Irány Szibéria!

Meghívást kaptunk, nem haboztunk, és nekivágtunk. Autentikus környezet, külváros, lepukkant, elhagyott gyárnegyed, romos raktárak és egy köztük megbúvó kis sörfőzde. Megérkeztünk a cseh új hullámos sörfőzés egyik fellegvárába, a Sibeeriához.

Vásárhelyi István
2023. 06. 07. 11:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh fővárosban se szeri, se száma a jobbnál jobb sörözőknek, az U Fleky, az Arany Tigris vagy a Fekete Ökör fogalom. A sörforradalmi szelek azonban a cseh sörfőzőket is megérintették, az utóbbi években sorra létesültek az új hullámos vonalat képviselő főzdék. A 2014-ben alapított Sibeeria neve kezdetben Beerlab volt, de – mint vendéglátónk, Krysztof Gawron főzőmester elmesélte – már létezett két másik sörfőzde is ezen a néven Európában, így 2016-tól nevet váltottak, és a grafikus ötlete alapján létrejött a Sibeeria.

Klasszikus craft sztori az övék is. Eleinte bérfőztek a Zichovecnél, aztán Prága Kolbenov negyedében, egy volt állami mozdonygyár területén megépítették a saját főzdéjüket, ahol azóta is üzemelnek. A cseh sörfőzdék közül a legtöbb a hagyományos lágersöröket készíti, azonban az utóbbi időben van jó pár olyan kisüzem, amelyekben a pilzeni mellett, helyett jól megfér az IPA, a sour vagy a hordóérlelt imperial stout. 

A Sibeeria is végigjárta a hagyományos utat, sőt mivel a kis főzdében a core tételek mellett egyszeri tételek készülnek, folyamatosan újdonságokkal találkozunk náluk. 

Kicsit hasonló a szemléletük és a stílusuk a magyar Mad Scientisthez, akikkel a sörök stílus- és ízvilágában és még a sörfőzde elhelyezkedésében (volt Globus Konzervgyár épülete a Maglódi úton) is egyívásúak. Készült itt IPA Tone sorozat, melyben egy-egy IPA-stílust – volt közte Session IPA, New England IPA, Black IPA stb. – többféle variációban, változatos komlózással készítettek el, de a remek stout alapreceptjüket, akár egy jó séf, elkészítik többféle ízesítéssel. Találkozhatunk már kókuszos, juharszirupos és hordóérlelt stouttal is a számos variáció között. 

A szerző felvétele

Van hagyományos láger is a kínálatban, meg az egyik legkedveltebb lengyel–balti–cseh sörfajta, a balti porter is kapható náluk. A Ledoborec (Jégtörő) ízes, nagyszerű, ez volt az egyik sörük, ami miatt megszerettem a főzdét. Másik imperial balti porterük jó példa arra, hogy nagyüzem és kisüzem nem feltétlen ősellenségek a söriparban. A Black Jack balti porter České Budějovice jól ismert sörgyárának, a Budvarnak az élesztőjével és koprodukciójában készült. (Egy újabb párhuzam a Mad Scientisttel, akik pár éve a Dreher Sörgyárakkal közös projektben alkották meg a Kőbánya X sörmárkát.) 

A szerző felvétele.

A rövid bevezető után rögvest bele is vágtunk a kóstolásba, egy tartályból csapolt friss lágerrel, ami üde, virágos nemeskomlóval készült, hagyományos ízvilágú sör. A srácok megmutatták, hogy a kötelező cseh fajtákban is jártasak. Persze a pilsnert is lehet variálni különleges komlókkal. Van a kínálatban New Zealand Pilsner is, amiben egész más hangulatot adnak az új-zélandi komlók a hagyományos lágeres ízhez. Belekóstolhattunk látványban is, mitől kézműves ez a fajta sörfőzés. A srácok a sütemények ihlette sörstílus, a Pastry Sour-tételek közül éppen az egyik változathoz adagolták a szederpépet a tartályon lovagolva. 

A Yummie-sorozatból a már elkészült málnás, fekete ribizlis, vaníliás változatot meg is kóstoltuk. Egy turmix sűrűségű gyümölcsbomba sörben elbeszélve, amit társaságunk női tagja is áhítattal kortyolt, pedig előtte kifejtette, hogy nem szereti a sört.

A szerző felvétele.

A „csajosabb” tételektől elmozdulva megízleltük a Miners kávépörkölővel közösen főzött, etiópiai kávéval megbolondított 4,4%-os sour ale-t. A hidegen csepegtetett kávé gyümölcsössége és a könnyed savanykás ale, akár egy espresso tonic, igazi frissítő, de egyben különleges és az alacsony alkohol ellenére nagyon komplex és izgalmas.

A következő kóstolt tétel, a Tapawera NE IPA már 7,1%-os, és egy friss telepítésű új-zélandi komlóskertről kapta a nevét, ahonnan a nagyon jellegzetes Nelson Sauvin komlót hozták. A komlónév nem véletlen, a Sauvignon Blanc szőlőre emlékeztető illatvilága, friss őszibarack és egres jellemzi ezt a zamatos, izgalmas sört, melyben a keserű csak ízes, nem olyan robusztus az utóízben, mint egy West Coast IPA-nál.

A szerző felvétele.

Krzysztof a végére valami igazán nagy meglepetést tartogatott. A főzde egyik ikonikus árpaborának (Barley Wine), az Eternal Winternek (Örök tél) a hordóérlelt blendelt változatát (Wood Craft 01) kaptuk a búcsúpohárba. A kész árpabort átfejtették három részletben sherrys, skót single malt whiskys és Bourbon whiskey-s hordóba, majd 14 hónap érlelés után blendelték és palackozták. Az eredmény egy 10,1 % alkoholtartalmú, 30 Balling-fokos szárazanyag-tartalmú csodás desszertsör. 

A szerző felvétele.

Jellegzetes meggyes, diós, sherrys jegyekkel, melynek hátterében ott érződik a bourbonhordó vaníliás, enyhén égett ízvonala és a skót whiskyk lágyabb, tőzeges malátássága. Gyönyörű zárás volt a látogatás végére.

Persze nem álltuk meg, hogy ne hozzunk haza is pár izgalmas tételt, amelyek közül otthon a teraszon kóstoltam is egyet. Egy légiesebb, ötszázalékos New England Pale Ale, csodás ködös látvánnyal, robbanó ananászos, citrusos illattal, lágy, behízelgő keserűséggel, füves komlóssággal, megfelelő krémességgel, ami mellé zöldség- és burgonyaágyon konfitált nyulat készítettem.

Aki kedvet kapott a cseh új hullámos sörökhöz, de nem tud eljutni Prágába, ne csüggedjen, mert a magyar webshopokban már talál a kínálatban Sibeeria-söröket. A budapestiek meg feltétlenül látogassák meg a Rákóczi úton a Hetedik Lépcső sörözőt, ahol csapról is kóstolhatnak Sibeeria, Raven, Zichovec vagy más cseh craft söröket. Mert a „lágereken túl” is van cseh sörvilág. Na zdravi!

Borítókép: Sörök a Sibeeriától (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.