Brewpub a magasban: a kolozsvári Klausen Burger

A kétezertízes évek elején, egy nyírségi gasztr-turnét Tokajban fejeztünk be este féltíz körül, s mi tagadás, volt egy olyan reményünk, hogy mileőtt éjféltájban nyugovóra térünk, még meglátogatunk néhány kocsmát. Az első italkimérést keresgélve szembesültünk azzal, hogy egy turisták által nem túlságosan látogatott kisvárosban (ezidőtájt 3802 lakosa volt a legjelentősebb magyar borvidék névadó településének) jó esély van rá, hogy este kilenc tájban szinte minden bezár.

2023. 12. 10. 12:12
null
Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főutcán találtunk egy hangulatos helyet, a Veresszekér Biker’s Pubot, ahova alig akartak beengedni, holott záróra csak tízkor volt, a pultos hölgy úgy képzelte, hogy megnézi még kedvenc sorozatát, de vendégek ne háborgassák közben. A jogalapú érvelés hatott, de nem maradt meg a hely jó élményként. Villány a maga 1982 lakosával még kisebb város, de ott könnyebb nyitott vendéglátóegységre lelni 22 óra tájban, a magyarázat egyszerű, van kinek nyitva tartani. Tokaj, bár a fejlődés az egész borvidéken érezhető, ma sem érte még el azt a turistafluktuációt, amire predesztinált lenne adottságait tekintve.

Az igazság az, hogy több százezres nagyvárosokban is 23 órára a legtöbb egység bezár. A kivételeket meg érdemes számon tartani. Mint ahogy tudtuk a kilencvenes években, hogy a fővárosban akár éjjel kettőkor is enni lehet a háromig nyitva tartó Old Man’s Music Pubban, a vendégeit akkoron hajnali 4-ig váró Castrum Zeporában, vagy kétezres évekig non stop működő kulthelyen, a Szent Jupátban. Mára ezek sajnos bezártak, de a bulinegyedben ihatunk hajnalig egy sor egységben.

A minap Kolozsváron sétálgatva egy szombati napon, 22 óra után, azzal szembesültem, hogy azért ott is bezár vagy zárni készül a helyek többsége. 

Legpraktikusabb ilyenkor a Google Mapsen tájékozódni, amely hadrendbe szedi a még nyitva tartó egységeket. Volt belőlük bőven.

Örömmel láttam, hogy a Klausen Burger, melyről esett már szó e rovatban a kolozsvári sörtúra kapcsán, éjjel kettőig tart nyitva. Ha már e sörcélpont-összefoglaló szóba került, az ott szintén megemlített Brewhouse sörhűtőjét is alkalmam volt ezúttal szemügyre venni, s megállapítani, hogy a palackos és dobozos kínálat impresszív, csupa különlegességből áll, rengeteg az import tétel. Ennek is komoly jelentősége van a sörrajongók számára, hiszen a lokális sörszcénát minden sörvadász pásztázza, egy idő után pedig egyre kíváncsibbak leszünk a külföldi márkákra. Nos, itt van miből szemezgetni.

A Klausen Burger sörfőzde és brewpub elnevezését Kolozsvár német nevéből – (Klausenburg) kölcsönözte, ügyesen játszva a szavakkal. 

Felvonó visz a központi üzletház épületének negyedik emeletére, ahonnan este is látványos a panoráma. 

 

A szerző felvétele

Ahogy felérkezünk, szemben az intézmény rendezvényterme fogad, jobbra fordulva juthatunk a Klausen Burger sörözőbe. Ez is igen tágas, de sokkal hangulatosabb és csendesebb terem, mint a szomszédos bulihelyszín. Itt meghallja az ember a vele szemben ülő szavát. Sőt a szomszédokét is, örömteli volt, hogy több asztalnál is magyarul beszéltek a vendégek egymás között. 

Igen, ide jutottunk, hogy a hajdan elsöprő magyar többségű Kolozsvár szívében örül az ember, ha magyar szót hall.

Az ételkínálat jócskán túlmutat az erdélyi, anyaországi és délvidéki brewpubokban megszokott választékon, amely jellemzően a semmitől a ropogtatni valókig terjed. Vannak persze kivételek is, mint a Parabolic Lazarus. (A Kárpát-medencében leginkább a Felvidéken van komoly kultúrája az étterem és brewpub műfajok összekapcsolásának. Tegyünk egyben különbséget az egy adott főzde söreire épülő márkasörözők s a brewpubok között, ahol a helyben főzött sört mérik ki.)

Kínálnak reggelire parasztos rántottát, focacciákat különféle feltétekkel, ebédre-vacsorára egy sor előételt, amelyek között izgalmasabbak is akadnak, mint például az avokádós lazactatár, a bulguros ratatouille, avagy a padlizsánkrém, amelyet a vendég kérésének megfelelően elkészítenek majonézes és majonézmentes változatban egyaránt.

Aki levessel indítana, választhat a görög csirkecsorba, a magyar marhagulyást és gombakrémleves között. 

Nem hiányoznak a legnépszerűbb street food ételek sem, a burger (nomen est omen), a pizza s a pasta. Előbbi kettő a legjobb sörkorcsolyák közé sorolható, sőt meg is fordítanám, ezek mellé sokkal inkább illik a sör, mint a bor.

A főételek között is több érdekességet találunk, így Angus oldalast, kacsacombot, aranykeszeget vagy lazacfilét wokzöldséggel. A desszertrovatban a legnépszerűbb, ma már nemzetközinek mondható édességek (csokiláva, sajttorta, tiramisu) mellett feltűnik a pavlova is.

A helyben főzött sörök mellett kínálnak húszféle, zömmel erdélyi bort, köztük Balla Géza két kiemelkedő ménesi vörösborát. A whiskyk, vodkák, rumok és ginek között is több prémium tételt találunk, a koktélválaszték is figyelemre méltó.

A szerző felvétele

Egy kiadós vacsora után érkeztem, így ételrendelésem két előételre szorítkozott. A csirkeszárny élvezhető volt, jobbacska csípős szószba forgatták a szaftosságukat megőrzött szárnyakat. Mellé egy hasonló édes csilis mártást adtak, ezt nem tartottam jó ötletnek, hisz az már csak a sült krumpli mártogatására volt alkalmas, a szárnyon volt mártás elég. Jobb lett volna egy majonézalapú szósz vagy egy paradicsomsalsa. Maga a krumpli csónakburgonya volt, ami a mirelittermékek felső kategóriája, de sajnos, ellentétben a szárnnyal, nem volt forró, inkább csak langyos, állagra nem adta az elvárt élményt.

A szerző felvétele

Hasonló volt a helyzet az egyébként jól elkészített, ízre, állagra egyaránt meggyőző humusszal, amihez apróra vágott paradicsomot és uborkát adtak, továbbá focacciának nevezett pizzakenyeret. Utóbbi remek ötlet és szép gesztus, összehasonlíthatatlanul jobb, mint a legtöbb helyen kapott pirított nagyipari toastkenyér, de csak akkor nyújtja az optimális élményt, ha rendelésre sütik és nem órákkal korábban.

Komoly adagokat adnak, s a díjszabás is kedvező, főként, ha a lokációt is figyelembe vesszük. 

A két fogásra egy pohár NEIPA sörrel 69 lejt, azaz ötezer forintot alig meghaladó összeget fizettem. A kiszolgálás kedves, szívélyes, jól szervezett.

Minden szempontot egybevetve a jelzett hibák dacára, a Klausen Burger, amely az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött, kifejezetten ajánlott hely, sörrajongóknak kötelező célpont Erdély fővárosában.

Klausen Burger Brewpub & Rooftop

Kolzosvár, Wesselényi Miklós (jelenlegi román nevén Regele Ferdinand) utca 22.

Telefonszám: +40-751/023-748

Honlap: https://www.facebook.com/BerariaKlausenBurger

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.