Impozáns fejlődés a Fehér Lóhoz címzett étteremben, Temesváron

Összességében kimagasló teljesítményt nyújtott, méltót a Bánság fővárosához.

Borbély Zsolt Attila
2021. 08. 11. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti közösségek egymáshoz való viszonyulásának taglalása ingoványos terület, hiszen legyen szó barátságról vagy ellenségességről, kisebbségrendűségi vagy felsőbbrendűségi komplexusról a másikkal szemben, ezek nehezen mérhetőek, s mindig akadnak ellenpéldák. Ezzel együtt meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy a románok nagy része felnéz a németekre, ennélfogva büszke arra, hogy a németek szerves részét képezték és sokkal kisebb mértékben, de ma is részét képezik az erdélyi kultúrának, nincs egy olyan határozott és számtalan módon megnyilvánuló kommunikációs, illetve kultúrpolitikai tendencia velük szemben, mely a német múltat, a német emlékeket, a német megvalósításokat kisatírozná Erdély történetéből, épített örökségéből és általában a köztudatból. 

Ellentétben persze a magyar múlttal, aminek elhalványítása a legbrutálisabb eszközökkel folyamatosan zajlik, lásd akár a legfrissebb botrányt, az úzvölgyi katonatemető ügyét, ami egyszerre sértette a történelmi valóságot, a jogot és az erkölcsöt. Meg a legelemibb emberi jóérzést.

Ennek a kollektív viszonyulásnak köszönhető, hogy Romániának német származású, német kultúrájú és német nevű elnöke lehet, valamint az is, hogy több német/osztrák történelmi személyiségről elnevezett közterület is visszakapta régi, Monarchia korabeli nevét. Többek között Temesvár történelmi központjának talán leglátványosabb, legtöbb vendéglátó egységgel tarkított sétálóutcája, a Savoyai Jenő utca. 

Ebben a kb. 250 méter hosszú utcában működik a legnagyobb sörválasztékot kínáló gasztropub, a Bibliotheka, az egyik legjobb borbár/borszaküzlet, az Enoteca de Savoya, az egyik legjobb kávézó, a Mokum, a talán legszínvonalasabb koktélbár, a Barrio, s a város legjobb éttermei közül négy, a két legjobb, a Vinto s a Calul Alb mellett a Grill to Chill és a Casa Jolie. 

S akkor nem szóltam a megannyi tisztes, középvonalas helyről, melyek a maguk műfajában olyan nem kiugró, de korrekt szintet hoznak, hogy megállnák a helyüket bárhol Debrecentől Brüsszelig. 

A Fehér Lóhoz címzett étterem (La Calul Alb) a maga 11 pontjával város ezüstérmese a Gault Millau kalauz szerint, a Vinto mögött, igaz, hogy a dicsőségben osztoznia kell az azonos pontszámot elért Merlot-val. A Tripadvisor közönsége szerint a második volt jó ideig, szintén a Vinto mögött, a napokban az első helyre került. Jómagam egyértelműen a képzeletbeli dobogó második fokára helyezném, ismerve a Merlot teljesítményét is. 

Az igényes kiállítású, kétnyelvű (román és angol) étlap nyitóoldalán hosszú, míves megfogalmazású szövegben mutatják be az éttermet integráló házat és annak 1746-ra visszanyúló történetét, felsorolva, hány funkciót is töltött be az utca névadójának, Savoyai Jenő hercegnek, Temesvár felszabadítójának fehér lováról elnevezett épület az évszázadok során. 

A boltíves beltér hangulatos, a térkiképezés esztétikus, több helyütt látni engedik a komoly múltra visszatekintő nyers téglákat. A bútorzat kényelmes, elegáns, az asztalon só- és borsdaráló.

Nemzetközi konyhát visznek erős mediterrán, azon belül olasz hatással. Kínálnak többek között serpenyős kacsamájat juharszirupban karamellizált almával, marhatatárt, Josperben sült velőscsontot, tyúklevest, borjúpofát erdei gombamártással, sertésoldalast, -csülköt, csomboros mangalicazsírban konfitált tarját, karajt és szüzet, steakeket, burgereket, pasta-kat, polipot és tonhalat roston, továbbá cacciucco-t (halakból s a tenger gyümölcseiből készült paradicsomos, petrezselymes, hagymás toszkán raguszerű étel). 

Desszertként az általunk rendelt fogásokon kívül tartanak madártejet, helyben készült fagylaltot és fehércsoki-szuflét.

Az itallap kiemelkedő. Száznál is több minőségi bort kínálnak, Erdélyből, a Kárpátokon túlról, továbbá szerte a világból. Két kiemelkedő magyar tétel, a Kardos pince Tündérmeséje és a Gere pincészet Kopárja is feltűnik a választékban. A töményitalok között is számos kiemelkedő, ritka nedűt fedezhetünk fel, a nagyipariak mellett tartanak helyi kézműves söröket is a középmezőnyből. 

Az árak értékarányosak, követik a minőséget.

Előtelek átszámolva 2700 és 3800, pasta-k 2000 és 3600, főételek 3000 és 8000, desszertek 1800 és 3000 forint között kaphatók. A húsleves, ami egyetlenként szerepel az étlapon, 1300 forintba kerül. Ez különös, hisz mind az erdélyi, mind a bánsági gasztronómiának fontos részét képezik a levesek s az olasz konyha konyha is gazdagította a világ kulináris örökségét néhány klasszikus levessel.  

A Fehér Lóhoz címzett étteremben nem sokkal nyitás után, 2019 őszén jártam első ízben. 

Már akkor érződött az igyekezet, hogy minőségi alapanyagokból kreatív, átlag feletti ételeket tegyenek elénk, de ízben, állagban, tálalásban egyaránt sokat fejlődtek két év alatt.

Idén augusztusban ültünk be hozzájuk másodszor, az összélmény kiemelkedő volt, egyes tányérokkal pedig sikerült szabályosan lenyűgözzenek. A szépen tálalt avokádós tonhaltatár szárazjégen érkezik, amire tálaláskor vizet öntenek, hogy még látványosabb legyen a szilárd szén-dioxid hömpölygő szublimációja. Az ízesítés visszafogott, az alapanyag remek. Tetszetős és ötletes a balzsamecetből formázott „kaviár”, mely a szájban pukkan szét. A gomolygó „füst” közepén a jól megkomponált, egyedi tányér, hatásos kezdet látványában is. 

Kifejezetten ízletes az állagra is megnyerő kacsamájpaté, kár, hogy a hozzá adott birslekvár túl van édesítve, így nem adja a gyümölcs lényegét, a savakat. A hagymalekvár korrekt. 

A tyúkleves ízletes, házias, az étlap ígéretének megfelelően jó tartású házi cérnatésztával adják fel. A borjúpofával töltött, szarvasgombás mártással felszolgált, helyben készült ravioli minden szempontból kiváló. A lila káposztával és karamellizált almával körített kacsacomb élvezhető, de nem kiugró, a káposzta visszafogottan ízesített, ettünk már meggyőzőbbet, karakteresebbet a műfajban. 

A csokigömböt is szárazjégen hozzák ki, benne málnás mascarponekrém, az étterem nyitása óta étlapon levő, névjegyszerű remekbe szabott desszert, ha nem is nevezik annak az étlapon, de egyfajta „signature dish”, amire utal az is, hogy ezt választották a Facebook-oldaluk háttérképének. A málnás fehér csokis pisztáciatorta ízre-állagra, megjelenésre egyaránt felső kategóriás desszert. 

A kiszolgálás kiváló, figyelmes, udvarias, kedves, szívélyes, hasonlóban ritkán volt részünk. 

Összességében a Fehér Lóhoz címzett étterem kimagasló teljesítményt nyújtott, méltót a Bánság fővárosához. Mi mást kívánhatunk nekik, mint azt, hogy a fejlődésük legyen töretlen a továbbiakban is.

La Calul Alb – Étterem a Fehér Lóhoz

Temesvár, Jenő herceg utca

Telefonszám: + 40 356 178 713

Honlap: https://lacalulalb.ro

E-mail-cím: [email protected]

 

A képek a szerző felvételei

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.