Pekingben újra harapni készül

Fura világ a tízpróbázóké: az ellenfél legyőzéséért küzdő atléták minden versenyszám kezdete előtt pacsiznak, szerencsét kívánnak egymásnak. Zsivoczky Attila ebben a társaságban kivívott rangját a tavalyi világbajnoki bronzérem után tovább növelte a göteborgi Eb-ezüst – úgyhogy kijár az újabb pacsi, Pekingre tekintve pedig a szerencsekívánat.

2006. 08. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már valószínűtlenül idillinek tűnik a tízpróbázók sportszerűsége. Mennyire őszinték ezek a gesztusok?
– Teljesen őszinték. Itt mindenki saját bőrén tapasztalja, mivel szembesül tíz számon keresztül a másik, s hogy csak saját magára számíthat. Ezért csak a szó klasszikus értelmében vett versengés létezik közöttünk, egymás teljesítményének negatív befolyásolása nélkül.
– Az Európa-bajnoki ezüsthöz azért mégis szükség volt az ellenfelek gyengébb teljesítményére…
– Valóban, hiszen kár lenne tagadni, hogy a 8300-as pontszám általában kevésnek szokott bizonyulni egy világverseny dobogójához. De hát az első, nyugodtan katasztrofálisnak nevezhető napom miatt 120-150 pont bennem maradt, márpedig ha az megvan, akkor a pontszámomon sem lenne különösebb szégyellnivalóm.
– Mi magyarázza az első nap gyengébb eredményeit?
– Fogalmam sincs, egyszerűen lassú voltam, erőtlen, talán csak a súlylökésre nem lehet panaszom. Hiába nyertem meg például a magasugrást, mert nem 209 centire készültem, 212-214-et kellett volna ugranom. Ezek után a második napra úgy jöttem ki, hogy végigcsinálom, és megpróbálok legalább az első nyolcba bekerülni. És ebben nincs semmiféle túlzás.
– Mikor érzett rá, hogy ebből akár dobogó is lehet?
– A rúdugrásban kezdtem odafigyelni, hogy míg én beállítottam az egyéni csúcsomat, addig a többség gyengélkedik. Aztán gerelyhajításban a magam számára is érthetetlenül nagyot dobtam, s onnantól kezdve már a dobogóval is számolni kezdtem. Tudtam, hogy futásban sokkal jobb vagyok az oroszoknál, ezért meg is lepett, hogy Drozdov aránylag hamar célba ért mögöttem. Éreztem ugyan, hogy megvan a kellő különbség, de azért izgalmas volt kivárni, míg megjelentek az eredmények.
– Utána látványosan ünnepeltek együtt a győztes Sebrlével. Több a kettejük kapcsolata, mint egyszerű edzőtársak közötti, akár barátinak is mondható?
– Mindenképpen több, de inkább a közös sikert ünnepeltük. Mert valamit biztosan jól csinálunk, ha az első két hely a miénk…
– Milyen pluszt ad önnek az olimpiai bajnokkal való közös felkészülés?
– Nem érdemes titkok vagy különleges edzésmódszerek után keresgélni. Nekem egyszerűen hatalmas kihívás, hogy nap mint nap együtt edzhetek a világ legjobb tízpróbázójával. Vélhetőleg neki sem rossz velem készülni, ennél rangosabb társaság talán akkor jött össze, amikor Brian Clay meghívására együtt edzettünk az Egyesült Államokban. Gondoljon csak bele: együtt a legutóbbi világbajnokság első három helyezettje. Ez csak a tízpróbázásban fordulhat elő.
– Tavaly bronzérmet szerzett a vb-n, az idén ezüstöt az Eb-n, a formális logika szerint jövőre aranynak kellene következnie a világbajnokságon. Mikor érkezhet el az a pillanat, amikor megveri Sebrlét?
– Talán akkor, amikor már nem lesz számára semmiféle motiváció a tízpróbában. Ő már mindent megnyert, amit lehet, nagyon nehéz ilyenkor újabb ösztönzőt találni egy-egy idény előtt. Én is érzek már egyfajta fásultságot, ezért úgy tervezem, hogy lazábban kezelem a következő szezont.
– Kihagyja esetleg az oszakai világbajnokságot?
– Nem feltétlenül, de nem forog majd minden a vb körül. Készülök, versenyzem, valószínűleg kevesebbet, mint az elmúlt években, ha jól sikerül a világbajnokság, örülök neki, ha nem, nincs semmi dráma. Jóllakottnak érzem magam, szeretnék 2008-ra, a pekingi olimpiára újra éhes lenni, harapni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.