Csúcsburgerek Háda Imrétől a Chili bárban

Öröm volt hallani a tavalyi év végén, hogy ismét lehet Háda Imre által jegyzett burgereket kóstolni.

Borbély Zsolt Attila
2022. 01. 30. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretjük vagy sem, a hamburger a nyugati civilizáció egyik legnépszerűbb étele, nem véletlenül vált a gyorséttermi globalizmus vezető cégének első számú termékévé. A műfaj hatalmas fejlődési ívet írt le az elmúlt három évtizedben.

A kilencvenes években a kispénzű egyetemistáknak ínyencségnek számíthatott a vékony, ipari hulladékból készült mirelit húspogácsás csalamádés burger, a gyorséttermi termékek pedig etalon-minőségnek, arról nem is álmodtunk, hogy létezhet akár étteremben is felszolgálható, helyben készült ízesítőkkel kiegészített, szaftos, élvezetes, mediumra sütött, vastag húspogácsás, prémium zsemlés burger.

A gyorséttermi burgerek egymáshoz hasonlítása e hasábokon kissé paradox, hiszen az arctalan egyenegységek, a globális – nem mellesleg gyatra – minőség épp az, ami ellen harcol minden értékelvű gasztrorajongó, de azért, ha mégis megkíséreljük a junk food kategórián belül a méricskélést, talán egyetérthetünk abban, hogy a sorrend a Wendy’s (ami ugye már nincs képviselve Magyarországon), Burger King, Mc Donalds. (A KFC-t, Pizza Hutot stb. nem említem, mivel burger a téma, abba pedig marhahús jár.) De a legjobb ezeket messze elkerülni.

Az imént körbeírt, komoly minőséget képviselő burgereket kínáló „új hullámos” street food helyek a 2010-es évek elején indultak hódító útjukra. Nem véletlen, hogy a Dining Guide Toplista – Gasztronómia sorozat 2013-as kiadása foglalkozott mélyebben a témával először, pár évvel később pedig a Gault Millau kalauz Alternatív vendéglátás címszó alatt gyűjtötte egybe a kifőzdéket, pékségeket, közel- és távolkeleti egységeket, tapas-bárokat s persze a legjobb street food egységeket. A sort pedig a burgerezők nyitották.

Mindez megérződött az éttermi kínálaton is, egyre több színvonalas étterem tette étlapra a hamburgert, beleértve nem ritkán a fine dining irányába kacsingató bisztrókat is, saját csúcsélményem Litauszki Zsolt Molnár B. Tamással közösen kikísérletezett burgere volt a Baltazárban, amit 2014-ben volt szerencsém kóstolni. (Film is készült a két szakember burgercentrikus együttműködéséről)

A műfaj koronázatlan királya sokak szerint – magam is közéjük tartozom – Háda Imre, aki korábban az Atakám bisztrót vezette, amely figyelemre méltó, kifinomult magyar és nemzetközi fogásokat kínáló egység volt a Batthyány tér vonzáskörzetében, a Gault Millau kalauz 2014-es kiadásában előkelő 12 pontot értek el. (12 pontnál többet akkoriban csak 31 étterem kapott, 12 pontnak pedig az Atakámon kívül további 25 örvendhetett. Magyarán a hely benne volt nemcsak a TOP 100-ban, de a TOP 50-ben is.)

Az Atakám sajnos tönkrement, Háda Imre pedig Pesti burger és bár néven nyitott street food egységet a Tompa utcában. Az sem véletlen, hogy a Gault Millau kalauz „alternatív vendéglátás” fejezetében az első megemlített hely éppenséggel az ő burgerezője volt. Sokat számít ugyanis, hogy egy street food egység megalapítója mennyire széles és mély tudásra támaszkodhat, s az is, hogy mekkora segítséget kap hozzáértő kollégáktól. Az alapítás időszakában öröm volt nézni a legnagyobb közösségi portálon, mennyien igyekeztek segíteni, Háda Imre új profilját csiszolni, javítani. A hely pár év után elköltözött a Tűzoltó utcába. Mindkét lokációban volt szerencsém megkóstolni többféle burgert is, elképesztően rafinált, jól kitalált kompozíciókat kaptunk itt is, ott is.

Öröm volt hallani a tavalyi év végén, hogy ismét lehet Háda Imre által jegyzett burgereket kóstolni a Tompa utcában, de nem a régi lokációban, hanem a már hosszú idő óta működő Chili bárban. (Jómagam 2014-ben ettem a Chiliben burgert, korrekt volt már akkor is, de a húst túlsütötték, mint egyébként a legtöbb helyen. Értékeltem viszont, hogy egy fél piros habanero paprikát tűztek a burger tetejére.)

Ez idő tájt burgerek mellett quessadillákat kínálnak, az sem szól rosszul, de társammal együtt a fő attrakcióra voltunk kíváncsiak, legközelebb talán a mexikói slágerétel irányában is mozdulunk majd.

Számottevő hiányossága a helynek, hogy nem adnak olyan sört az ételek mellé, ami akárcsak nyomába érne a burgernek. Az elvárás persze az lenne részünkről, hogy a legjobb magyar burgerek mellé a magyar sörfőzés legjobbjainak, a Brew Your Mind-nak, a Mad Scientist-nek, a Monyónak, és/vagy a Fehér Nyúlnak a söreit tartsák, lehetőleg csapon, de ha e főzdék bármely három-négy sörét dobozos/üveges változatban szerepeltetnék a választékban, már nem morgolódnánk. Mondjuk egy lagert, egy India Pale Ale-t, és egy New England India Pale Ale-t. (Erre a témára egy másik kiemelkedő burgerező, a Kandalló repült rá, ha párhuzamban vizsgáljuk a burgert és a mellé kínált söröket, akkor bizony az viszi a prímet Magyarországon. Az igen népszerű Bamba Marhában jellemzően jó a burger – bár idén nyáron a Széll Kálmán téren túlsütött húsba is beleszaladtunk – de sokat ront az élményen, hogy nem adnak üvegpoharat az egyébként korrekt sörhöz.)

A Chili Bárban az árak értékarányosak, a burgerek steak krumplival és házi majonézzel együtt 2490 és 4450 forint között kaphatók, utóbbi a kacsamájas változat, a mieink ára 3000 forint közelében volt.

Két burgert ettünk, társam gombásat, jómagam chiliset. Utóbbi esetben a buciba kerül 150 grammos Black Angus marhahúspogácsa, Cheddar sajt, házi burger szósz, római saláta, lilahagymalekvár, jalapeno, paradicsom, borsos chili szósz és habanero karikák. (A gombásba a chilik helyett portobello gomba, petrezselymes vaj és aszalt paradicsom). Ezekben a burgerekben minden benne van, ami kell: könnyed buci, kellő nagyságú, nem túlsütött, kiváló minőségű húsból megfelelően darált, tökéletesen hőkezelt húspogácsa, harmonikus ízesítők, illetve extrák. A burgert mediumra sütve szoktam kérni, itt rábíztuk magunkat a Mesterre, aki medium raw fokozatra sütötte. Ezt csak kérésre teszi, de nekünk megelőlegezte a bizalmat. Értékeltük. A harapásélmény pazar volt, egyedi, egyszerűen kifogástalan.

Háda Imre visszatért, burgerei pedig utánozhatatlanok.

Elérhetőségek:

Borítókép: Chili bár (Fotó: a szerző felvételei)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.