Egy garázsból nagy dolgok kerülhetnek ki. Legyen az számítógép (Microsoft, Dell, Apple) vagy webshop (Amazon), de a jelenleg harmadik legnagyobb privát tulajdonú amerikai sörfőzde, a Sierra Nevada Brewery is egy raktárból indult el, aminek a bérletét és a berendezéseket a két alapító, Ken Grossman és Paul Camusi baráti és szülői segítséggel dobták össze.
A sörfőző hobbiból sokszor lesz saját márka, gerillafőzet vagy saját cég. Hogy ne menjünk messzire, Závodszky Gergő, a Mad Scientist egyik tulajdonosa is házisörfőző-versenyen nyert először, Limerick nevű ír vörös sörével. Idén már a Mad Scientist főzde mellett a Mad Kert adott helyet a versenynek, és a kezdetekhez képest nagyot fejlődött.
A „hőskor”
2012. január 1. nevezetes dátum a sörfőzőknek, az állam engedélyezte a házi sörfőzést. Évente 1000 literes mennyiség jövedékiadó mentesen főzhető, ha nem kerül kereskedelmi forgalomba és bejelentik az ellenőrző hatóságnál.
A gerilla sörfőzők már a 2011-es októberi, második főzdefeszten is megjelentek, de akkor még csak a sörfőzést mutathatták be, sört ott nem készíthettek.
A következő évben viszont megmozdult ez a társaság, és tavasszal a Pirítósban már megrendezték az első versenyt. Itt még gyerekcipőben járt minden. Nem volt egységes bírálati rendszer, több különböző sörfajta a színe alapján került egy kategóriába. Az 12 százalékos imperial stout mellett ott bíráltuk az 5 százalékos brown ale-t. A következő évre a Házisörfőző Egyesület már egy nagyot lépett előre. Versenykategóriákat hirdettek és bevezették a BJCP-t.

De mi is az a BJCP?
A Beer Judge Certification Program (BJCP) egy Amerikából, a Home Brewer Associationtől származó versenyszabvány, amely leírja és rendszerezi a sörstílusokat, meghatározza a beltartalmi értékeket, megszabja egy-egy sörverseny lebonyolításának mikéntjét és összekapcsolódik a sörbírói képzéssel. A vizsga után a bírák minden verseny után tapasztalati pontokat kapnak, és ez alapján lehetnek egyre képzettebbek, szervezhetnek és bíráskodhatnak sörversenyeken, bár bíráskodáshoz nem szükséges a BJCP vizsgával rendelkezni. A szakmai háttér mellett a BJCP elősegíti, hogy a házi sörfőzők ne csak „véletlenül” főzzenek egy jó sört, hanem adott stílus keretei között mutathassák meg, hogy mennyire szakavatottak a sörfőzésben.