Budapest harcban a miniolimpiáért

A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) a három pályázó szerdai prezentációja után csütörtökön délben tesz bejelentést Lausanne-ban.

2012. 01. 10. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nem olimpiai sportágak világjátékára ugyanúgy négyévente kerül sor, mint az ötkarikás játékokra, és Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke a legutóbbi, 2009-es, tajvani Világjátékok előtt gondolt arra, hogy Magyarországnak is érdemes lenne pályáznia a rendezésre. Az elhatározást tettek követték, és az összefogást példázza, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el Budapest pályázatát, még tartózkodás sem volt. Budapest Gödöllővel együtt rendezné meg a 2017-es világjátékokat, de a vezető szerep természetesen a fővárosé lenne. A tervezett huszonegy versenyhelyszínből tizennyolc Budapesten található.

Ami a sportágakat illeti, versenyzőink Tajvanon karatéban, aerobikban, ritmikus gimnasztikában, sárkányhajóban, szumóban, uszonyos úszásban, versenytáncban, strandkézilabdában, fallabdában, íjászatban, ejtőernyőzésben és testépítésben indultak, de műsoron van – vagy lehet – többek között a gumiasztal, az erőemelés, a bowling, a biliárd, az amerikai foci, a görkorcsolya, a korfball, a petanque, a sportakrobatika, a tájfutás és a vízisí is. Ami a „nem olimpiai sportágak” kitételt illeti, meg kell jegyzeni, hogy a ritmikus gimnasztika és a gumiasztal az ötkarikás programnak is része, ami áll az íjászatra is, de a Világjátékokon utóbbiban nem olimpiai számokban versenyeznek.

Miután a 2017-es rendezésre kandidálók közül Genova kiesett, hárman maradtak, s a magyar pályázatnak egy lengyel és egy dél-afrikai ellenfele van: Wroclaw és Fokváros. „Nagyon szerencsések vagyunk, hogy három kiváló pályázat közül választhatunk” – jelentette ki Ron Froehlich, az IWGA elnöke.

A nagy erőket mozgósító és erőteljes kampányt folytató lengyelek bevallottan úgy számolnak, hogy Fokváros az igazi ellenfelük. Budapest hátrányának Gödöllőt hozzák fel, mert így Magyarországon „ötven kilométeres körzetben zajlanának a versenyek”, náluk viszont gyakorlatilag egy helyen. Fokváros ellen pedig a lengyelek szerint az szól, hogy Afrika kevésbé van benne a sport vérkeringésében, a sportolók és a szurkolók is szívesebben utaznának Európába. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Budapest Wroclawnál azért mindenképpen nagyobb vonzerővel bír… Gödöllő pedig amúgy csak harminc kilométerre van Budapesttől.

Bizakodik Gémesi György is, aki elmondta, számos szakértő dolgozott keményen az elmúlt hónapokban azért, hogy hazánk otthont adhasson a nem olimpiai sportágak közös világversenyének. „A főváros és a Nemzeti Sportszövetség munkatársai sokat tettek a siker érdekében, remek pályázathoz adták tudásukat. Igyekeztünk bemutatni a döntéshozóknak a budapesti rendezés előnyeit, és a korrekt határokon belül természetesen nemzetközi lobbitevékenységet is folytattunk. A szerdai, lausanne-i prezentáció már csak összefoglalása az eddigi munkának, és néhány apró kérdést kell még tisztáznunk, hogy végül azt mondhassuk: megérte a befektetett energia” – hangsúlyozta a Nemzeti Sportszövetség elnöke.

Az IWGA illetékesei a városok szerdai prezentációja után csütörtökön délben jelentik be, hogy melyik város rendezheti meg a 2017-es Világjátékokat. Ha Budapest és Gödöllő pályázata sikeres lesz, akkor hazánkban még soha nem látott méretű sporteseménynek, gyakorlatilag „miniolimpiának” adhat otthont a két város. Az esemény tizenegy napon keresztül tart, s legutóbb Tajvanon, Kaohsiungban 105 ország 4800 versenyzője indult 35 sportágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.