Idén ünnepli tizedik születésnapját a Budapest legjobb tapasbárjának tartott Padron, A parányi hely megnyitása óta nagyon népszerű, megannyi szakmai elismerést magáénak mondhat, ismételten bekerült a Dining Guide Top100 étteremkalauzba és a Magyar Konyha budapesti kalauzába is. Méltán. Két évvel a nyitás után jártam náluk, most is a számban érzem a madridi pacal és az ajolival tálalt ropogós sertésfül ízét (Erről ITT bővebben olvashatnak).
Mondhatnánk, hogy tavaly kistestvére lett a jeles tapasbárnak, de méretét, helyszínét, befogadóképességét tekintve inkább nagy testvérről beszélhetünk. Az Arquitecto Pitpit Budapest egyik ikonikus, az Almásy, majd az Andrássy grófok által lakott épületének pincéjében talált otthonra (az épületről ITT tudhatunk meg érdekes részleteket), a hajdani, közel hetven évig működő Építészpince vendéglő helyén. A főváros talán legszebb, leghangulatosabb belső teraszával büszkélkedő, nagy múltú étteremben a kilencvenes években többször is megfordultunk, leginkább a csontvelő kedvéért.

Szőröstül-bőröstül imádjuk Spanyolországot – az ízeit, hangjait, épületeit, illatát, vibrálását… Ez a rajongás ihlette első tapasbárunkat, a Padront […] Azóta is nagyon sokszor jártunk Spanyolországban […], rengeteg kedvenc városunk van, és ezekben a városokban rengeteg fantasztikus éttermi élménnyel gazdagodtunk. Ezeket az élményeket fogjuk hazahozni és megmutatni a Pitpitben, ami a Beck és a Farkas család közös helye […] Rengetegen kértek tőlünk tanácsot, hogy hol érdemes enni Spanyolországban – tulajdonképpen ez adta az ötletet, hogy összegezzük tapasztalatainkat, és kicsit a saját ízlésünkre formálva készítsük el kedvenc ételeinket itthon. Ez a Pitpit étlapjának és italválasztékának az alapja – mindegyik fogás (és több ital) a kedvenc spanyol éttermeink előtti tisztelgés
– írják a szándékaikról a hely tulajdonosai a Pitpit honlapján.
A sajátos név megfejtése egyszerű, az „arquitecto” arra utal, hogy az említett Ötpacsirta utcai épületben működik a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építészkamara is, a „pitpit” pedig spanyolul pacsirtát jelent.
A hely hamar népszerűvé vált, érdemes időben asztalt foglalni, különben hoppon maradhatunk.
Első ízben a konyha zárása után tértünk be hozzájuk, de az étlapot böngészve eldöntöttük, hogy visszatérünk. Erre a minap került sor, egy kiadós, a pubokat, sörözőket is beszámítva tíz célpontos gasztroturné utolsó állomásának szántuk a helyet, az más kérdés, hogy utána még betértünk a Különcbe és a Kecskeméti utcai Csemegébe. A Covid aprócska járulékos haszna, hogy ma már sehol nem jelent problémát az ételek/maradékok becsomagoltatása, így pazarlás nélkül több egységet is meg lehet egy nap látogatni, a kóstolásra összpontosítva.