Hidvégi Vid kijutott a londoni olimpiára

A Nemzetközi Torna Szövetségtől származó értesülés szerint Hidvégi Vid kedden éjjel megszerezte az olimpiai kvótát.

2012. 01. 10. 22:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a tornászok tokiói világbajnokságán a férfiaknál a csapatversenyben Kína, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, Németország, a Koreai Köztársaság és Románia végzett az első nyolc helyen, és ezzel teljes csapattal, öt versenyzővel kvalifikálta magát az olimpiára. A vb 9–16. helyezettjei, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Kanada, Brazília, Puerto Rico, Olaszország és Fehéroroszország a londoni tesztverseny keddi napján szállt harcba további négy csapathelyért. Az olimpián a tizenkét együttes hatvan versenyzőt számlál, s összesen 98 tornász indulhat. A vb szerenkénti érmesei közül hatan egyéni kvótát szereztek (ehhez két másik szeren el kellett érniük a mezőny átlagpontszámának nyolcvanöt százalékát), köztük a lólengés világbajnokaként Berki Krisztián. A hat versenyző között két brazil és egy francia is akadt, akik számára élt az esély, hogy csapatban is kvótához jutnak, felszabadítva helyeket a többieknek. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a fennmaradó kvóták elosztásánál azt is figyelembe vették, az egyes földrészek versenyzői milyen arányban legyenek jelen az ötkarikás játékokon.

A legfontosabb azonban kedden minden olyan versenyző számára, aki csak egyéniben indult, az volt, hogy minél előrébb végezzen az összetettben. S előzze meg honfitársát, mert nemzetenként már csak egy kvótát lehetett szerezni. Magyarország a vb-eredmények alapján két tornászt nevezhetett be, s Hidvégi Vidre és Rácz Attilára esett a szakvezetés választása. Hidvégi a vb-n lólengésben várakozáson felül negyedik lett, s hajszállal maradt el a bronzéremtől, ami Tokióban már kvótát jelentett volna számára. Rácz Attilát kedden Londonban érte óriási balszerencse, a verseny előtti bemelegítés során megsérült, és kénytelen volt visszalépni. A baj lólengésben történt, az egyik ujja beakadt a kápába, és kézközépcsonttörést szenvedett. Bár mentő volt a helyszínen, a sofőrje eltűnt, így háromnegyed órát kellett várnia, amíg kórházba szállították…

Hidvégi Vid ugrásban 14,433, korláton 13,866, nyújtón 13,033, talajon 13,300 pontot kapott gyakorlatára, és összességében gyengébben szerepelt, mint a vb-n. Még nagyobb baj volt, hogy ezután lólengésben is csak 14,608 pontra értékelték. (A vb-n a selejtezőben 15,266-ot, a döntőben 15,000-öt kapott.) Gyűrűn magához képest jól teljesített, 13,866 került a neve mellé, az összetett végeredményénél pedig 83,106, amivel a 45. helyen zárt. S izgulhatott.

A csapatversenyben Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország végzett az első négy helyen, s jutott ki teljes csapattal az olimpiára. E nemzetek tornászait, valamint a már a vb-n kvótát szerzettek versenyzőit – mert két-két fővel ők is elindulhattak – nem kellett figyelembe vennünk az egyéni összetettben, így Hidvégi Vid elől jó néhányan kiestek. Az egyéni olimpiai kvótához jutottak névsorát a Nemzetközi Torna Szövetség kedden éjjel még nem hozta nyilvánosságra, de a magyar szövetséget „nem hivatalosan” arról tájékoztatta, hogy Hidvégi Vid azok között van, akik indulhatnak az olimpián.

Szerdán a nők lépnek a szerekhez, s magyar részről Böczögő Dorina és Gombás Laura száll harcba a kvótáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.