Lambic sörök
Szerte a sörvilágban egyre népszerűbbek a spontán erjedésű sörök. A wild ale-ek az USA-ban és Európa-szerte is tért hódítottak az ínyenc sörkedvelők közt. A hagyományos sörök legtöbbje 4-8 hét alatt elkészül, és tulajdonképpen bármikor reprodukálható egy jól kitalált, minőségi alapanyagokból kreált sör. A vadélesztős sörök különlegesek, egyediek és sokszor palackban is tovább érnek, így az elkészítés idejében és bolti árukban is drága borokhoz, pezsgőkhöz hasonlatosak.
Az elnevezés valószínűleg az arab ’al-ambiq’ (érlelő, lepárló edény; vö. lombik) szóból származtatható, amely spanyol közvetítéssel érkezett a Németalföldre, és a stílus 13. századi megjelenésétől használatos a területen. A tradicionális lambic 30-40% malátázatlan búzából, 60-70% árpamalátából és 2-3 éves szárított, "öregített" komlóból készül. Így a komló fertőtlenítő hatása megmarad, de az alfasav-tartalom jelentősen csökken, és szinte nem érződik a komlókeserű az ilyen sörökben. Jellegzetes spontán erjedésű sör, melyet Brüsszeltől délre a Senne-folyó völgyének sajátos mikroklímájú területén található Brettanomyces Bruxelliensis vagy Lambicus élesztővel erjed. A fiatal söröket a főerjedés után gesztenye- vagy tölgyfahordókban akár több évig tovább erjesztik és így alakul ki a nyers lambic, mely egy zavarosabb, szénsavmentes sör. Ezt keverik a sörmesterek fiatalabb, üdébb, szénsavasabb 5-6 hónapos lambiccal, és ebből a blendelésből készülnek a különböző gueuze-ök. a frissebb lambicból kandiscukorral vagy melasszal édesített faro, vagy a sokféle gyümölccsel érlelt és ízesített fruit lambic.
A szamarak városa
A gyümölcsös lambic sörök közül ma már barackos, málnás és számtalan trópusi gyümölccsel készült változat is kapható. A régióban a legismertebb és legkedveltebb mégis a meggyes, a kriek maradt.
Schaarbeek korábban önálló városka volt, ma Brüsszel egyik északra eső kis kertvárosi kerülete. A közeli sörfőzdék már a középkorban is előszeretettel használták az itt termett különleges meggyfajtát. A kesernyésen savanyú, nagy maggal rendelkező helyi meggyfajta nincs nemesítve, így emiatt is igen jól illik a lambic sörök vadabb, természetközelibb ízvilágához. Hasonlóan unikális fajta, mint a mi szomolyai fekete cseresznyénk, vagy a gönci barack.