Bebarangolva a Kárpát-medence kisebb-nagyobb településeit Kismartontól Kézdivásárhelyig, Szombathelytől Maroshévízig, Kassától Karlócáig az egyik következtetés, amit levonhatunk, hogy a gasztronómiai kínálat színessége, színvonala szinte egyenes arányban áll az adott települések lakosságszámával. Vannak persze kivételek, részint az egy-két csúcshelyet felmutatni képes egészen kis települések, mint például Bálványosfürdő, ahol Szarvadi Lóránd nem egy, de rögtön három regionálisan kiemelkedő éttermet teremtett meg, továbbá egyes borvárosok, ahol több tényező együtthatásának köszönhetően az egy kilométerre eső átlag feletti helyek száma van olyan magas, mint a megapoliszokban, ilyen például Villány vagy Badacsonytomaj.
A borkóstolás megtanulható
Számos borértékelési rendszert használnak a világban, de úgy tűnik, az egyensúly centrikus kóstolásnál jobbat eddig még nem tudtak kitalálni.