Szombathely aranyáért tusakodnak

A hét végén erős mezőnnyel, az előzetes nevezések alapján huszonegy ország birkózóinak részvételével rendezik meg Szombathelyen a kötöttfogású Magyar Arany Nagydíjat.

2012. 02. 08. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Magyar Arany Nagydíj a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) Golden Grand Prix-versenysorozatának második kötöttfogású állomása. Az elsőt, a Vehbi Emre-emlékversenyt két hete rendezték meg Isztambulban, 13 ország 133 birkózójának részvételével. A szombathelyi viadal iránt nagyobb az érdeklődés: erre 21 ország jelezte indulási szándékát, a végleges adatokat azonban természetesen befolyásolhatják az időjárási körülmények, illetve a Malév megszűnéséből adódó utazási nehézségek.

Szombathelyre mindenesetre előreláthatólag négy földrészről érkeznek birkózók, Ázsiából Japán, az amerikai kontinensről az Egyesült Államok, Afrikából Tunézia válogatottja, és talán az egyiptomiak olimpiai bajnoka is. A 32 éves Karam Gaber – aki még a 2004-es athéni ötkarikás játékokon lett aranyérmes a 96 kg-ban – eredetileg úgy tervezte, hogy a jövő héten kezdődő budapesti nemzetközi edzőtáborba jön Magyarországra, ám időközben jelezte, hogy már szerdán megérkezik. Feltehetőleg azért, mert ő is indulni akar a Golden Grand Prix-n.

A Magyar Birkózó Szövetség tájékoztatása szerint a mezőnyt a hazaiakkal együtt négy világ- és hét kontinensbajnok erősíti. Ám ez a szám nyilván nőni fog, mert a két csapattal Tatán edzőtáborozó ukránok csak a rajt előtt jelölik ki a szereplőiket. A soraikban található a 74 kg világbajnoka, Vlagyimir Scsackih, a kétszeres Eb-győztes Armen Vardanyan (66 kg) és a 84 kg tavalyi Európa-bajnoka, Vaszil Racsiba is. A már biztos szombathelyi indulók között ott van a törökök kétszeres világbajnoka, Selcuk Cebi (74 kg), a 120 kg-ban pedig két vb-győztes is szőnyegre lép: az amerikai Dremiel Byers a 2002-es moszkvai vb nehézsúlyú döntőjében éppen Deák Bárdos Mihályt gyűrte le, az észt Heiki Nabi 2006-ban még a 96 kg-ban lett a földkerekség legjobbja.

A magyar válogatottból a Pekingben olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán (84 kg), illetve a junior Európa-bajnok Rizmajer György (96 kg) hiányzik, mindketten térdműtét után lábadoznak. Rajthoz áll viszont fogásnemet váltva a szabadfogásban Eb-3. Ligeti Dániel (120 kg). Szabadfogásban egyébként három súlycsoportban meghívásos viadalt rendeznek, a középpontban Hatos Gáborral (74 kg), Veréb Istvánnal (84 kg) és Csercsics Richárddal (120 kg).

Ami az olimpiai kvalifikációs sorozatot illeti, a tavaly őszi isztambuli vb-n a komplett válogatottat tekintve is csak három versenyzőnk szerzett kvótát: kötöttfogásban Deák Bárdos és Módos Péter (55 kg) egyaránt ötödik lett, a nőknél Sastin Marianna (63 kg) pedig ezüstérmes. A kötöttfogású csapatból a világbajnok Kiss Balázstól (96 kg), valamint két Európa-bajnokunktól, Lőrincz Tamástól (66 kg) és Bácsi Pétertől (74) mindenképpen elvárható a kvótaszerzés, de természetesen a 84 kg-ban is cél a londoni szereplés kiharcolása.

Minderre három lehetőség kínálkozik: április 20-22. között Szófiában, április 27-29. között a kínai Tajjüanban, ezután pedig május 4-6. között Helsinkiben a világkvalifikációs tornán. Három egymást követő hétvégével nem akármilyen sorozatterhelés, amire már most, Szombathelyen erőt kellene gyűjteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.