Dékány Kinga nem adja fel

Dékány Kinga három világbajnoki aranyérmével sok sportágban sztár lehetne, a kajakban viszont csupán egy a tucatnyi eredményes versenyző között. S mivel tavaly lemaradt a világbajnokságról, a Tiszaújvárosi VE versenyzője még jobban a háttérbe szorult, ahol csendesen, de kemény edzésekkel készül a világbajnoki csapatba kerülésért.

Salánki Miklós
2003. 03. 04. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

-KAJAK-KENU-
Olyan keveset hallottunk az elmúlt hónapokban Dékány Kingáról, hogy már-már azt hihettük, hogy feladta a feltörekvő fiatalokkal való küzdelmet, és szép csendben visszavonult.
– A múlt év számomra is csalódás volt – magyarázza a huszonkilenc éves versenyzőnő –, mert ha nagyon kis különbséggel is, de kimaradtam a világbajnoki csapatból. Ráadásul még szemrehányást sem tehetek magamnak, mert becsületesen edzettem, de a válogatóversenyeken a négyesünknek nem volt szerencséje. Ennek ellenére fel sem merül bennem, hogy abbahagyom, az athéni olimpiáig mindenféleképpen kajakozni akarok.
A világbajnoknő indokai között szerepel a sportág szeretete is, amely ugyan jól hangzik, de mit lehet kedvelni például a téli monoton, unalmas, száraz edzéseken?
– Hát, a kajakozást nem az úszás miatt szerettem meg – ismeri el Dékány Kinga –, de belátom, a téli hónapokban ez is szükséges a felkészüléshez. Az úszás a gyengém, így nem öröm az edzéseken utolsónak lenni, viszont ez is edzi az ember lelkét. Tavaly nem szerepeltem a világbajnokságon, ezért hosszabb pihenőm lett. Először nagyon élveztem az edzés nélküli heteket, a végén viszont már hiányzott a mozgás, ezért jólesett újrakezdenem. Most viszont már nagyon unalmas ez a hosszú és hideg tél. Nagyon várjuk már a tavaszt, amikor végre vízre szállhatunk.
Dékány Kinga huszonöt évesen a szegedi világbajnokságon érte el eddigi legnagyobb sikerét, amelyen négy érmet is szerzett. Utána viszont szakított edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, a sydneyi olimpiára nem sikerült kijutnia. A csalódás után viszont önkritikát gyakorolt, és 2001 elején visszatért korábbi edzőjéhez.
– Beláttam, hogy hibáztam, amikor a könnyebb utat választottam, amelyről viszont kiderült, hogy eredménytelen. Szerencsémre Kati néni férje, Fábián László segített, így visszakerülhettem Kati néni csoportjába. Ennek már abban az évben meg is lett az eredménye, hiszen 2001-ben kétszázon és ezer méteren is a világbajnok négyes tagja voltam.
A női kajakválogatott tagjai ugyan több klub színeiben versenyeznek, de az egész keretnek Fábiánné az edzője. Ez a rendhagyó, egyszemélyes irányítás bevált, mert a tavalyi világbajnokságon női versenyzőink kilencből hat számban győztek. De vajon a világklasszis versenyzők hogyan viselik el, hogy naponta együtt és egymás ellen is dolgoznak?
– Ennek az együttlétnek csak előnye van. Naponta látjuk, ki milyen erőben, formában van. Ez a visszajelzés a versenyzőnek nagy hajtóerőt jelent. A versengés növeli a lelkierőt, ami a világversenyeken előnyt jelenthet. Egy edzésen nehezebb az élen végezni, mint a nemzetközi viadalokon.
Dékány Kinga szerint még korai arról beszélni, hogy az idén milyen egységekben indul majd a válogató- versenyeken. Azt viszont nem titkolja, hogy sportpályafutása csúcspontja lehetne, ha kiharcolná jövőre az olimpiai szereplést, mert megítélése szerint a hazai erős élmezőnyben nehezebb kivívni a részvételt, mint majd Athénban érmet nyerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.