A kínai titok nyomában

Elmondásuk szerint remekül érezték magukat Budapesten a földkerekség legjobb asztaliteniszezői.

2012. 01. 24. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínaiak erejéről az asztaliteniszben mindent elmond, hogy a legutóbbi tíz egyéni világbajnokság ötven aranyérméből negyvenhat hozzájuk került. A győzteseket nagy tisztelet övezi, ezt támasztja alá, hogy a sajtótájékoztatón ugyancsak jelen lévő Lu Sze-ta csapatvezető pontos számmal rukkolt ki: Kínának százhárom világbajnoka van. „A versenyzők anyagilag és erkölcsileg is meg vannak becsülve, a leghíresebbek országos szinten is ismertek, a kevésbé híresek pedig szülőföldjükön, városukban kapják meg az elismerést. A sikereink az átlagember számára a nemzeti sikert jelképezik, amelyet a szülőföldnek szerzünk” – szögezte le Lu Sze-ta, aki természetesen megkapta a kérdést: mi a kínai hegemónia titka? „Az országunk 1,3 milliárdos lakosságú, az asztalitenisz nemzeti sport nálunk, aki nem játssza, az nézi. Így népünk vezetői is szeretik, s a központi kormányzat és az olimpiai bizottság is komoly támogatást nyújt számunkra. Kiváló edzőink vannak, a harmadik titok pedig a sportolóinkban rejlik, akik keményen edzenek, még itt a holdújévkor sem pihentek” – fogalmazott a csapatvezető. Lu Sze-ta elárulta, hogy Budapest megnyerte a tetszését, különösen az Országház és a Lánchíd volt rá nagy hatással.

Jól érezte magát nálunk a Hungarian Open két egyéni győztese, a férfiaknál világranglista-vezető Ma Lung, valamint a nőknél az egyesben és párosban is aranyérmes Liu Si-ven is. „Akik elöl állunk a világranglistán, nagyjából egy szinten vagyunk. Így azt, hogy most én nyertem, kicsit a szerencsének is köszönhetem. Szóval, Magyarország szerencsét hozott nekem, ezért szeretnék hamarosan visszajönni” – mosolygott Liu Si-ven, és Ma Lung is csatlakozott hozzá: „E néhány nap alatt is megtapasztaltam, hogy a magyarok milyen melegszívűek. Most az időjárás is olyan itt, mint otthon, így ez sem okozott gondot. A rendezés kifogástalan volt, s tetszett, hogy rengeteg néző kijött a versenyre, és sokan szurkoltak nekünk is.”

Pákh Imre, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke bejelentette, hogy jövő januárban ismét otthont adunk majd a Pro Tour-sorozatot felváltó World Tour-széria egyik versenyének. „A siker kötelez, és remélem, jövőre még zökkenőmentesebb lesz a Hungarian Open lebonyolítása. A múlt héten ötvenegy ország háromszázhatvan sportolója indult nálunk, köztük a világ legjobbjainak számító kínaiak. Mindez mutatja, hogy a magyar szövetséget jó rendezőnek, s a magyarokat vendégszeretőnek tartják. A torna előtt két héttel pedig a tatai olimpiai központban a legfiatalabb utánpótlás korosztály, a tizenhárom éven aluliak számára rendeztünk nemzetközi bajnokságot, ezen is több mint húsz ország indult, ami szintén rekord” – jelentette be Pákh Imre is, aki kitért a soron következő feladatokra is:

„Mozgalmasan telt számunkra az idei esztendő első hónapja, de nem sok idő van pihenésre. Az olimpia évében prioritást élvez, hogy mindent megtegyünk azért, Londonban ne csak egyéni versenyzőkkel szerepelhessünk, hanem a női csapatversenyben is indulhassunk. S természetesen cél, hogy férfi versenyzőnk is legyen az ötkarikás játékokon. Idén csapat-világbajnokság lesz Dortmundban, emellett egyéni Eb-t is rendeznek, ezek ugyancsak fontos versenyek, és a közelmúlt jó magyar eredményeit mindenképpen szeretnénk megismételni. Utánpótláskorú, Héraklész-programos versenyzőnknek is igazolniuk kell a támogatásuk helyességét. Az eredményesség szempontjából különösen fontos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sport Intézet támogatásának köszönhetően a legjobbjainknak biztosítsuk, folyamatosan benne legyenek a nemzetközi vérkeringésben. S ezalatt nem csak a külföldi versenyekre történő kiutazást kell érteni, hanem a más, akár ázsiai országok versenyzőivel tartott közös edzőtáborokat, felkészülési programokat” – mondta el a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, aki arról is tájékoztatott, hogy megpályázzuk a 2016-os csapat-világbajnokság rendezését.

A sajtótájékoztató után a Héraklész-programos fiatalokat csalódás érte. Az eredeti forgatókönyv szerint a kínaiak bemutató edzést tartottak volna velük és a korábbi négyszeres világbajnok Jónyer Istvánnal, ám végül csak autogramosztásra jutott idő, mert az ázsiaiakkal délben indult a busz Szlovéniába, Velenjébe. Így a közös edzésre legalább egyet évet várni kell…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.