A magyar borászat minőségi szegmensének megújulása szerves egységben ment végbe a független szaksajtó létrejöttével, az éttermek borválasztékának bővülésével, autonóm szakmai szervezetek megalakulásával, nemzetközi rangú borversenyek, illetve borfesztiválok életre hívásával. A budapesti Borfesztivál a kétezres évek fordulóján a Várba költözött, megrendezésre került a városligeti Bországgyűlés, és a talán legizgalmasabb, leghangulatosabb boros rendezvény, az Etyeki Pincefesztivál. Miként Hamvas Béla írja, a gyümölcs a fáról a legjobb, a bor pedig ott, ahol elkészül, a pincében. S igaz, hogy az Etyeki Pincefesztiválon a főszereplők nem az etyeki borok voltak, hanem az etyeki pincészetek által két napra „befogadott”, más borvidékről érkezett vendégborászok nedűi, de pincében kóstolni bort különlegesebb élmény, mint bármilyen más kiemelt helyszínen.
E fesztivál jó alkalom volt újra és újra találkozni Hernyák Lacival, a borvidék egyik legjelentősebb borászával, akivel jártunk már közösen Aradon, Kézdimartonfalván és Tusnádfürdőn is. Amikor 2019 őszén, az utolsó vírusmentes „békeévben” Etyeken gasztro- portyáztam, betértem Lacihoz is, aki épp két délvidéki vendégével beszélgetett. (Ő is délvidéki, mint az kiderült az első Borbarátbeli portréinterjúból, amit a kétezres évek legelején olvashatott az borra affinis közönség.) Hamar beazonosítottunk közös pontot az érdeklődésünkben (zene, közélet, borok, ízek), ezek között is a gasztronómiát találtuk a legjelentősebbnek. Egyik vendége ugyanis Jovanovity Dániel volt, a délvidéki Gasztrofeszt szervezője, a délvidéki vendéglátás minőségelvű megújulásának szorgos harcosa, a másik Lasztovics Árpád, az óbecsei Largos étterem tulajdonosa. Kézenfekvő volt, hogy soron következő, 2019 decemberére időzített délvidéki kirándulásom hozzájuk vezetett, s midőn a nemrégiben végre megnyílt a lehetőség a szerb-magyar határ szabad átlépésére, a többnapos gasztro-túra jelentős részét közösen abszolváltuk.
Sem az alakulófélben levő barátság, sem a nemzeti elfogultság nem befolyásol abban egy szemernyit sem, hogy Largost, az egyetlen magyar kézben levő óbecsei vendéglőt jelöljem meg a minap bemutatott 1880 – Natural Wine and Food s a szabadkai Mali Trg mellett a túra legjobb élményét adó éttermeként.