Sörkóstoló a sörünnepen – VII. Indoor Sörfesztivál

Ínyenc kóstolásra komoly létszámú keretek között kevés alkalom adódik – erre találták ki az Indoor Sörfesztivált.

VÁSÁRHELYI ISTVÁN
2023. 02. 21. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sörfesztivál a nagyközönség számára egyenlő a híres Oktoberfesttel. Hatalmas sátor, sramlizene, bögyös bajor menyecskék, koccanó literes korsók. A sör nálunk is olyan népszerű, hogy lassan minden második falunapot sörfesztiválnak neveznek ki. Ezeken a fesztiválokon a remek hangulatban a férfiaknak az egyszerű lágersör, a lányoknak, asszonyoknak az édes-savanyú meggyes sör jelenti a választékot. Ínyenc kóstolásra komoly létszámú keretek között kevés alkalom adódik. Nekik találták ki az Indoor Sörfesztivált, amit idén a korábbiaknál még nagyobb befogadóképességű Hotel Marriott Budapest Várra néző első emeletén rendeznek meg, igazán exkluzív környezetben, február 24 és 25-én.

 

A borhoz képest a sörkultúra Magyarországon több mint húsz éves hátrányban van, és még mindig gyerekcipőben jár. Sokan a világos, a sötét és a búzasörön, vagy a gyümölcsös sörökön kívül talán csak a népszerű IPA-ról hallottak. A sörkóstolás, ahol a középpontban a minőségi sör van, más kereteket igényel. Ezen a rendezvényen találkozik a cseh-német, a belga, a tradicionális angol és a craft sörkultúra. Remek lehetőség, hogy átértékeljük a sörről alkotott képünket. A fesztivál kitalálóját és főszervezőjét Kóczián Lászlót kérdeztük.

Az Indoor Sörfesztivált Kóczián László a főszervezője (Fotó: Indoor sörfesztivál)

– Mióta létezik az Indoor Sörfesztivál?
– Ez már a hetedik alkalom, hogy megrendezzük a fesztivált. Először a Gellért szállóban volt a helyszín, amit a felújítás miatt az Intercontinentalba tettünk át. Idén a nagy népszerűségre gondolva a Marriottot választottuk. Több nagy borkóstoló rendezvény van a téli időszakban is, de a minőségi sörök kedvelőinek a teraszos szezon lezárultával tavaszig nincs igazán lehetősége, hogy egy több mint százféle sört kóstolhassanak egy helyen. A koncepció az, hogy egy viszonylag kedvező árú belépővel, elegáns környezetben, korlátlan mennyiségű sört lehet kóstolni, kulturált keretek közt. A rendezvényen másfél decis poharakat adunk a belépőhöz, és avval lehet a standoknál körbejárni. Az év során több sörfesztivált is szervezünk, például a szezonnyitó és szezonzáró sörfesztivált a Corvin-negyedben, de talán ez a fesztivál, pont a kóstolás jellege és a rendezvény időpontja miatt is a legkedvesebb a számunkra. Meghívunk a céges kiállítók mellett olyan kis főzdéket is, akiknek a főzőmesterei, tulajdonosai kínálják a söreiket, és így nemcsak egy címkét és egy nevet kapnak a vendégek, hanem egy személyes élményt is szerezhetnek az egyes főzdékről.

Fotó: Indoor sörfesztivál

– A sörkóstolás mellett milyen egyéb programok lesznek?
– Igyekszünk a sörkultúrára helyezni a hangsúlyt. Nem csak sörözni lehet, hanem mindkét napra szerveztünk egy sörvacsorát, amire már most elfogytak a jegyek. Ezen kívül Katona Csaba történész és Martin Imre vendéglátós szakember történeti előadásai is meghallgathatóak. Lesz vezetett gin-kóstolás, és az Erdinger búzasörfőzde támogatásával kialakítunk egy kis Oktoberfest-sarkot, hogy a hagyományos fesztiválhangulat is jelen legyen. Minőségi sörfalatokat is kóstolgathatnak a látogatók a sörök mellé. Útravalót is adunk, mert a távozó vendégek logózott sörös korsót kapnak emlékbe az otthoni sörözésekhez.

Fotó: Indoor sörfesztivál

Magyar keretek között csak két olyan sörös rendezvény van, amelyen egy belépővel korlátlanul lehet kóstolni. A Budapest Beer Week a beergekek rendezvénye, inkább a nemzetközi sörökre helyezi a hangsúlyt. Az Indoor Sörfesztiválon a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete támogatásával érkező és a többi kisebb-nagyobb magyar főzde képviselői télen egyedülálló, széles palettáját mutatják be a mai magyar sörszcénának. Emellett nagy választékban találunk belga, ír és német söröket, valamint lesznek hagyományos és a pilzenihez képest meglepő új-hullámos cseh sörök is.

Az Indoor Sörfesztivál lehetőséget ad arra, hogy elmélyítsük ismereteinket a sörről, megtalálhassuk a számunkra leginkább kedves sörfajtát, és persze eltölthessünk egy remek társasági estét jó hangulatban, minőségi sörökkel.

Borítókép: Képek a sörfesztiválról (Fotó: Indoor sörfesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.