Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egyedi hangulatú sörkert, mely megérdemel egy külön utat is a Hűvösvölgybe: Kifli és kocsma

Budapest egyik elvarázsolt városrésze a Hűvösvölgy, mely nem véletlenül kapta e nevet 1847-ben.

2024. 06. 22. 12:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest egyik elvarázsolt városrésze a Hűvösvölgy, mely nem véletlenül kapta e nevet 1847-ben, hiszen mikroklímájának köszönhetően tényleg hűvösebb van errefelé, mint a város többi részében, s kiváltképp a belvárosban. A kilencvenes évek legelején elsősorban azért jártunk ki ide, mert igencsak jutányosan lehetett jóllakni főtt kolbásszal a hentesnél, ami diákként nem elhanyagolható szempont volt. 

Később, a kilencvenes évek második felében a nem messze fekvő, ma is sikerrel működő Náncsi néni vendéglőjébe utazva ejtettük útba többször is a legendás, műemléki védettséget élvező villamos-végállomást. Magyarország első Michelin Bib Gourmand címmel büszkélkedő éttermében minden szerelmespár ingyenpezsgőt kapott az év bármely napján, ami egyszerre gáláns és kedves gesztus, mely mára a Bálint-napra redukálódott, viszont a pezsgő – mint a hely Facebook-oldalán olvasható – nem akármilyen tucattermék, a legjobb magyar pezsgőkészítők egyike, a Sauska pince jegyzi.

A szerző felvétele

Volt szerencsénk az 1838-ban nyitott, majd 1979-ben leégett, de újrafelépített, 2004-ben sajnos bezárt legendás Balázs vendéglőben is enni akkortájt, igaz, egy nem teljesen meggyőző rácpontyot. Akkoriban viszonylag gyakori fogás volt a vendéglői étlapokon a mára valamiképpen elfeledett rácponty, Krúdy Gyula egyik kedvenc étele, ami a Horthy-korszak kulináris kátéjának tekinthető, Gundel Károly jegyezte „Kis magyar szakácskönyvben” is helyet kapott. Hitvita, hogy a halnak a burgonyás-lecsós-tejfeles alap tetején kell-e helyet adni vagy alatta, a legtöbb forgalomban levő recept azt javasolja, hogy a halat együtt rétegezzük a többi hozzávalóval, jómagam annak a híve vagyok, hogy a tetejére kerüljön és együtt süljön, részint esztétikai okokból, részint azért, hogy leve meg a zsírja átjárja a fogást. Itt nem így készítették, kárpótolt viszont a csodás atmoszféra.

 

Hűvösvölgy központja ma is remek gasztrocélpont. A villamosról a végállomásnál leszállva a Tram bisztróban egyszerűbb fogásokkal kísért remek Primator sörökkel indíthatunk. 

A szerző felvétele

A konyhát még nem próbáltam, sörözni több ízben is betértem ide, jó hangulatú egység ez, kedves kiszolgálással. 

A szerző felvétele

Van továbbá az említett központban Dani névre keresztelt hagyományos magyar retró kisvendéglő, Búzakovász-egység, Beerselection-kirendeltség, Kaktusz néven remek fagylaltozó, ahol a híres-neves Hisztéria cukrászda fagyijaiból válogathatunk.

A szerző felvétele

Itt működik a város egyik legnépszerűbb lángossütője, hivatalos nevén Laci bácsi büféje, melyről már 12 évvel ezelőtt azt írták, hogy a „hűvösvölgyi lángosos örök”. Kalas Györgyinek a Street Kitchen oldalára írt beszámolójából rengeteg érdekességet megtudhatunk a kultikus hely hátteréről, de hadd jelezzük azt is, hogy felkerültek a hovamenjunk.hu tízes listájára is a maguk kategóriájában, fővárosi szinten harmadikként. Meg nem mondom, mikor ettem itt először lángost, de annak is több évtizede. A Kitörés-emléktúra, illetve teljesítménytúra alkalmával hosszú sor alakul ki mindig a büfé előtt. 

S ha már a lángos műfaj szóba került, van itt egy új hullámos egység is, mely nemcsak a Street Kitchen Guide-ba került bele, hanem a „We Love Budapest” oldalon is írtak róla. Hétfőn és kedden zárva tartanak, egyébként 11 és 19 óra között várják a vendégeket, szombatot leszámítva, amikor 16 órakor zárnak. Eddig csak kívülről nézegettem a helyet, a megnyitásuk óta kétszer jártam arrafelé, de mindkétszer zárva voltak, tény, hogy nem ez volt a fő célpont. De ami késik, nem múlik. 

Ebben a pezsgő környezetben nyitotta meg a „Kifli és kocsma” nevű vendéglátóegységet a kétezertízes évek közepén Pentz Csaba. Segítségére volt ebben felesége, Pentz-Fodor Bea is, akit a gasztro-sajtó is becenevén, Mankaként emleget. Mint a világhálóról megtudható, a 94 éves balatoncsicsói Juliska néni tanította meg Mankának a mára ikonikussá, s egyben névadóvá vált kifli elkészítési módját. Kettejük pályamódosításáról illetve egymást segítéséről az újraterveztem.hu oldal közölt pár éve őszinte hangvételű, közvetlen, meghitt interjút

A szerző felvétele

Első ötletük egy „Kifli” névre hallgató hely megnyitása volt, ez módosult valamelyest, kiegészült a kézműves sör és a minőségi tömény tematikával, ami fontos eleme lehetett a sikernek, hisz a „Kifli és kocsma” az első kézműves főzetekre építő sörkertek közé tartozott a 2014-es induláskor. 

 

A hangulatos kerthelyiséget a sűrű árnyékot biztosító lugas alatt rendezték be, nyárestéken jellemzően foglalt minden hely, így volt akkor is, amikor legutóbb, 2024 júniusában betértünk hozzájuk. De nem is bántuk, hogy a beltérben tudtunk csak leülni, egy hely atmoszférájából ott lehet legtöbbet beszívni. A belső tér is meghitt, otthonos, megnyerő, egyfajta szalonképes romkocsma-feeling uralkodik, amit ügyesen ötvöztek ipari dizájnelemekkel.

A szerző felvétele

A sör mellé rendelhetünk rántott hagymakarikákat, tortilla chipszet, de persze elsősorban helyben sült kifliket, melyek, mint az eddigiekből is sejthető, az ételkínálat fő attrakcióját jelentik. Imponáló, hogy elviteles előrendelésre nem adnak kiflit, vállalják inkább a haszonkiesést annak érdekében, hogy helyben láthassák vendégül az érdeklődőket e különlegességgel s persze, azért is, hogy a különlegesség különlegesség is maradjon. A kifliket adják sonkával, kolbásszal, sajtkrémmel, tepertővel, illetve a nagyon meleg időszakokat leszámítva májkrémmel is, ezek közül kettő kombinálható egy adag árán belül.

A gyöngyösorosziban működő Mátra-Bacchus szőlőbirtok és pincészet borait mérik ki kedvező áron a ház boraként, ezeken kívül a balatoncsicsói Gergely borház szortimentjéből is kínálnak négy tételt, olaszrizlinget, pinot blanc-t, chardonnay-ét és rosét. A tömény italok között is több minőségi nedűt találunk, főként a rum és whisky műfajban. Csapon Heineken-termékek vannak, de tartanak öt élvonalbeli magyar kisüzemi főzdétől 15 sört, köztük olyan, Budapesten alig kapható különlegességeket, mint a Balatonföldváron működő Helka főzde Jómadár kölsche, Klein Fische nevű bajor búzája és Kelén IPÁ-ja.

A kiszolgálás kulcsmozzanat a hely működésében, többen is leírták, hogy a személyesség a hely egyik fő erénye. A pult mögött Pentz Csaba áll, aki közvetlen, kommunikatív személyiség, igazi vendéglátó.

Mi a Horizont főzde remek Hazy Queen nevű New England India Pale Ale söre mellé egy sonka-sajtkrém kombót kértünk. Örvendtünk, hogy feltétekhez adnak frissen szelt lila hagymát is. A sajtkrém és a füstölt sonka korrekt volt, nem kiugró, a kifli pazar.

A „Kifli és kocsma” az a hely, ahová jólesik visszajárni pár évente, teljesen érthető, hogy a kerület lakóiból komoly törzsközönség alakult ki néhány év alatt. Nem először jártunk náluk a minap, nem is másodjára, s bizonyára megyünk még. 

 

Elérhetőségek:

Kifli és kocsma

Budapest, Rezeda utca 1.

Telefonszám: + 36 30 954 3912

Honlap: https://kiflieskocsma.hu
 

Borítókép: A szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.