A magyar borászat minőségi szegmensének megújulása szerves egységben ment végbe a független szaksajtó létrejöttével, az éttermek borválasztékának bővülésével, autonóm szakmai szervezetek megalakulásával, nemzetközi rangú borversenyek, illetve borfesztiválok életre hívásával. A budapesti Borfesztivál a kétezres évek fordulóján a Várba költözött, megrendezésre került a városligeti Bországgyűlés, és a talán legizgalmasabb, leghangulatosabb boros rendezvény, az Etyeki Pincefesztivál. Miként Hamvas Béla írja, a gyümölcs a fáról a legjobb, a bor pedig ott, ahol elkészül, a pincében. S igaz, hogy az Etyeki Pincefesztiválon a főszereplők nem az etyeki borok voltak, hanem az etyeki pincészetek által két napra „befogadott”, más borvidékről érkezett vendégborászok nedűi, de pincében kóstolni bort különlegesebb élmény, mint bármilyen más kiemelt helyszínen.
A teljesség felé – a balatonlellei Vitorlás étterem
A kínálat gerincét klasszikus magyar ételek adják, melyekbe helyenként némi csavart is visznek, de választékba vettek nemzetközi fogásokat is.