Kardcsapatunkat kibundáznák az olimpiáról

Férfi kardcsapatunk vasárnap két nagy bravúrral az ötödik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó padovai Világkupán.

2012. 02. 19. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Padovában szombaton hat kardvívónk is ott volt a Luxardo-kupa 64-es főtábláján, a legjobb tizenhatig csak Nemcsik Zsolt jutott el, aki a 13. lett. Lontay Balázs a 22., Szilágyi Áron a 33., Gémesi Csanád a 39., Iliász Nikolász a 43., Decsi Tamás a 61. helyen végzett. A világranglistán legjobb magyarként hatodik, s ebből adódóan már olimpiai résztvevőnek tekinthető Szilágyi kellemetlen meglepetésre az első asszójában 15–10-re kikapott a kanadai Beaudrytól. Ám ezen a hét végén a vasárnapi csapat világkupa (vk) sokkal nagyobb jelentőséggel bírt, hiszen Padovában a londoni csapatkvóták szempontjából az utolsó előtti kvalifikációs versenyre került sor.

Mivel Egyiptom nem indult, Tunézia pedig a tizenhat közé jutásért kikapott a spanyoloktól, gyakorlatilag eldőlt, hogy a kvalifikációs rangsor zárásakor afrikai együttes nem lesz a legjobb tizenhatban, és Európa jut újabb helyhez. Az már a padovai vk előtt borítékolható volt, hogy a rangsor alapján a legjobb négy, Oroszország, Olaszország, Németország és Fehéroroszország automatikusan londoni induló, az ötödik Románia az Európának, a hatodik Dél-Korea az Ázsiának, a hetedik Egyesült Államok az Amerikának járó kvótát viszi el, Afrika felszabaduló helyéért pedig a magyar és a francia csapat harcol. Padova előtt együttesünk hajszálnyi, kétpontos előnnyel rendelkezett, ami azonban valójában hat pont volt. A sorozat zárásakor ugyanis minden együttes kiejtheti a leggyengébb eredményét, és ez számunkra kedvező az összevetésben. (A világkupákon az első nyolc helyezett sorrendben 64, 52, 40, 36, 32, 30, 28 és 26 pontot kap.)

A még ugyancsak reménykedő ukránok vasárnap délelőtt a nyolc közé jutásért 45–33-ra kikaptak a koreaiaktól, ezzel elszálltak az esélyeik, csapatunk és a francia együttes azonban vette az első akadályt. Előbb a legutóbbi két olimpián aranyérmes franciák léptek a pástra, és 45–36-ra legyőzték az amerikaiakat, aminek nem örültünk. A Szilágyi, Decsi, Lontay, Iliász, összeállítású négyesünk (Nemcsik még szombaton megsérült) az ugyancsak veszélyes kínaiakkal vívott, s bár 14–13-ra még az ellenfél vezetett, 17–15-re sikerült fordítani, kisvártatva pedig a három-négy tusos előnyünk is tovább nőtt. 30–25-ös, majd 35–28-as állás után a végeredmény 45–36 lett a javunkra.

A nyolc között orosz–magyar és olasz–francia összecsapások következtek, s a papírforma egyértelműen a világranglista első és a második helyezettjének sikerét ígérte. Csapatunk legutóbb a cataniai vb-n sem bírt az oroszokkal, és a házigazda olaszok is jóval esélyesebbnek számítottak a franciáknál. Ám mégis aggódhattunk, hogy esetleg „háttéralku” köttetett, mert az olaszoknak már nincs szükségük pontokra a kvótához. S miközben Szilágyiék 45–35-re kikaptak az oroszoktól – 28–30-ig sikerült a lépést tartani a világbajnokkal –, az eredményeket az interneten követve rossz érzéseink beigazolódtak. A franciák rögtön megléptek 19–9-re, vezettek 30–22-re is, és végül 45–37-re győztek. Ami azért is furcsa, mert az olaszok az előző napi egyéni versenyben 3. (Occhiuzzi), 5. (Montano), 10. (Tarantino) és 12. (Pastore) helyezéseket tudtak felmutatni, míg a franciák 11. (Apithy) és 15. (Anstett) helyeket. Több mint meglepő volt a formahanyatlás, illetve -javulás…

Bravúr

A negyeddöntők után átgondolhattuk, hogy a franciákkal szembeni hatpontos előnyünk mivé alakulhat. A legkedvezőbb eshetőség az volt, hogy a franciák a negyedik, mi pedig az ötödik helyen zárunk, így a záró, március 18-i, moszkvai világkupát kétpontos fórral várhatjuk. S egy esetleges holtverseny nekünk kedvezne. Számunkra végzetes lehetett volna, ha Padovában a franciák bejutnak a döntőbe, de a németek megtették azt a szívességet, hogy 45–39-re legyőzték Apithyéket, akik így csak a bronzéremért mérkőzhettek. Szilágyiék az 5–8. helyért zajló folytatásban előbb 45–36-ra verték a románokat – akiktől a vb-n kikaptak –, majd 45–43-ra az olaszokat is legyőzték, és a két nagy bravúrral az ötödik helyet szerezték meg.

Leadták a meccset

„Aki látta az olasz–francia mérkőzést, annak egyértelmű volt, hogy az olaszok nem akartak győzni, leadták a meccset. S azon sem lepődnék meg, ha a franciák a bronzmeccset is megnyernék, mert az ellenfelüknek, az orosz válogatottnak történetesen francia a szövetségi kapitánya... Mi csak magunkra számíthatunk az ebben a formában már inkorrekt kvalifikációban, de a románok és az olaszok legyőzésével bebizonyítottuk, hogy erős csapat vagyunk. Az olimpiai kvóta sorsa a moszkvai világkupán dől el, s hisszük, hogy megszerezzük. Az lenne a legjobb, ha összekerülnénk a franciákkal, és akkor egyértelműen eldőlne, hogy melyikünk a jobb csapat” – nyilatkozta megkeresésünkre Kovács Tamás szövetségi kapitány.

A szakvezető jóslata a bronzmeccset illetően szerencsére nem vált valóra, az oroszok 45–28-ra verték a franciákat, akik a negyedik helyükkel 36 pontot szereztek. Mi az ötödik helyünkkel 32-t, így a rossz helyzetből legalább a lehető legjobban jöttünk ki. Az utolsó versenyt két pont előnnyel várhatjuk, és reménykedünk, hogy Moszkvában nem kerül össze a jó barátságot ápoló olasz és francia együttes…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.