés, a rekreáció és a horgászat is mind az üzemvízszint állandó szinten tartását igényli az év minden napján.

2022 januárjában megkezdődött a kivitelezés a Csepel-sziget északi torkolatánál, a Kvassay-vízlépcső közvetlen szomszédságában, a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág bal partjában (pesti oldal), ahol egy új szivattyútelep épül. 

Az új műtárgy megépülésével biztosítható lesz az RSD folyamatos vízpótlása rendkívül alacsony dunai vízállás mellett is. Emellett a meglévő Kvassay-vízlépcső felújítási munkái is megvalósulnak, annak érdekében, hogy a műtárgy az üzemrendjében előírt vízátvezetési feladatait el tudja látni.

A projekt megvalósulásával a Duna-ág egyes vízgazdálkodás-fejlesztési és vízminőségi célkitűzései megvalósulnak, úgymint a folyamatos vízpótlás biztosítása, az áramlási viszonyok javítása, a tápvíz bevezetésének évi 20-30%-kal való növelésével.

A projekt elsődleges célkitűzései között szerepel a Víz Keretirányelv által előírt vízminőségi, mennyiségi és ökológiai állapot javítása, a víz áramlási viszonyainak javítása, a Kvassay-vízlépcső üzembiztonságának növelése, az új szivattyútelep megvalósítása, mellyel biztosítható – a Budapest, Vigadó téri vízmércén mért 90-0 cm közötti vízállástartományban is – a Duna ág vízpótlása és az árvízi biztonság megőrzése.

 

A projektről bővebben olvashat a http://kvassay.szivattyutelep.ovf.hu/ oldalon!

 

(Borítókép és a többi fotó forrása: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.