Visszatérő téma e rovatban, hogy milyen alapon érdemes éttermet választani. Baráti tanács, étteremkalauzok, webes portálok kerültek eddig szóba elsősorban. De van még egy lehetséges szál. Egy olyan termék mentén is érdemes elindulni, legyen az minőségi sous-vide zacskó, prémiumbor, csúcsminőségű kolbász vagy ritka kézműves sör, amit csak olyan üzletvezető rendel meg, aki többet akar nyújtani a vendégeknek az unalmas középszernél.
A minap a legkisebb partiumi főzdében tettünk látogatást egy közeli jó barátommal, a Twin Sunsnál voltunk, amit két régi jó barát, König Rudolf és Vida Ottó működtet szenvedélyből. Mint mesélték, négy évig voltak osztálytársak a helyi Ady Endre líceumban.
Évente 25-30 hektolitert főznek, a söreiket egyelőre csak palackban forgalmazzák.
A főzetek még finomhangolhatók, de jelen formájukban is élvezetesek.

Ez idő tájt háromféle kapható. A Moss Lake egy Amarillo komlóval készült American Pale Ale, barátságos, 5,8-as alkohollal, jól belőtt, nem eltúlzott keserűséggel (37,8-as IBU). A neve angol – magyar szójáték, ejtsük nyugodtan mosléknak, ez nem zavarja őket, sőt erre játszottak rá.
A Citra komlós Brew New World nevű hoplager kapcsán gyorsan kiderült, hogy hasonlóak zenei preferenciáink, az Iron Maiden közel negyven éve a kedvenceim közé tartozik, a Brave New World című lemezük egyike a legjobbaknak. (Asszociálhattunk volna persze Aldous Huxley 1931-ben írt klasszikusára is, de elsőként a Maiden került szóba, mint ihletforrás.)
A Twin Suns sörei közül a kedvencem A New Hop névre hallgat, Chinook és Citra komlóval főzött, majd Mozaikkal hidegkomlózott IPA.
Az alkoholt itt is visszafogták, szerintem túlságosan is, ha sört főznék 6,5-re állítanám be az APA-ákat és IPA-kat, de annyi biztos, hogy ezt a sört így, könnyedebb formában is bármikor örömmel innám, napszaktól és hangulattól függetlenül.
Visszatérve az étteremválasztásra, egy olyan hely, ahol egy ilyen minőségorientált, kevéssé ismert, apró főzde söreit választékba veszik, megérdemel egy látogatást.