Húsvétkor Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk, így aligha kétséges, hogy a keresztény civilizációnak ez legfontosabb ünnepe dogmatikai és történelmi szempontból egyaránt, mely nemzetenként, sőt, tájegységenként különböző népszokásokkal és népi ételekkel kapcsolódott össze. Izgalmas kalandozás fellapozni régi recepteskönyveket, elmerengeni azon, hogy miként változott történelmi koronként a kulináris hagyomány.
De nézzük a jelent, azon belül pedig a magunk sajátos, bánsági – dél-partiumi, Temes és Arad vármegyékhez kapcsolódó családi gyökereink által meghatározott tradicionális étrendet.
A hagyományos húsvéti sonka s a sonkalében főtt tojás nem hiányzott soha az asztalunkról, amihez jellemzően reszelt tormát, retket, zöldhagymát, friss sajtot és nem ritkán magunk által sütött kalácsot ettünk. A sonkát az utóbbi időben kiváltotta a főtt füstölt csülök, ami gyakran kerül az asztalra terrine-né formázva.