Angliában, az USA-ban vagy Németországban a nagy ültetvényeken vagy kis sörfőzdék komlóskertjében ünnepi alkalom a szüret, akár borvidékeken. Ilyenkor mindent beleng a komlóillat, és a főzőházak sörfőzéssel ünneplik meg az eseményt. A komló nőivarú virágának tövében található sárga por, a lupulin sokféle illóolajat és a keserűséget és a sör fertőtlenítését szolgáló vegyületeket (alfasav, bétasav) tartalmaz, amit hűtve, légmentesen kell tárolni vagy ki kell nyerni a komlótobozokból és feldolgozni a gyógyászat, a parfümipar vagy a nekünk itt fontos sörgyártás számára. Ahogy a fáról szedett gyümölcs, úgy a friss komló is különleges, egyedi. Angolszász területen wet hoppednak hívják az ilyen friss komlós söröket.

A frankföldi Pyraser Brauerei komlóskertjében egy több mint ötvenéves komlóősről szaporított 72 komlótőről szüretelik le kézzel az aromakomlót, amit rögvest a szomszédos főzőházba visznek és megfőzik belőle a „szüreti” sört, a Hopfenflückerlt. Ez a német pilseni talán az egyik legfinomabb a stílusban, virágos, friss, üdén fűszeres, és érezni rajta a nemeskomlók utánozhatatlan primőr frissességét. Persze nem ők az egyedüliek, szerte Németországban, de a híres cseh žateci régióban és lengyel földön is különleges ünnep a komlószüret, akár nálunk egy szüreti bál.
Komlóföldek Magyarországon
A magyar komlótermesztés története a XI. századik nyúlik vissza. A komló szó először egy 1091-ben kiadott pannonhalmi oklevélben szerepel „komló-aszó” néven. Ez száraz, zárt völgyet jelöl, tehát már biztos komoly mennyiséget termesztettek, amit sörben használtak föl, jóval megelőzve Nyugat-Európát, ahol XIV. századik a leggyakoribb sörfűszer a tájanként egyedi gyógynövénykeverék, a grut volt.

A nagyüzemi sörfőzés elindulása idején, 1848 után az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve Magyarország a két világháború között viszonylag komoly komlótermelőnek számított, hisz az éghajlat megfelelő hozzá. A szocializmus éveiben a komlótermesztés fokozatosan visszaszorult és elsorvadt, csupán körülbelül öthektárnyi területen termelt a Yeast Side Sörfőzde, valamint a bevezetőben is említett Uradalmi Sörmanufaktúra. A kis, néhány tővel rendelkező helyi ültetvények mellett Lados Péter, a Yeast Side sörfőzője, a Soproni Sörgyár jelenlegi főzőmestere dolgozta ki azt a modellt, ami alapján a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kastélyosdombói mintagazdaságában a Heineken Hungária hozzájárulásával és a magyar állam segítségével indítottak el 2018-ban. A hároméves programban igyekeznek gazdaságosan, viszonylag nagy mennyiségű komlót megtermelni és újra beindítani a magyar komlótermelést.