A Millenárisban megrendezett idei Gourmet fesztiválon a külhoni kulináris műhelyeket ezúttal is a székely gasztroforradalom fáklyavivőjének, Trucza Adorjánnak étterme, a székelyudvarhelyi Páva képviselte. Már csak ezért sem hagyhattam ki a standjukat, de persze vonzottak a prezentált fogásaik és a csapattal való találkozás lehetősége is.
„Taste of Transylvania” közös logó alatt több házikót is elfoglaltak, egyikből Erdélynek a nemzetközi megméretéseken felettébb sikeresen szereplő, Carassia nevű pezsgőjét kínálták a Kárásztelek pincészettől, amit még áldott emlékű Gál Tibor álmodott meg, egy másikban a Vinetta bár kapott helyet, amit az Erdélyi ízei fesztiválon tavaly hirdettek meg, abból az alapgondolatból kiindulva, hogy ha lehet sikeres „hummusbárláncolatot” működtetni, meg lehet azt csinálni padlizsánalapon is. Már elnézést azoktól, akik a román jövevényszót használják a tojásgyümölcs (fekete paradicsom, avagy török paradicsom) megnevezésére, jómagam megmaradok a közkeletű padlizsánnál.

Itt székely pityókás kenyéren kóstolhattuk a hagyományos natúr és majonézes padlizsánkrémet, amihez az alapanyagot helyben hőkezelték a stand mellett felállított Kamado grillsütővel.
Tanúsíthatom, hogy egyik változat sem okozhatott csalódást. Befőttesüvegben eltett sült padlizsánhúst, „nyaklevest”, oldalast, csülköt, „táfelspiccet” és erdélyi töltött káposztát is lehetett vásárolni náluk hazavitelre. Jómagam a borospataki fesztiválról ismert, pityókasalátával kínált bárányflekkent kóstoltam meg, ami ismét hozta a formáját.
Az Opium csapatának felvonulása igen látványos volt, a Millenáris „főutcájának” egyik sarkán állították fel első osztályú grillfelszerelésüket, ahol szorgalmasan sütötték az ínyencségeket, nem is panaszkodhattak érdeklődőhiányra, alighanem itt és Gianni Annoni Pomo D’Orójánál volt a legnagyobb sor, ahogy láttam, szinte állandó jelleggel. Az Opium étteremben nem sokkal nyitás után volt már szerencsém megfordulni, akárcsak a testvéregységekben, a Saóban, a Khanban és a Quiben, itt is jól kitalált, magával ragadó a belső dizájn, kitűnő a kiszolgálás és vibrálóak az ízek.
