Magyarok a magyarok ellen a BL-elődöntőben

Budapesten kedden kezdődik minden idők legerősebb mezőnyű hazai asztalitenisz versenye.

2012. 01. 14. 21:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budaörsön hétfő este 18 órakor kezdődik a Budaörs-TTC Berlin Eastside BL-elődöntő, a Hungarian Open pedig a Syma-csarnokban kedden 9.30-kor rajtol a női egyes selejtezőjének első fordulójával. A kiemelt versenyzők később, csütörtöktől kapcsolódnak be a küzdelmekbe, így a világ legjobbjainak számító kínaiak is, akik jelenlétükkel minden idők legerősebb mezőnyű hazai asztalitenisz versenyé teszik a 2,5 millió dollár összdíjazású World Tour-sorozat nyitó állomását. A férfiaknál és a nőknél is itt lesz a világranglista első három helyezettje, így Ma Lung, Csang Csi-ko és Vang Hao, illetve Ting Ning, Li Hsziao-hszia és Kuo Jen. Budapesten „csak” 35 ezer dollár az összdíjazás, miként a spanyol, a cseh és a chilei versenyen is. A legtöbb a kínai, a japán és a német viadalon lesz, ezeken 120 ezer dollár, az év végi döntőben – ennek még nincs meg a helyszíne – pedig egymillió dollár talál gazdára!

– A BL- elődöntőt vagy a Hungarian Opent tartja fontosabb versenynek? – kérdeztük a világranglistán jelenleg legelőrébb, a 43. helyen rangsorolt magyar játékost, a kétszeres Európa-bajnok, s már londoni olimpiai kvótával rendelkező Póta Georginát.
– Nem tudok különbséget tenni, mert más-más miatt mindkettő az. A Berlin Eastside játékosa vagyok, és nagyon fontos számunkra, hogy bejussunk a Bajnokok Ligája döntőjébe. De természetesen a Hungarian Openen is szeretnék jól szerepelni. Ez igen nagy esemény lesz, és a hazai közönség előtt itt már magyar színekben minél tovább akarok eljutni. Már csak azért is, mert az itteni szereplés is beleszámít a világranglistába, ami alapján majd az olimpián elkészítik a kiemelést és a sorsolást. Szóval, jó lenne sok pontot szerezni itthon!

– A világversenyeken megszokott párja, Tóth Krisztina, akivel Eb-t is nyertek együtt, a Hungarian Openen nem indul, ám Lovas Petrával is összeszokott duót alkotnak. Egyesben vagy párosban kínálkozik több esély a nemzetközi mezőnyben?
– Berlinben Petrával játszom a párost, de már Pro Tour-versenyeken is indultunk együtt, tényleg jól ismerjük egymást. Az esélyeket illetően azonban addig nehéz jósolni, amíg nem látjuk a sorsolást. Nem mindegy, hogy kikkel kerülök, kerülünk össze, és a stílusbeli különbségek is lényegesek. Én például védőjátékosok ellen nem szeretek játszani. A párosban pedig azért is sok a bizonytalanság, mert miként a teniszben, itt is alkothat két olyan játékos nagyon jó kettőst, akik amúgy egyéniben nem kiemelkedőek.

– A hétfő esti BL-meccsen milyenek a kilátások?
– Ha megnézzük a világranglistás helyezéseket, akkor mi vagyunk az esélyesebbek, de nem szabad elbízni magunkat. Számomra azért is nehéz lesz ez a meccs, mert nem szívesen játszom magyarok ellen. Ám ha meg akarjuk nyerni a BL-t, márpedig ez a célunk, akkor először az elődöntőben túl kell jutnunk a Budaörsön.

– Eldőlt már, hogy milyen felállásban játszanak?
– Lehet, hogy az edzőnk, egyben a menedzserünk, Tanja Kramer már eldöntötte, kit és hova ír be a mérkőzéslapra, de én még nem tudom. De ha tudnám, akkor sem árulnám el, mert ez a taktika része, amit nem szabad kifecsegni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.