Derekas női és férfimunka az ázsiaiak ellen + Képek

Csütörtökön több bravúrnak is szemtanúja lehetett a nézősereg a Syma Csarnokban megrendezésre került asztalitenisz-versenyen.

2012. 01. 19. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női egyesben hat magyar versenyző volt érdekelt a 64 között, de négyen a papírformának megfelelően az első körben kiestek. Pergel Szandra a kníai Vu Jangtól, a világranglista 11. helyezettjétől, Ambrus Krisztina a dél-koreai Park Mi Jungtól (24.), Li Bin a papíron német, de kínai származású Bartheltől (66.) kapott ki 4:0-ra, és Kertai Rita is csak egy szettet tudott elcsenni a dél-koreai Szu Jo Vontól (41.). Szerencsére az alanyi jogon főtáblás Póta Georgina (42.) és Lovas Petra (57.) is hozta a papírfrmát, előbbi a cseh Penkalovát (194.), utóbbi pedig a spanyol Ramirezt (106.) verte 4:1-re.

A férfiaknál a 64 között négy magyar léphetett asztalhoz, s amikor az elsőként szólított Pattantyús Ádám pontot szerzett a kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok kínai Ma Lin (7.) ellen, azt mindig nagy ováció követte. A 4:0-s magyar vereség azonban borítékolható volt. Előzetesen nem sok minden szólt a 36 éves Lindner Ádám mellett sem, akit már nem sorolnak be a világranglistán – hiszen nem indul Pro Tour-versenyeken –, ellenfele, a dél-koreai Szeo Hjun Dek pedig 30. a rangsorban. Ám Lindner bátor játékkal nagy szenzációt okozott, 4:2-re megnyerte a mérkőzést, és a tapsvihar közepette hatalmasat csapot a levegőbe. A Hungarian Openen ez egyébként már a második nagy bravúrja volt, hiszen még szerdán a főtáblára kerülésért kortársát, a világranglistán egykor top 30-as német Wosikot győzte le.

„Miután feljutottam a főtáblára, láttam, hogy ezzel a koreai fiúval meccselek, de nem tudtam róla semmit. Ezért felmentem az internetre, a YouTube-on megnéztem, hogy körülbelül mit játszik, és ez alapján készültem fel belőle. A jelek szerint sikeresen! Tudtam, csak úgy nyerhetek, ha lazán játszom, elengedem a fonákot, a tenyerest. Úgy fogtam fel, hogy ha jön, jön, ha pedig nem, akkor legfeljebb kikapok. De minden bejött. Úgy alakultak a dolgok, ahogyan az edzőm és én is gondoltam. A hazai közönség előtt még jobban hajt az ember, és nagyon jó érzés volt, hogy mindenki nekem drukkolt. A pályafutásom során vertem már meg a világranglistán ennél a koreai fiúnál is előrébb álló játékost, így az osztrák Schlagert is, aki vb-t is nyert, voltak nagy skalpjaim, a Pro Tour-versenyeken azonban sose jött ki a lépés. Ugyan sokszor feljutottam a főtáblára, ám most csak az ugrik be, hogy mindig elvéreztem. Szóval, lehet, hogy ilyen nagy nemzetközi versenyen most nyertem először meccset a hatvannégy között. Nem vagyok már fiatal játékos, de a pingpong most is fontos számomra, igyekszem formában tartani magam, és fitten felkészülni a versenyekre. Tíz évvel ezelőtt napi öt órát edzettem, most másfelet, kettőt” – nyilatkozta Lindner Ádám.

A világranglistás pozíciók alapján a Hungarian Open főtábláján nem lehetett volna magyar kiemelt, de a rendező jogán Kosiba Dániel (209.) és Zwickl Dániel (220.) is a 64 között kezdhetett. Előbb Zwickl került sorra, aki a brazil színekben szereplő, de a nevéből és a fizimiskájából is egyből kikövetkeztethetően japán származású Macumotóval (137.) találkozott. Akit öt szoros szettben – mindegyikben csak két pont volt a különbség 4:1-re legyőzött. Holott a papírforma itt sem mellettünk szólt.

„Sérülés miatt nagyon sokat kihagytam, nem indultam az Eb-n, kimaradtak a Pro Tour-versenyek is, tulajdonképpen most tértem vissza. Hazai pályán főtáblás lehettem, ami egyrészt teher, ám az önbizalmamnak éppen ezért nagyon jót tett, hogy téthelyzetben, hazai közönség előtt tudtam győzni. Az olasz bajnokságban játszom, ahol elég sok hasonló stílusú játékos van, mint Macumoto, így tudtam, mivel nyerhetek ellene. Fontos lépés volt ez számomra egy úton, ami reményeim szerint a londoni olimpiára vezet. Pekingről kevéssel maradtam le, de most egyelőre azért kell harcolnom, hogy bekerüljek a három magyar versenyző közé, akik indulhatnak a kvalifikációs tornán” – fogalmazott Zwickl Dániel.

Kosiba Dánielnek is valami hasonló lebeghet a szeme előtt, és ő is lépett egy nagyot: hatalmas csatában, 4:3-ra nyert a francia Petiot (237.) ellen. Az esti programban így a férfiaknál Lindner, Zwickl és Kosiba, a nőknél Póta és Lovas egyaránt a 16 közé jutásért játszhatott. Lovas a kínai Li Hsziao-hszia (2.), Zwickl az ugyancsak kínai Csen Csi (12.) ellen enyhén szólva sem volt esélyes, Pótának sem állt a zászló a szingapúri Szun Pej-pej (21.) ellen, Kosiba az olasz Bobocica (122.), valamint Lindner a brit Baggeley (144.) személyében legalább százon túli riválissal találkozott. A nőknél Lovas ki is kapott 4:0-ra, de három szettben méltó ellenfele volt a kínai klasszisnak. Póta pedig hét játszmában, azaz 4:3-re le is győzte a papíron nála erősebb szingapúrit. A TTC Berlinben légióskodó két magyar versenyző csapattársa, az orosz Mihajlova a 64 között némileg lefárasztotta Szun Pej-pejt, 4:3-ra kapott ki tőle, utána a lelátón szurkolt Pótának, és a meccs után sietett gratulálni hozzá. Mi pedig egy közös fotóra is összeállítottuk őket.

„Előzetesen legfeljebb negyven százalék esélyt adtam magamnak, mert legutóbb akkor vertem meg ezt a szingapúri lányt, amikor még az U21-es mezőnyben játszottunk. Amikor a döntő szettben az 5-3-as vezetésemről 5-6 lett az állás, jót tett az időkérés, lehiggadtam, így tudtam megnyerni a mérkőzést” – mondta el Póta Georgina.

A férfiaknál késő este Zwickl 4:1-re, Lindner hatalmas csatában 4:3-ra, legvégül pedig Kosiba 4:0-ra kapott ki, így egyesben a mieink közül csak Póta Georgina maradt állva a 16 között.

Párosban pedig a Póta, Lovas kettős is áll, a főtábla csütörtök esti első fordulójában egy brazil riválist vert magabiztosan 3:0-ra, így bejutott a legjobb nyolc közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.