A korai, de tudatos élmények a Konrad Lorenz által leírt imprinting effektushoz hasonlóan igen erősen vésődnek be emlékezetünkbe közé, feltéve, hogy megmozgatják az ember lelkivilágát, legyen az zenei, képzőművészeti vagy kulináris, kinek-kinek érdeklődése szerint. Azon éttermek és csárdák emléke ahová azelőtt jutottam el, hogy tudatosan, a felfedezés vágyával, mondhatni programszerűen kezdtem el vendéglátóhelyeket tesztelni 1993-ban, ma is igen eleven. Tisztán emlékszem, hogy a Dob utca elején, a mai Kis Bangla indiai étterem helyén működő alagsori egységben, a Kék Dunában 1990 őszén nem hozták ki az egyben sült süllőhöz a tartárt s arra is, hogy akkor egyszerűen kínosnak éreztem ezért szólni. A Ceausescu-kor hatása volt ez, amikor a pincér szinte hivatalos közegnek számított.
Ilyen, „időszámítás előtti” élmény volt a két Stop vendéglő, a Berettyóújfalun ma is működő, valamint a Váci utca Fővám téri végén rég megszűnt egység, ahol először ettünk csigát, amit sóágyon szolgáltak fel. Az egri Dervis, ahol a bableves nem volt sokkal drágább, mint a diákmenzán, viszont remekül készítették el és jól lehetett vele lakni, a Bem téri Steffl pince, meg a két HBH söröző, az egri, ahová sztrapacskázni jártunk s a szegedi, ahol a velővel töltött rántott palacsinta diákzsebből is kifizethető volt. Akkor még mindkét helyen az azonos nevű, ma is működő kisüzem sörét mérték ki.

Hogy mikor tért át a szegedi egység a HBH sörről a HB-ra, azt nem tudom megmondani, a magam részéről sajnáltam a váltást, lehangoló, amikor egy nagy cég nyomja ki a kicsit, mint a temesrékasi ezer hektáros mega-pincészet Simon Józsefet a Bajcsy Zsilinszky úti egykori Egri borozóból, mely a váltás óta Bordizsár néven működik.

A velővel töltött rántott palacsintát tartárral és hasábburgonyával azóta is kedvelem, s nem zavar, hogy ez egy tipikus Kádár kori fogást, mely hordozza a Venesz Józsefhez köthető kulináris paradigma jegyeit. Úgy tűnik, nem vagyok ezzel egyedül, a világhálón az egyszerű gasztroblogoktól a legnagyobb tematikus portálokig megannyi recept érhető el s akkor nem szóltam a YouTube-on fellelhető videókról.