Kék salak Madrid nyerő színe?

„A salak színe vörös” – jelentette ki Federer. „A tenisz hagyományainak és történelmének megcsúfolása” – fakadt ki Nadal.

2011. 11. 20. 10:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torna első győzelmét tehát az esemény tulajdonosa, Ion Tiriac aratta. A hetvenes évek romániai teniszcsodájának Ilie Nastase melletti főszereplője, Boris Becker felfedezője és menedzsere, a mai sikeres üzletember már négy éve igyekszik átpréselni „kék tervét” az ATP döntéshozóin. Három éve néhány jelentéktelenebb madridi pályán már kipróbálták a dolgot, de már akkor sem tetszett különösebben Federernek és a Williams nővéreknek. A biztosítékot most az verte ki, hogy a nemzetközi szövetség egy évre – úgymond kísérleti jelleggel – engedélyezte a színváltást. Erre a nagyok minden elképzelhető fórumon heves ellenpropagandába kezdtek, Nadal pedig még a versenytől való távolmaradás eshetőségét is megvillantotta.

Tiriac nem érti, hogy miért. „A pálya tulajdonságai változatlanok maradnak, egy roppant fontos szempontból viszont egyértelmű előrelépést jelent majd a kék szín bevezetése: a játékosok, nézők és tévénézők sokkal jobban tudják majd követni a sárga labdák útját a kék háttérben” – hangoztatta több alkalommal is. A Marca című spanyol lapnak adott interjúban így érvelt: „Semmilyen szabály nem rendelkezik a salak színéről. Harminc évvel ezelőtt Stuttgartban sötétkék salakon játszottunk, az Egyesült Államokban pedig zöld volt a salak színe, mégse zavart senkit. A tenisznek fejlődnie kell, és nem szabad visszariadni a legmerészebb újításoktól sem, ha azok a sportág népszerűségét növelik.” A kék trend létjogosultságának bizonyítására a berlini Olimpiai stadion kék futópályájának példája is kéznél van.

A teniszguru egyébként nem tart attól, hogy Nadal végül a salak színe miatt bojkottálná a viadalt. „Manuel Santana, a versenyigazgató majd tesz róla, hogy Rafa megértse, miért van szükség erre a változtatásra. Nadal amúgy azon ritka nagy játékosok közé tartozik, akit a siker nem zavart meg, a fejében is minden rendben van. A tenisznek szüksége van a fejlődést szolgáló játékosokra, és Rafa a legjobb partner lesz ebben” – szólt a diplomata Tiriacból.

Az újítások amúgy soha nem álltak távol Tiriac habitusától, s ennek megfelelően a madridit eddig is a leginnovatívabb versenynek tartották számon. A labdaszedő gyerekek helyett például itt jelentek meg a női és férfimodellek, akik az ellenkező neműek meccsein kínálták mosolyogva a labdákat, amelyeknek a méretét is növelné. Átszabná a játszmák pontozását is, így egy szett öt nyert játékig tartana, ha az ellenfél nem nyert kettőnél többet, a rövidítés pedig 4:4-es állásnál kezdődne.

Azon túl azonban, hogy a 350 millió kínai tévénéző könnyebben követhesse a labda cikázását, a kék „forradalomnak” üzleti célzata van, a madridi torna névadó szponzora, a Mutua biztosító azonosító jelei ugyanis éppen ebben a színben tobzódnak. A salakot pedig száz százalékban természetes festékkel bolondítják meg – csak hogy a dolog ökoszempontból is teljesen rendben legyen. „Az a célunk, hogy öt éven belül a madridi verseny a világ legrangosabb, legjobban fizető, legszínesebb tornája legyen. Meglátják, a közönség imádni fogja a kék salakot” – mondta Tiriac. És valahogy hihetőnek tűnik a román üzletember víziója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.