A „lezser fine dining” fővárosi fellegvára: St. Andrea étterem

A St Andrea étterem által tudatosan képviselt stílus minket is megnyert, nem csoda, hogy a hely az újranyitás óta telt házzal működik.

Borbély Zsolt Attila
2021. 12. 09. 8:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egerhez mély érzelmi szálak kötnek. Szerepet játszik ebben a Nemzet Regénye, az Egri Csillagok, amit gyermekoromban többször is elolvastam, újabb és újabb jelentésrétegeket fedezve fel benne. Hozzájárul az is, hogy a kilencvenes évek első felében voltak évek, hogy időm nagy részét itt töltöttem, hamisított lengyel műsoros kazettákat vásárolni jártunk az ócska piacra, ahol a kóla árában kínálták a tablettás bort, sorra vettük a diákzsebből is megfizethető vendéglátóhelyeket a Fekete Lótól a Dervisen keresztül Dornerig, kilátogattunk a Szépasszonyvölgybe, ahol egy idős, rokonszenves borász (nevét is ideírhatnám, de nem akarom holtában bántani) szemrebbenés nélkül adott el nekünk 36 évesként két-három éves borokat, igen, 36, nem 40 és nem 30, így ugye hitelesebb a hozzá nem értő számára. Akkor csak a viszonylag kedvező ára volt gyanús, a turpisságra egy bő évtizeddel később jöttem rá, midőn volt alkalmam megkóstolni 10-20 éves borokat, a kereskedelemben kapható borok mellett, melyeknek érleltsége ritkán éri el a tíz esztendőt.

Időközben magára talált az egri borászat és az egri vendéglátás is, az élet is úgy hozta, hogy a vendéglőcélpontok kijelölésénél már nem az árviszonyok a meghatározóak, hanem a minőség. Ha közönségszavazást rendeznénk arról, hogy a több tucatnyi pincészet közül, melyek emlékezetes borokat palackoznak az egri borvidéken belül, melyik a régió arculatmeghatározó, stílusteremtő, etalonnak tekinthető birtoka, akkor a Lőrincz György nevével fémjelzett St. Andrea eséllyel indulna. E név ugyanúgy egybeforrott a minőség fogalmával, mint a Gere, Bock vagy Takler, hogy fehérborrajongóként ezúttal a vörösborokra fókuszáló nagyságok közül válogassak. És egyben azok közül, akik a gasztronómia, a vendéglátás terén is az élvonalba tartoznak. 

A fővárosban több jeles borász megpróbált vendéglátó egységet, jellemzően éttermet működtetni saját név alatt vagy fantázianévvel (pl. Borgyógyászat, Gepárd és Űrhajó), ezek közül kevés bizonyult életképesnek. A Bock bisztró igazi sikertörténet volt, de nem nyitott újra, így a 2014-ben alapított St. Andrea lényegében egyedül maradt a palettán, de úgy, hogy a nyitástól az élvonalba tartozott. (A tulajdonosok nyitottak egyébként egy Skybart is ugyanezen a néven, mely szintén csúcsminőséget képvisel.)

St. Andrea étteremnek Budapest egyik legszebb épülete, az Eiffel palota ad otthont. A belsőépítész mestermunkát végzett, sikerült egyedi atmoszférát teremtenie, ahol az elegancia otthonosságérzettel, meghittséggel párosul. A falakon a névadó St. Andrea pincészet jelmondatai: „Termőhely + szeretet = nagy bor”, „törekszünk a jónak gyakorlására”. Diszkrét fények, az asztalon szőlőgyökérdarab, a falakon bortémájú berámázott képek. 

Magyar gyökerű fine dining konyhát visznek nemzetközi fogásokkal kiegészítve. Kínálnak többek között tanyasi csirkepörköltet túrós galuskával, kápia paprikával, lecsót grillezett kacsamájjal vagy tökéletes tojással, mangalica karajt rántva remoulade mártással és szívsalátával, kacsacombot udon tésztában bogyós gyümölcsökkel.

A borválaszték a pincészet boraira épül, beleérve három saját pezsgőt is. Ezt kiegészíti öt magas kategóriás champagne valamint négy tokaji édes bor. A borok közel felét kimérik decire is. Csak Warsteiner pils sört tartanak. A töményválaszték szűk, de minden darabja magas minőséget képvisel. 

Az árak értékarányosak, az adott színvonalnak megfelelően. Előételek 2800 és 4800, levesek 1800 és 2200, főételek 3900 és 8600, desszertek 1800 és 2200 forint között kaphatók. Négyféle degusztációs menüt kínálnak 4 illetve 6 fogásosat, „Chef” valamint vegetariánus kategóriában. Ezek a Chef elnevezésű 13000, illetőleg 18000 forintba kerül, a vega 9000 és 14000 forintba. A borpárosításért 7900 illetőleg 9900 forintot fizetünk. 

A kiszolgálás udvarias, szívélyes. Az üzletvezető-résztulajdonos, Lizsicsár Miklós többször is elnyerte az Év Szervízembere díjat, ottjártunk idején is felügyelte az üzletmenetet, nekünk nem volt alkalmunk szót váltani vele. 

Első látogatásunk a nyitás napjára esett a 2014-es Vince nevű rendezvény idősávjában. Kóstoltunk hatféle izgalmas kompozíciót, kiemelkedő élménnyel távoztunk. Igencsak élménygazdag nap volt, a Közép-Európa Boriránytűje büszke titulust választó rendezvényen megkóstolt 60-70 bor után a „hagyomány és evolúció” filozófiája mentén megalkotott fogásokkal zártuk az eseményt. 

Másodszor 2021 októberének végén tértünk be. A fogadófalat sütőtök volt kombuchával. Ötletes, szezonális kezdés. Ezt kiváló kovászos kenyér követte fűszeres zsírral. Rokonszenves, bátor megoldás ezen a szinten, a kötelezőnek gondolt vaj helyett. 

Itt sem hagytuk ki Made in Hungary elnevezésű éttermi összefogás jegyében készült kacsamájfogást, ami ezesetben sárgabarackkal és sárgacéklával kombináltak. Kifogástalan alapanyagból készült, jól kitalált, remekül megvalósított, pazarul tálalt előételt kaptunk. 

Nem okozott csalódást a fekete tigrisrák és a kukorica találkozása sem. Üde, kellemes, intenzív ízű volt a friss sajttal és petrezselyemmel társított zöldalmaleves. A pisztráng karalábé, kapri az egyik legjobb fogás volt, amit ebből az alapanyagból elénk tettek valaha, márpedig pisztrángot Erdély-járó ínyencként számtalan helyen volt alkalmam kóstolni. Egyedül a nagyszebeni Pasaj étterem ételkölteménye veszi fel vele a versenyt. A tejfellel és gyümölcsmártással tálalt túrógombóc könnyed, ízletes, méltó zárása volt az étkezésnek. 

A St Andrea étterem által tudatosan képviselt „lezser fine dining” stílus minket is megnyert, nem csoda, hogy a hely az újranyitás óta telt házzal működik.

Elérhetőségek:

St. Andrea étterem

Budapest, V. kerület, Bajcsy Zsilinszky út 78.

Telefonszám: +36 1 269 0130

Honlap: standrearestaurant.hu

E-mail-cím: [email protected]

A fotók a szerző felvételei

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.