Át kell értékelni nagy vívónemzeti státuszunkat

Vasárnap eldőlt, hogy férfikardozóink kudarca után női tőr- és párbajtőrcsapatunk is lemaradt az olimpiai kvótáról.

2012. 03. 26. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vége a magyar vívásnak? – kérdeztük Kamuti Jenőt, a Magyar Vívószövetség szakmai alelnökét, miután női tőrcsapatunk a budapesti Világkupán az ötödik helyért kikapott a franciáktól, így a rivális szerezte meg az utolsó olimpiai kvótát (Bővebben>>>).
– Bármennyire is mélyponton vagyunk, nincs vége. Ám azt, hogy Magyarország nagy vívónemzet, amit eddig rólunk gondoltak és mi is gondoltunk magunkról, most át kell értékelnünk. Talán még ott vagyunk a határon, de ha ez a kudarc még egyszer megismétlődik, akkor végérvényesen kiírnak bennünket ebből a körből.

– Hogyan juthattunk ide?
– Már korábban más útra kellett volna lépnünk, mert voltak jelei annak, hogy nagy baj lehet. Néhány éve azonban igazából senki nem akarta elhinni, hogy a férfi kard- vagy a női párbajtőrcsapatunk lemaradhat az olimpiáról. S én a női tőrözőkben is bíztam.

– Esetükben mi hiányzott a kvótához?
– Nagyon fontos lett volna, hogy legalább ők kijussanak az olimpiára, és nem is álltak messze a kvótaszerzéstől. Mi több, ők voltak hozzá a legközelebb. A körülmények most úgy alakultak, hogy tisztességes verseny zajlott, nem voltak bundázások, a papírforma szerint az esélyesek győztek. Sajnos mi a Kanada elleni kötelező győzelem után végig nehézkesen vívtunk, Mohamed Aida vitte a hátán a csapatot. A franciák elleni sorsdöntő mérkőzésen az utolsó asszóban nagy hátrányban is mindent megpróbált, de nem sikerült csodát tennie. Rohannia kellett, és nem volt ideje kidolgozni a támadásokat. Persze, az nagyon nyomasztó, hogy három perc alatt hat tus hátrányt le kellett volna dolgoznia.

– A szóbeszéd szerint a franciák két hete Torinóban az oroszokat, majd a bronzmeccsen a lengyeleket is „rávették” arra, hogy ne a legerősebb összeállításban vívjanak. Így lettek harmadikok, amivel utolértek bennünket a pontversenyben.
– Aidáék sokat dolgoztak, tudatosan, de sajnos két hete a torinói világkupán összeroppantak, amikor azt látták, hogy a franciák bejutottak a legjobb négybe. Mégpedig úgy, hogy egyetlen tussal legyőzték a jóval erősebb, de azon az összecsapáson valóban tartalékos felállásban vívó oroszokat. Ha ott az oroszok nyernek, akkor most a budapesti hatodik helyünkkel is kint vagyunk az olimpián. A feljövőben levő francia csapat, amely az utóbbi időben már megmutatta az oroszlánkörmeit, azonban most megérdemelten nyert ellenünk, így övé lett a kvóta. Egy kis esélyünk azonban még van, hogy a mi együttesünk is ott lehessen az olimpián. Egyiptom kijutott ugyan Londonba, de elképzelhető, hogy az Egyiptomi Olimpiai Bizottság mégsem nevezi be a játékokra.

– Miért ne nevezné be?
– Azért, mert a csapatuk nagyon kilóg a mezőnyből, és az Egyiptomi Olimpiai Bizottság már korábban is megtette, hogy a kvótát szerzett együttesét nem indította el a játékokon. Ha most is meglépné ezt, akkor a kvalifikációs ranglista alapján mi lépnénk az egyiptomiak helyére.

– Összességében hogyan látja a sportág állapotát?
– Ha legalább egy csapatunk kijutott volna az olimpiára, akkor a kudarcok elismerésével együtt sem kellene azt mondanunk, hogy katasztrofális a helyzetünk. Lenne egy szerény létszámú, de mégse csak egyéni indulókból álló londoni együttesünk. De akkor is be kellene látnunk, hogy rossz irányba mennek a dolgok a magyar vívásban, és ebben a szövetség vezetésének, az edzőknek és a versenyzőknek is megvan a maguk felelőssége. Egyszemélyi felelősről semmiképpen sem beszélhetünk, nálunk nem olyan a helyzet, mint a magyar labdarúgásban volt az 1954-es vb után, amikor az elvesztett döntőt Sebes Gusztáv szövetségi kapitány nyakába lehetett varrni. Az, hogy a magyar vívás oda jutott, ahol most van, egy folyamat állomása, és az okok is szerteágazók. Az adott körülmények, pénzügyi körülmények, a sportág társadalmi elfogadottsága közepette azzal kell főznünk, amink van. A mestereket nem tudjuk megfizetni, elmennek külföldre, és ez óhatatlanul visszaüt.

– Mit lépnek az elkövetkezendő napokban?
– A fegyvernemek vezetőitől kérni fogom, hogy készítsék el a szakmai jelentésüket. A pozsonyi egyéni pótkvalifikációs verseny után a Magyar Vívószövetség elnökségének és a szakmának is értékelnie kell a kialakult helyzetet, részletes önvizsgálatot kell tartania. S nem beszélhetünk mellé, ki kell mondanunk bizonyos dolgokat, hogy ki miben hibázott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.