A villányi bor nehéz éveken van túl, és talán nincs is még az út végén. Manapság a komoly, telt, sokáig érlelhető tanninos vörösborok termőterületei mintha kiestek volna a fogyasztók kegyeiből. Divat, életmód, stílusváltás vagy egyszerű csordaszellem? Nyilván nem minősítem ekképpen azokat, akik nem szeretik a vastagabb vörösborokat. Nagy-nagy butaság lenne tőlem. Sokkal inkább úgy érzem, hogy ezekkel a borokkal kapcsolatban megint fölült egy komoly fogyasztói réteg valamilyen rossz irányba menetelő vonat tetejére – de csak a tetejére. Kapaszkodik ugyan, de bármikor lepottyanhat. Hogy miért is?
Leginkább azért, mert nem veszi a fáradságot ahhoz, hogy ezeknek a boroknak a lényegét – esetünkben elsősorban Villány lényegét – megnézzék. A címkeivók és azok, akik nem tanulták meg a borkóstolás alapjait, bizony sokszor vakvágányra tévedhetnek.
Ezeknek a boroknak is legfontosabb szerkezeti eleme a sav. Jó savak nélkül sem fehér, sem vörösbor nem képzelhető el. A nagy, gazdag tannintartalmú szép vörösboroknak a lelke nem a tanninban van. A tannin valójában a szőlőfajtára, termőhelyre, évjáratra, technológiára és egyéb körülményekre visszavezethetően alakul ki épp olyan mennyiségben és minőségben a borban, ahogy találkozunk vele. Kiegészíti a borok markáns oldalát. De az olyan melegebb termőhelyeket, mint például Villány, csupán a tannintartalom alapján megítélni nem helyes.
Lehet, hogy a nagy villányi boroknak a zömét rosszkor – túl fiatalon – és talán nem a lényegre figyelve fogyasztjuk el.
Tudom, ma is van egy komoly réteg, akiknek hiába is próbálnánk egy kadarka vagy kékfrankos szépségeit ecsetelni, nem hagyná magát rábeszélni ezekre a borokra. Holott minden borban ugyanazt keressük. Szép szerkezetet, lendületet, sok-sok gyümölcsöt, finom savakat és ha van, puha, érett tanninokat. Ha megnézzük a világ legtöbbre értékelt vörösborait, azok bizony leginkább komoly cserzőanyag-tartalommal kerültek palackba, születésüktől fogva arra várnak, hogy érett és simogató vagy éppen bársonyos tapintási érzetet adjanak. A bor harmóniája az, amit keresünk. Az egyénisége, a lelke, az a tulajdonsága, ami képes örömszerzésre.
Amitől van miért úgy éreznünk: no, most kóstoltam valami életre szólót. Soha nem tudjuk, mikor jön ez a pillanat.
Jó esetben ez a nagy tannintartalmú borokban éppúgy benne van, mint a tanninban szolidabbakban.