Öröm volt hallani a tavalyi év végén, hogy ismét lehet Háda Imre által jegyzett burgereket kóstolni.
Borbély Zsolt Attila
2022. 01. 30. 18:01
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Szeretjük vagy sem, a hamburger a nyugati civilizáció egyik legnépszerűbb étele, nem véletlenül vált a gyorséttermi globalizmus vezető cégének első számú termékévé. A műfaj hatalmas fejlődési ívet írt le az elmúlt három évtizedben.
A kilencvenes években a kispénzű egyetemistáknak ínyencségnek számíthatott a vékony, ipari hulladékból készült mirelit húspogácsás csalamádés burger, a gyorséttermi termékek pedig etalon-minőségnek, arról nem is álmodtunk, hogy létezhet akár étteremben is felszolgálható, helyben készült ízesítőkkel kiegészített, szaftos, élvezetes, mediumra sütött, vastag húspogácsás, prémium zsemlés burger.
A gyorséttermi burgerek egymáshoz hasonlítása e hasábokon kissé paradox, hiszen az arctalan egyenegységek, a globális – nem mellesleg gyatra – minőség épp az, ami ellen harcol minden értékelvű gasztrorajongó, de azért, ha mégis megkíséreljük a junk food kategórián belül a méricskélést, talán egyetérthetünk abban, hogy a sorrend a Wendy’s (ami ugye már nincs képviselve Magyarországon), Burger King, Mc Donalds. (A KFC-t, Pizza Hutot stb. nem említem, mivel burger a téma, abba pedig marhahús jár.) De a legjobb ezeket messze elkerülni.
Az imént körbeírt, komoly minőséget képviselő burgereket kínáló „új hullámos” street food helyek a 2010-es évek elején indultak hódító útjukra. Nem véletlen, hogy a Dining Guide Toplista – Gasztronómia sorozat 2013-as kiadása foglalkozott mélyebben a témával először, pár évvel később pedig a Gault Millau kalauz Alternatív vendéglátás címszó alatt gyűjtötte egybe a kifőzdéket, pékségeket, közel- és távolkeleti egységeket, tapas-bárokat s persze a legjobb street food egységeket. A sort pedig a burgerezők nyitották.
Mindez megérződött az éttermi kínálaton is, egyre több színvonalas étterem tette étlapra a hamburgert, beleértve nem ritkán a fine dining irányába kacsingató bisztrókat is, saját csúcsélményem Litauszki Zsolt Molnár B. Tamással közösen kikísérletezett burgere volt a Baltazárban, amit 2014-ben volt szerencsém kóstolni. (Film is készült a két szakember burgercentrikus együttműködéséről)
A műfaj koronázatlan királya sokak szerint – magam is közéjük tartozom – Háda Imre, aki korábban az Atakám bisztrót vezette, amely figyelemre méltó, kifinomult magyar és nemzetközi fogásokat kínáló egység volt a Batthyány tér vonzáskörzetében, a Gault Millau kalauz 2014-es kiadásában előkelő 12 pontot értek el. (12 pontnál többet akkoriban csak 31 étterem kapott, 12 pontnak pedig az Atakámon kívül további 25 örvendhetett. Magyarán a hely benne volt nemcsak a TOP 100-ban, de a TOP 50-ben is.)
Az Atakám sajnos tönkrement, Háda Imre pedig Pesti burger és bár néven nyitott street food egységet a Tompa utcában. Az sem véletlen, hogy a Gault Millau kalauz „alternatív vendéglátás” fejezetében az első megemlített hely éppenséggel az ő burgerezője volt. Sokat számít ugyanis, hogy egy street food egység megalapítója mennyire széles és mély tudásra támaszkodhat, s az is, hogy mekkora segítséget kap hozzáértő kollégáktól. Az alapítás időszakában öröm volt nézni a legnagyobb közösségi portálon, mennyien igyekeztek segíteni, Háda Imre új profilját csiszolni, javítani. A hely pár év után elköltözött a Tűzoltó utcába. Mindkét lokációban volt szerencsém megkóstolni többféle burgert is, elképesztően rafinált, jól kitalált kompozíciókat kaptunk itt is, ott is.
Öröm volt hallani a tavalyi év végén, hogy ismét lehet Háda Imre által jegyzett burgereket kóstolni a Tompa utcában, de nem a régi lokációban, hanem a már hosszú idő óta működő Chili bárban. (Jómagam 2014-ben ettem a Chiliben burgert, korrekt volt már akkor is, de a húst túlsütötték, mint egyébként a legtöbb helyen. Értékeltem viszont, hogy egy fél piros habanero paprikát tűztek a burger tetejére.)
Ez idő tájt burgerek mellett quessadillákat kínálnak, az sem szól rosszul, de társammal együtt a fő attrakcióra voltunk kíváncsiak, legközelebb talán a mexikói slágerétel irányában is mozdulunk majd.
Számottevő hiányossága a helynek, hogy nem adnak olyan sört az ételek mellé, ami akárcsak nyomába érne a burgernek. Az elvárás persze az lenne részünkről, hogy a legjobb magyar burgerek mellé a magyar sörfőzés legjobbjainak, a Brew Your Mind-nak, a Mad Scientist-nek, a Monyónak, és/vagy a Fehér Nyúlnak a söreit tartsák, lehetőleg csapon, de ha e főzdék bármely három-négy sörét dobozos/üveges változatban szerepeltetnék a választékban, már nem morgolódnánk. Mondjuk egy lagert, egy India Pale Ale-t, és egy New England India Pale Ale-t. (Erre a témára egy másik kiemelkedő burgerező, a Kandalló repült rá, ha párhuzamban vizsgáljuk a burgert és a mellé kínált söröket, akkor bizony az viszi a prímet Magyarországon. Az igen népszerű Bamba Marhában jellemzően jó a burger – bár idén nyáron a Széll Kálmán téren túlsütött húsba is beleszaladtunk – de sokat ront az élményen, hogy nem adnak üvegpoharat az egyébként korrekt sörhöz.)
A Chili Bárban az árak értékarányosak, a burgerek steak krumplival és házi majonézzel együtt 2490 és 4450 forint között kaphatók, utóbbi a kacsamájas változat, a mieink ára 3000 forint közelében volt.
Két burgert ettünk, társam gombásat, jómagam chiliset. Utóbbi esetben a buciba kerül 150 grammos Black Angus marhahúspogácsa, Cheddar sajt, házi burger szósz, római saláta, lilahagymalekvár, jalapeno, paradicsom, borsos chili szósz és habanero karikák. (A gombásba a chilik helyett portobello gomba, petrezselymes vaj és aszalt paradicsom). Ezekben a burgerekben minden benne van, ami kell: könnyed buci, kellő nagyságú, nem túlsütött, kiváló minőségű húsból megfelelően darált, tökéletesen hőkezelt húspogácsa, harmonikus ízesítők, illetve extrák. A burgert mediumra sütve szoktam kérni, itt rábíztuk magunkat a Mesterre, aki medium raw fokozatra sütötte. Ezt csak kérésre teszi, de nekünk megelőlegezte a bizalmat. Értékeltük. A harapásélmény pazar volt, egyedi, egyszerűen kifogástalan.
Háda Imre visszatért, burgerei pedig utánozhatatlanok.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.