London nem homokra építkezett

London rendezi a 2017-es atlétikai világbajnokságot.

2011. 11. 15. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakhogy London immár negyedszer futott neki, és három korábbi sikertelen próbálkozás után sem kezelhető valamiféle jóvátételként az idei siker. A katari fővárossal, Dohával vívott „döntő” ugyanis minden idők legádázabb csatáját hozta. Egyes közvélemény-kutatások London „pole position”-jét igazolták, míg egy világhálós szavazásra érkezett 33 ezer szavazat Doha 53,2 százalékos támogatottságát jelezte.

Mentek a gondosan elhelyezett torpedók is. Ed Warner, a brit szövetség elnöke például így üzent: „Ha túl gyakran kalandozol szűz vidékekre, mire észbe kapsz, azon veheted észre magad, hogy homokra építetted a sportágadat.” A katariak ezzel szemben az első közép-kelet-ázsiai atlétikai vb korszakos jelentőségét igyekeztek hangsúlyozni, szerintük az esemény kiváló alkalom lenne eddig felfedezetlen területek és piacok megnyitására. Erős atlétikai tradíciók és bizonyított hozzáértés, illetve pénz és technológia – Doha többek között légkondicionált stadiont és a világ első stadionnyi méretű, százméteres panorámakivetítőjét ígérte – között kellett döntenie az IAAF-tanácsnak. Bob Hersh IAAF-alelnök belső használatra szánt beszámolója mindenesetre olyan megjegyzéseket is tartalmazott, miszerint az idei Gyémánt Liga-versenyen a dohai stadion lelátója jóval a gála befejezése előtt kiürült.

A jelöltek utolsó felszólalásán Doha teríthette ki elsőként kártyáit. A katariak a minden egyes nap valamennyi versenyére szóló összes jegy eladását, ideális hőmérsékletet, teljes esőmentességet ígértek. Nyilván összegek is elhangzottak, nem is kicsik. A vb-rendezésre 200 millió dollár áll rendelkezésre, amit 29 millió dollárnyi, szponzoroktól származó összeg egészítene ki, a pénzdíjakra pedig 7,2 millió dollárt szánnak, hangzott el. London előbb „lírai” húrokat pengetett. A Sebastian Coe által vezetett csapat versenyzőcentrikus vb-ről beszélt, majd – számszerűsítés nélkül – rekordbevételt ígért szponzoroktól, televíziós közvetítésekből. És természetesen abszolút telt házat a versenyeken.

Valamivel konkrétabbnak bizonyult Niels De Vos, a brit szövetség igazgatója, amikor a jövő évi londoni olimpia egymilliárd dolláros szponzori gárdájának IAAF-hez való édesgetését villantotta fel. Doha 236,2 milliós garantált ajánlatát azonban aztán Hugh Robertson brit sportminiszter homályosította el, amikor kijelentette: kormánya az olimpiával kezdődően 9,3 milliárd dollárt invesztál a sportba, aminek a világ atlétikája is haszonélvezője lesz. „Tartsanak velünk, erősítsük együtt a világ atlétikáját, és a stadion olyan emberekkel lesz tele, akik tudják is, hogy miért vannak ott” – foglalta össze a brit mondandót Seb Coe, aki IAAF-alelnökként következetesen kedves kollégáinak és barátainak nevezte az IAAF tanácsának tagjait.

A 16:10-es, London győzelmét hozó szavazást követően pedig kijelentette: most már azzal is foglalkozhat, hogy 2017-re Nagy-Britannia vb-éremesélyes férfi középtávfutókkal is rendelkezzen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.