Tízentúliak – XI. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye

Egy garázsból nagy dolgok kerülhetnek ki. A jelenlegi harmadik legnagyobb privát tulajdonú amerikai sörfőzde, a Sierra Nevada Brewery is egy raktárból indult el,

Vásárhelyi István
2023. 06. 13. 8:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy garázsból nagy dolgok kerülhetnek ki. Legyen az számítógép (Microsoft, Dell, Apple) vagy webshop (Amazon), de a jelenleg harmadik legnagyobb privát tulajdonú amerikai sörfőzde, a Sierra Nevada Brewery is egy raktárból indult el, aminek a bérletét és a berendezéseket a két alapító, Ken Grossman és Paul Camusi baráti és szülői segítséggel dobták össze. 

A sörfőző hobbiból sokszor lesz saját márka, gerillafőzet vagy saját cég. Hogy ne menjünk messzire, Závodszky Gergő, a Mad Scientist egyik tulajdonosa is házisörfőző-versenyen nyert először, Limerick nevű ír vörös sörével. Idén már a Mad Scientist főzde mellett a Mad Kert adott helyet a versenynek, és a kezdetekhez képest nagyot fejlődött.

A „hőskor”

2012. január 1. nevezetes dátum a sörfőzőknek, az állam engedélyezte a házi sörfőzést. Évente 1000 literes mennyiség jövedékiadó mentesen főzhető, ha nem kerül kereskedelmi forgalomba és bejelentik az ellenőrző hatóságnál. 

A gerilla sörfőzők már a 2011-es októberi, második főzdefeszten is megjelentek, de akkor még csak a sörfőzést mutathatták be, sört ott nem készíthettek. 

A következő évben viszont megmozdult ez a társaság, és tavasszal a Pirítósban már megrendezték az első versenyt. Itt még gyerekcipőben járt minden. Nem volt egységes bírálati rendszer, több különböző sörfajta a színe alapján került egy kategóriába. Az 12 százalékos imperial stout mellett ott bíráltuk az 5 százalékos brown ale-t. A következő évre a Házisörfőző Egyesület már egy nagyot lépett előre. Versenykategóriákat hirdettek és bevezették a BJCP-t.

Forrás: Pelles Márton

De mi is az a BJCP?

A Beer Judge Certification Program (BJCP) egy Amerikából, a Home Brewer Associationtől származó versenyszabvány, amely leírja és rendszerezi a sörstílusokat, meghatározza a beltartalmi értékeket, megszabja egy-egy sörverseny lebonyolításának mikéntjét és összekapcsolódik a sörbírói képzéssel. A vizsga után a bírák minden verseny után tapasztalati pontokat kapnak, és ez alapján lehetnek egyre képzettebbek, szervezhetnek és bíráskodhatnak sörversenyeken, bár bíráskodáshoz nem szükséges a BJCP vizsgával rendelkezni. A szakmai háttér mellett a BJCP elősegíti, hogy a házi sörfőzők ne csak „véletlenül” főzzenek egy jó sört, hanem adott stílus keretei között mutathassák meg, hogy mennyire szakavatottak a sörfőzésben.

Forrás: Vásárhelyi István

A BJCP pontozási rendszere alapján egy sör maximálisan 50 pontot kaphat, amely pontok az alábbiak szerint állnak össze.

  • Illat: 12 pont.
  • Megjelenés (szín,habtartósság, tükrösség): 3 pont.
  • Íz: 20 pont.
  • Kortyérzet (szénsavasság, testesség, nem ízjellegű érzékelés – pl. tanninosság, sztringencia, stb.): 5 pont.
  • Összbenyomás (mennyire ízlik az adott bírának a stíluskereteken belül a sör): 10 pont.

A pontozásból látszik, hogy a sörfajtának megfelelő leírás szerint kell egy-egy sört pontozni, és az egyéni ízlés csak 10 pont erejéig játszhat szerepet a sörök pontszámában. A már élvezhető sörök nagyjából a 30 pontos határ fölött kezdődnek, 40 pont fölött már remek, 45 pont fölött egészen kiváló, világszínvonalú sörök végeznek egy-egy versenyen. 

Fontos az is, hogy a bírók névvel és e-mailcímmel szerepelnek a pontozólapon, amit a nevezett versenyzőnek megküldenek a szervezők, így egy rutinos bíráló nemcsak versenyhelyezésről dönthet, hanem a kezdő sörfőzőknek fontos tanácsokat is adhat a pontozólapon a visszajelzésben.

A versenyen 233 nevezett sörből 9 kategóriában hirdettek győztest és dobogósokat. A szabályok szerint a kategóriagyőzteseket egy úgynevezett Best of Show (BOS) keretében összekóstolta a válogatott zsűri, és az abszolút győztes Szabó Dávid és Prohászka Dávid Virgin Clitoria fantázianevű uborkás mentás gose söre lett.

Forrás: Vásárhelyi István

A Repeta rovatban állandó szerzőtársam, Pelles Márton is megmérette magát a versenyen, és egy ezüstérem mellett a sötét és erős lágerek kategóriájában füstös sörével első lett, ami végül a legjobb három sör között végzett. Sőt még a helyszínt adó Mad Scientist különdíját is elnyerte! Szeretettel gratulálunk neki és ennek kapcsán meg is kérdeztük, ő hogy látta versenyzőként és sörbíraként a versenyt.

Pelles Márton (P. M.): A versenyt komoly munka előzte meg. Az Első Magyar Házisörfőző Egyesületnek menedzselnie kellett a nevezett söröket, anonimizálni, hozzárendelni bírákhoz úgy, hogy egyetlen versenyző se bírálja a saját sörét, még véletlenül sem.

A verseny lebonyolítása is a szervezőket dicséri. Több külföldi BJCP-bíra is méltatta az eseményt, mondván, hogy más országokban a teljes fejetlenség is előfordul, míg itt egy jól összeszokott gárda, munkáját látták. Már teljesen digitális alapon, külön erre a célra készített bírálóprogram alapján gyorsan feldolgozhatóak és tárolhatóak az eredmények. Maga a verseny ugyan BJCP kategóriák mentén zajlott, ám még így is előfordult két esetben is olyan különleges sör, amely nem BJCP-stílus egyelőre. Az egyik az osztrák Horner sör, amely egyesek szerint Mozart kedvence a maga zabos, különleges ízeivel, a másik a litván Keptenis, amely egy sült malátával készült, tradicionális sör, intenzív karamellizált ízekkel. A fő versenynapot megelőzte két előbírálati nap, mivel voltak kategóriák, ahol rendkívül sok, 30-40 nevezés is érkezett. A legnépszerűbb kategóriák az IPA mellett az ízesített és fűszeres sörök, a könnyű lágerek és a brit sörök voltak.

Repeta: Mi volt a véleményed a versenyre nevezett sörök minőségéről?

PM: Azokról a sörökről, amiket kóstolhattam a panelemben, elmondhatom, hogy egyre jobbak a házi sörfőzők. Fontos hangsúlyozni, hogy noha ezek a házisörök voltak, otthoni technológiával, a dobogós sörök minőségben sok tekintetben felvették a versenyt a különféle sörfőzdék által gyártott tételekkel, azaz a házisörfőzés bizony már nem csupán jó hobbi, hanem egy hivatás vagy egy vállalkozás kezdete is lehet. Így, ha valaki a tisztelt olvasók közül kedved kapott az otthoni sörfőzéshez, annak ezúton is üzenem, hogy ezt sosem késő elkezdeni, és lehet, hogy a 2024-es versenyen már az ő söre fog kategóriát nyerni.

Repeta: Köszönjük a kiegészítést és az értékelést!

Forrás: Vásárhelyi István

A nevezésekből és az eredményekből is kiderül, hogy az IPA már nem egyeduralkodó a házi sörfőzőknél sem. Hódít a láger, ami nagyüzemi „monopólium” volt sokáig. Egyre több a különleges ízesítésű és a tradicionális, historikus sör is, ami mutatja a házi főzők kísérletező kedvét.

A versenyt szokás szerint rengeteg színvonalas szakmai előadás is színesítette, és a Mad Kertben a házigazda Mad Scientist, valamint a szomszédban a Horizont Taproom önfeledt sörözést és remek hangulatot biztosított a nap hátralevő részében. Gratulálunk a nyerteseknek és a szervező egyesületi tagoknak, remek, tartalmas sörös nap volt!

Forrás: Elsősör.hu

(A borítókép forrása: Pelles Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.