„A Bulls Blood magyarul Bikavér, amit úgy ejtünk: bik-ah-vair.” Olvasható többek között az internet okosságai között. A név eredetét sokféle történet magyarázza, a legnépszerűbb, hogy a nevet az egri vár 1552-es törökök elleni ostromához kötik. De vajon mennyire lehet meghatározó egy név, amikor bármilyen földrajzi eredethez köthető, nem másolható tárgyról, élelmiszerről vagy akár filozófiai értelemben vett fogalomról van szó. Számomra nagy öröm, hogy végre-valahára kezdjük megérezni a BIKAVÉR magyar nevének ízét. Soha nem szerettem a Bulls Blood használatát már csak azért sem, mert van belőle bőven a világban. Senki nem gondolja, hogy a magyar – egri és szekszárdi – bikavér az egyetlen ilyen elnevezés a hatalmassá növekedett bortengerben. Számos borvidék nevezte, és nevezi ma is így vörösborainak egy részét. Ugyanígy zavar, ha a tokaji borokkal kapcsoltban előjön a „borok királya, királyok bora” szlogen. Ezt is számos borvidéken használják, egyáltalán nem fejezi ki a tokaji – különösen az aszú – egyediségét és zsenialitását. Ez valójában lehetne az én magánügyem is, valahogy mégsem tekintem annak.
Nem tudok a bikavérek – és főként ez egri – borok mellett úgy elmenni, hogy ne jutnának eszembe az idősebbik Gál Tibor szavai. Éveket töltött külföldön és így nem véletlenül nagyon komoly boros körökben fordult meg.
Talán sokan nem tudják, hogy az Ornellaia Pincészet borainak felívelése Toszkánában az ő ottani ténykedésének idejére esik, így valóban módjában állt a borvilág elitjével találkozni.
Már a 2000-es évek elején, amikor saját egri boraival is megjelent a piacon, egy igen kedves német arisztokrata hölggyel találkozott egy kiállításon. Tibor a saját borait kínálta Egerből, amit a hölgy nyilván nem tudott. Csak annyi volt számára egyértelmű, hogy Tibor magyar borokat kóstoltat. A kérdésre, miszerint mit kóstolna szívesen a hölgy a válasz ez volt: bármit Tibor kedves, csak egrit ne. Hát igen. Ezt hívjuk úgy, hogy orrba vág a zord valóság. Többek között ezért örülök annak, hogy ma már jóval kevesebbet kell magyarázni a BIKAVÉR mibenlétét, sőt az elmúlt években a hazai vörösborokat többször is nemzetközi előtérbe repítette a márka néhány igényes képviselője.
